HS: Syyttäjä teki tutkintapyynnön Turun iskussa loukkaantuneen toimista – rikosvahinkokorvauksissa yritetään huijata äärimmäisen harvoin

Hassan Zubier antoi menetetyistä ansiotuloistaan vääriä tietoja.

rikosilmoitukset
Hassan Zubier Turun kauppatorilla lauantaina 18. elokuuta.
Hassan Zubier Turun kauppatorilla lauantaina 18. elokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rikosvahinkokorvauksien haussa paljastuu äärimmäisen harvoin huijausyrityksiä, kertoo lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen Valtiokonttorista. Turun terrori-iskussa vammautunut Hassan Zubier on syyttäjälle myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista.

Syrjänen muistaa lähivuosilta vain yhden toisen Valtiokonttorin rikosvahinkokorvauksiin liittyvän huijausyrityksen. Siinä tuomioistuimen päätökseen oli yritetty lisätä nollia kuvankäsittelytekniikalla.

Syrjäsen mukaan Zubierille ei ehditty maksaa korvauksia, koska väärät tiedot paljastuivat jo hakuvaiheessa. Valtiokonttorin tekemissä selvityksissä ilmeni, ettei ruotsalainen Zubier ollut työskennellyt ambulanssifirmassa niinä ajanjaksoina, mihin todistuksessa viitattiin.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan syyttäjä on tehnyt tutkintapyynnön tapauksesta. Tutkinnanjohtaja Markus Laine keskusrikospoliisista (KRP) kertoi STT:lle, että tutkintapyyntö otettiin keskiviikkona vastaan, mutta asiaa ei vielä voida kommentoida sen enempää.

Asiamiehensä Ari Huhtamäen mukaan Zubier perusteli väärien tietojen antamista huonolla taloudellisella asemalla. Zubier on sanonut olevansa valmis kärsimään tekonsa seuraukset.

Loppuelämän korvaukset selvitetään monelta taholta

Zubier meni auttamaan elokuussa 2017 Turun joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, päätyi itse useiden veitseniskujen kohteeksi ja joutui pyörätuoliin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi kesäkuussa Zubierin olevan oikeutettu vajaan tuhannen euron korvaukseen kuukaudessa siihen asti, kunnes hän täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Koska on selvää, ettei puukkoiskusta tuomittu pysty maksamaan korvauksia, niitä haettiin Valtiokonttorista.

Oikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, sillä puukkoiskusta tuomittu on valittanut siitä. Syrjäsen mukaan korvausten maksaminen olisi voitu periaatteessa aloittaa jo ennen lainvoimaista tuomiota, jolleivät väärät tiedot olisi paljastuneet. Hän pitää äärimmäisen epätodennäköisenä, että tällaisia korvauksia voisi saada huijauksella.

– Jos pidempiaikaisia ja loppuelämän korvauksia haetaan, ne selvitetään yleensä työnantajien ja verottajan ja muiden instanssien kanssa, että saadaan selville menetysten määrä ja että sellaisia on ylipäänsä ollut, Syrjänen sanoo.

Juttua muokattu 22.8.2018 klo 17.04: Juttua päivitetty kauttaaltaan STT:n uusien tietojen mukaan.

Lue lisää:

Turun puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier tunnustaa yrittäneensä huijata korvauksia

Turun puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistöltä hengenpelastusmitalin

Kuningatar Elisabet myönsi urhoollisuusmitalin Turussa puukotuksen uhria auttaneelle Zubierille – "Otan mitalin vastaan suurella nöyryydellä"