1. yle.fi
  2. Uutiset

Siniset rajoittaisi maahanmuuttoa taloustilanteen mukaan – Eduskuntavaaleihin perussuomalaisia lievemmillä esityksillä

Sininen tulevaisuus tarjoaa eduskuntavaaleissa puoluettaan tiukemman maahanmuuttokäytännön puolustajana kuin vihreät ja kokoomus, mutta lievemmän kuin perussuomalaiset.

Sininen tulevaisuus
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sinisen eduskuntaryhmän ja ministeriryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa 22. elokuuta.
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho pelkää, että Euroopan unioni hajoaa, jos maahanmuuttokysymystä ei pystytä ratkaisemaan.Tomi Jokela / Lehtikuva

HämeenlinnaSiniset ei aio jättää maahanmuuttopolitiikan ja turvapaikkahaun arvostelua vanhalle puolueelleen perussuomalaisille. Pienin hallituspuolue julkisti keskiviikkona teesinsä maahanmuuton rajoittamiseksi taloudellisin perustein ja turvallisuussyistä.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan puolue pyrkii hallittuun maahanmuuttoon.

Siniset haluaa, että Euroopan unioni toteuttaa keskustelussa olleen aikeen siirtää turvapaikanhakijoiden vastaanotto EU-maiden rajojen ulkopuolelle erillisiin keskuksiin. Käytännössä kysymys lienee ainakin Pohjois-Afrikasta.

Terhon mukaan erilliset keskukset torjuvat ihmissalakuljetusta ja turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä.

Siniset ei halua vuoden 2015 toistuvan. Silloin suuri määrä turvapaikanhakijoita kulki Euroopan maiden läpi hallitsemattomasti.

– EU tulee hajoamaan, jos maahanmuuttokysymystä ei pystytä ratkaisemaan, arvioi Sampo Terho.

Puolue julkisti maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmansa Hämeenlinnassa eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa.

Ulkomaisten työntekijöiden lupaharkinta säilytettävä

Siniset haluaa säilyttää Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnan. Puolue pelkää, että ilman lupakäytäntöä syntyy halpatyömarkkinat.

Sisäministeri, kokoomuksen Kai Mykkänen kannattaa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamista.

Nykyinen hallitus ei tee EU-maiden ulkopuolisten työntekijöiden lupakäytäntöön muutoksia. Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmakin tähtää eduskuntavaaleihin.

Pikaiset palautukset kielteisissä turvapaikkapäätöksissä

Siniset haluaa nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä.

Jos turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen, siniset pyrkisi nopeaan palautukseen. Puolue parantaisi turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen paluun kannustavuutta.

Jo aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi puolueen mielestä käännyttää rajalta pikamenettelyllä.

Siniset ehdottaa Suomen kansalaisuusehtojen tiukentamista sekä erityisen kansalaisuuskokeen käyttönottoa.

Siniset: Maahanmuuttoon realismia ilman rasismia

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan puolue kannattaa taloudellisesti kannattavaa maahanmuuttoa.

Puolue määrittää itsensä tolkun konservatiiveiksi, joka maahanmuuttokysymyksissä haluaa puhutella hiljaiseksi enemmistöksi kutsumaansa kansanryhmää.

– Realismia ilman rasismia, kiteyttää Elo puolueen näkemyksen.

Siniset kalastelee maahanmuutto-ohjelmallaan ääniä samalta suunnalta kuin perussuomalaiset, mutta lievemmillä esityksillä.

Sininen tulevaisuus syntyi puolueena, kun nykyiset siniset ministerit jättivät perussuomalaiset viime kesänä. Siniset ministerit eivät sietäneet Jussi Halla-ahon ja muun uuden puoluejohdon valintaa perussuomalaisten johtoon Timo Soinin kauden jälkeen.

Suomen kansalaisille muita korkeampi sosiaaliturva

Sinisten maahanmuutto-ohjelmassa esitetään myös työperäisten maahanmuuttajien pisteyttämistä osaamisen, kielitaidon ja Suomeen sopeutumiskyvyn mukaan. Pisteytyksen perusteella työperäisestä maahanmuutosta pyrittäisiin tekemään nykyistä valikoivampaa.

Työnhaussa siniset kannustaa työnantajia siirtymään anonyymiin, nimettömänä tehtävään työpaikkojen täyttöön. Hakutilanteessa työnhakijoita arvioitaisiin heidän kykyjensä eikä hakijoiden taustan perusteella.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tiedotti jo tiistaina, että Suomen kansalaisille pitäisi pystyä maksamaan korkeampaa sosiaaliturvaa kuin muille maassa asuville. Muutos vaatisi todennäköisesti myös perustuslain muuttamista.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi jo tiistaina, ettei tukea muutokseen ole kokoomuksen suunnalta odotettavissa.

Pakolaiskiintiötä ei saa nostaa nykyisestä

Siniset ei halua nostaa Suomen vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrää nykyisestä 750:stä pakolaisesta 1050:een. Korotusta on ehdottanut kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen.

Pakolaiskiintiön suuruus ensi vuodelle on määrä ratkaista elokuun lopulla hallituksen budjettineuvottelussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei omaan budjettiehdotukseensa ottanut pakolaiskiintiön nostoa.

Viime vuosina Suomi on ottanut vastaan 750 kiintiöpakolaista. Kahtena vuotena, 2014 ja 2015, määrä oli 1050 Syyrian sisällissodan vuoksi.

Sampo Terho miettii vielä, mistä vaalipiiristä lähtee vaaleihin

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ei ole vielä päättänyt, mistä vaalipiiristä hän lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin. Vuoden 2015 vaaleissa Terho oli ehdolla Helsingistä. Terho sai 10 067 ääntä.

Helsingin lisäksi vaihtoehto lienee Uudenmaan vaalipiiri. Eri arvioiden mukaan sinisillä olisi paras mahdollisuus saada kansanedustajia läpi vaaleissa nimenomaan Uudeltamaalta.

Puolustusministeri, kansanedustaja Jussi Niinistö on ehdolla aiemmassa vaalipiirissään Uudellamaalla, vaikka asuu nykyisin Helsingissä.

Juttua jatkettu 22.8. 2018 viimeksi klo 14.55 sekä täsmennetty klo 14.00: Sinisten esittämä pisteytysjärjestelmä koskisi työperäistä maahanmuuttoa, ei humanitaarisin perustein, esimerkiksi pakolaisina maahantulevia.

Lue seuraavaksi