Hyppää sisältöön

Cohen ja Manafort eivät ole ainoita – Myös nämä Trumpin avustajat ovat epäiltyinä rikoksista Venäjä-tutkinnan sivutuotteena

Tiistai oli Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille synkkä päivä, kun yksi hänen entisistä avustajistaan tuomittiin rikoksista ja toinen myönsi syyllistyneensä rikoksiin. Huonot uutiset voivat saada jatkoa, sillä epäiltynä rikoksesta on kolme muutakin Trumpin avustajaa.

Kuva: AOP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entiselle kampanjapäällikölle Paul Manafortille langetettiin talousrikostuomio. Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen myönsi syyllistyneensä talouspetoksiin sekä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön.

Näitä kahta tiistain kärkiuutista Trump ei varmastikaan olisi halunnut kuulla. Rikostutkinnat eivät liity suoraan Trumpiin, mutta ne tahraavat kehää presidentin ympärillä.

Eivätkä rikosepäilyt jää tähän. Kaikkiaan viisi Trumpin liittolaista on joutunut tutkinnan kohteeksi erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtaman Venäjä-tutkinnan seurauksena tai sivutuotteena.

Mueller selvittää Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Osa tutkintaa on selvittää, tekikö Trumpin kampanja laitonta yhteistyötä Venäjän kanssa.

Trumpin avustajia koskevat rikosepäilyt eivät liity suoraan Venäjä-tutkintaan. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, koska osa epäillyistä on tehnyt lievemmän tuomion toivossa syyttäjän kanssa sopimuksen siitä, että he avustavat tutkinnassa.

He ovat tunnustaneet

1. Michael Flynn

Presidentti Donald Trump erotti Michael Flynnin, kun tämä jäi kiinni valehtelemisesta FBI:lle ja varapresidentti Mike Pencelle. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn on tunnustanut valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle keskusteluistaan Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa. Flynn ja lähettiläs keskustelivat muun muassa pakotteista.

Flynniä vastaan on nostettu syyte. Rikoksesta voi saada jopa viisi vuotta vankeutta, mutta syyttäjän kanssa tehdyn sopimuksen takia häntä uhkaa vain puolen vuoden tuomio.

Flynn on luvannut auttaa tutkintaa, joka selvittää Trumpin kampanjaväen mahdollista yhteydenpitoa Venäjän kanssa.

Flynn oli presidentinvaalien aikaan yksi Trumpin keskeisistä kampanja-avustajista. Tapaaminen suurlähettiläs Kisljakin kanssa tapahtui vasta Trumpin vaalivoiton jälkeen.

Yhteydenpito Venäjään ei itsessään ole laitonta, mutta siitä valehtelu tutkijoille on.

2. Rick Gates

Rick Gates oli Trumpin apulaiskampanjapäällikkö ja myös rikostuomion saaneen Paul Manafortin liikekumppani. Häntä epäillään talousrikoksista sekä valehtelusta FBI:lle.

Toisin kuin Manafort Gates on tunnustanut rikoksia ja hän todisti Manafortia vastaan oikeudessa. Vastineeksi hän saa itse lievemmät syytteet.

Rick Gates oli tiistaina tuomion saaneen Paul Manafortin liikekumppani ja Trumpin apulaiskampanjapäällikkö. Kuva: Michael Reynolds / EPA-EFE

Gatesin todistuksen mukaan hän ja Manafort muun muassa salasivat tahallaan verottajalta Manafortin ulkomaisia pankkitilejä. Gates kertoi myös kavaltaneensa rahaa Manafortilta ja muilta työnantajiltaan.

Gates todisti myös, että hän ja Manafort jättivät rekisteröimättä Manafortin vieraan vallan agentiksi. Syytteen mukaan Manafortin olisi pitänyt rekisteröityä, koska hän teki töitä ukrainalaiselle puolueelle, jolla on kytköksiä Venäjän hallintoon.

Manafortin ja Gatesin saamat syytteet eivät liity Trumpin vaalikampanjaan. Erikoissyyttäjä Mueller nosti ne kuitenkin osaksi Venäjä-tutkintaa. Hänen arvioidaan toivovan saavavansa tätä kautta tietoja.

3. George Papadopoulos

George Papadopoulos toimi Trumpin kampanjassa ulkopoliittisena neuvonantajana. Hän on tunnustanut valehdelleensa FBI:lle yhteyksistään Venäjään vaalikampanjan aikana.

Hän on luvannut tehdä syyttäjien kanssa yhteistyötä. Mueller suosittaa, että Papadopoulosille langetettaisiin enintään puolen vuoden vankeustuomio.

Valkoinen talo on korostanut, että Papadopoulosilla oli erittäin pieni rooli Trumpin vaalikampanjassa.

4. Michael Cohen

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen. Kuva: Justin Lane / EPA-EFE

Tuorein rikoksia tunnustanut on Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen. Tiistaina kerrottiin, että Cohen on myöntänyt syyllistyneensä vero- ja pankkipetoksiin sekä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön.

Kuukausia kestänyt tutkinta on keskittynyt Cohenin liiketoimiin kuten taksibisnekseen, joilla ei ole yhteyttä Trumpiin. Cohen kuitenkin sanoi myös, että hän on maksanut Trumpin pyynnöstä hiljaisiksi kaksi naista, jotka väittävät, että heillä on ollut suhde Trumpin kanssa.

Heti ei ollut tiedossa, onko Cohen suostunut tekemään yhteistyötä erikoissyyttäjä Muellerin kanssa.

Ensimmäinen tuomittu

Paul Manafort

Virginialainen tuomioistuin totesi Paul Manafortin tiistaina syylliseksi kahdeksaan 18:sta syytekohdasta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin tiistaina vero- ja pankkipetoksista, yhteensä kahdeksasta eri syytekohdasta.

Rikokset eivät liity Trumpiin. Manafort on kuitenkin keskeinen kiinnostuksen kohde myös Venäjä-tutkinnassa. Hän ei tiettävästi ole suostunut yhteistyöhön Muellerin kanssa.

Syyskuussa Manafortia vastaan alkaa uusi oikeudenkäynti (siirryt toiseen palveluun), jonka keskiössä ovat Manafortin liiketoimet Ukrainassa. Häntä syytetään valehtelusta FBI:lle, rahanpesusta ja lobbauksesta ulkomaan puolesta. Ukrainassa Manafort konsultoi Venäjä-mielistä presidenttiä Viktor Janukovitšia ennen Ukrainan vallankumousta.

69-vuotiasta Manafortia voi odottaa pitkä vankeustuomio. Yhdysvalloissa on arvuuteltu, (siirryt toiseen palveluun) armahtaako Trump entisen kampanjapäällikkönsä, kuten hän aiemmin armahti tukijansa, Phoenixin kaupungin seriffin Joe Arpaion.

Venäjä-tutkinnassa lisää epäiltyjä

Venäjä-tutkinta on johtanut syytteisiin (siirryt toiseen palveluun) myös useita muita henkilöitä tai yrityksiä vastaan. Heillä tai syytteillä ei välttämättä ole mitään yhteyttä Trumpiin.

Alex Van der Zwaan on asianajaja, joka teki aikoinaan läheistä yhteistyötä Manafortin ja Gatesin kanssa. Hän tunnusti helmikuussa valehdelleensa Muellerin tutkijoille yhteyksistä, joita hänellä oli ollut Trumpin vaalikampanjan työntekijöiden kanssa.

Van der Zwaan tuomittiin huhtikuussa kuukaudeksi vankilaan sekä sakkoihin. Hän on (siirryt toiseen palveluun) venäläisoligarkki German Khanin hollantilainen vävy.

Asianajaja Alex Van Der Zwaan poistumassa oikeudesta, jossa hänet tuomittiin 30 päivän vankeuteen väärien tietojen antamisesta tutkijoille. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

12 venäläistä sai heinäkuussa syytteet yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin. Tiedustelualalla työskenteleviä venäläisiä epäillään hakkeroinnista demokraattipuolueen ja vaaliviranomaisten koneille sekä Yhdysvaltain vaaleihin liittyneestä sosiaalisen median kampanjoinnista.

13:a venäläistä henkilöä ja kolmea venäläistä yhteisöä vastaan nostettiin syytteet helmikuussa. Syytteen sai trollitehtaaksi kutsuttu pietarilainen Internet Research Agency ja kaksi sitä rahoittavaa yritystä. Syytettynä on myös 12 Internet Research Agencyn työntekijää sekä väitetty rahoittaja Jevgeni Prigožin.

Heidän epäillään muun muassa levittäneen presidentinvaalikampanjan aikana halventavaa tietoa Trumpin vastaehdokkaasta, demokraattien Hillary Clintonista ja tukeneen Donald Trumpia. Osaa syytetään myös identiteettivarkauksista.

Richard Pineido on kalifornialaismies, joka on myöntänyt myyneensä yhdysvaltalaisia pankkitilinumeroita Yhdysvaltain ulkopuolelle. Tutkintalähteiden mukaan Pineidon epäillään näin auttaneen venäläisiä pesemään rahaa sekä ostamaan muun muassa Facebook-ilmoituksia.

Pineido sanoo, ettei tiennyt, kelle myi eikä ostajien motiiveista. Hän on tehnyt Venäjä-tutkijoiden kanssa (siirryt toiseen palveluun) sopimuksen yhteistyöstä.

Pineido ei ollut mukana Trumpin vaalikampanjassa.

Konstantin Kilimnik oli Manafortin tärkeä avustaja Ukrainassa. Mueller nosti kesäkuussa häntä vastaan syytteet (siirryt toiseen palveluun) yrityksistä vaikuttaa todistajiin tutkinnassa, joka koskee hänen ja Manafortin lobbausta Ukrainan tuolloisen Venäjä-mielisen hallituksen puolesta. Kilimnik on venäläinen.

Lue myös:

.
.