1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Kennelliitto koirahyökkäysten kasvusta: Osaan roduista voisi tarvita luvan

Koirahyökkäysten kasvua selittää osin ihmisten välinpitämättömyys, koirien kouluttaja arvioi.

Mitä tehdä lisääntyneille koirahyökkäyksille?
Mitä tehdä lisääntyneille koirahyökkäyksille?

Koirien hyökkäykset toisia koiria ja ihmisiä vastaan ovat lisääntyneet. Tiettyjen rotujen kokonaan kieltäminen ei kuitenkaan kannata, Kennelliitto arvioi.

Esimerkiksi taistelukoirina käytettyjen amerikanpitbullterrierin eli pitbullin ja amerikanstaffordshirenterrierin eli amstaffin pitäminen on kokonaan kielletty muun muassa Norjassa ja Tanskassa.

Kiellon valvonta on lähes mahdotonta, sanoo Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen. Sen sijaan osa koiraroduista voitaisiin hänen mukaansa muuttaa Suomessakin luvanvaraisiksi.

– Monissa maissa vaaditaan jonkinlainen lisenssi määrätyn tyyppisiin koiriin. Esimerkiksi Espanjassa rikosrekisteri estää tietynrotuisten koirien hankkimisen. Lisäksi koirille vaaditaan pakollinen vastuuvakuutus, Lehkonen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

"Koiraa pidetään lapsena"

Hyökkäysten määrän kasvu johtuu Lehkosen mukaan muun muassa siitä, että koiria on enemmän kuin ennen, noin 700 000.

Koiran käytökseen vaikuttavat koulutus, luonne, geenit ja tilanne. Vastuu on kuitenkin aina ihmisellä.

Jokaisella koiralla pitää olla perustottelevaisuus hallussa ja omistajan pitäisi pystyä pitämään koira hallinnassa joka tilanteessa, Lehkonen sanoo.

Hyökkäyksiä selittää myös ihmisten välinpitämättömyys, arvioi ongelmakoiria ja heidän omistajiaan kouluttava Liisa Tikka.

– Ei ymmärretä, mitkä omat kyvyt koiran hallintaan ovat tai annetaan koira vääriin käsiin, hän sanoi aamu-tv:ssä.

Ongelma on myös se, että koiraan suhtaudutaan kuin lapseen, sanoo eläinten käyttäytymisen tutkija Katriina Tiira.

– On vaikea käsittää, että sillä on isot hampaat ja kova puruvoima, Tiira sanoi aamu-tv:ssä.

Perimäkin vaikuttaa koiran käytökseen

Moni koiranomistaja ei ymmärrä sitä, että koiran käytös voi vaihdella erittäin paljon eri tilanteissa esimerkiksi sen mukaan, millaisia toisia koiria koirapuistossa on, Tiira sanoo.

Koirarodut ovat syntyneet jalostuksen seurauksena niin, että haluttua piirrettä, kuten vartiointia, on korostettu. Tämän takia koirarotujen käytöksessä on myös perinnöllisiä eroja, Tiira muistuttaa.

Osa roduista on sosiaalisia vieraita ihmisiä kohtaan, mutta aggressiivisia muita koiria kohtaan. Jotkut koirat voivat taas olla aggressiivisia vieraita ihmisiä ja jopa omistajaa kohtaan.

Osalla koirista voi olla jalostuksen seurauksena madaltunut hyökkäyskynnys, Tiira sanoo.

– Silloin koiralla ei ole välttämättä kaikkia niitä eleitä, joita aggressiiviseen käytökseen kuuluu ja joiden avulla annetaan toiselle mahdollisuus perääntyä. Se pitää pitää mielessä.

Lue lisää:

"Nyt kuolen", ajatteli Laura Salmela, 33, kun naapurin koira raateli hänen kasvojaan – karut tilastot paljastavat, ettei hän ole ainoa uhri