Hyppää sisältöön

Työpaikka meluisa ja huonosti valaistu halli? Sisustusarkkitehti Vertti Kivi korjaa 5 pahinta avokonttorimokaa

Avokonttori on monen pahin painajainen: työntekijät istuvat kuin sillit suolassa, keskittyminen on mahdotonta ja happi loppuu. Katso videolta, miksi avokonttorit eivät toimi.

Sisustusarkkitehti Vertti Kivi
60-luvun keksintö avokonttori on edelleen joillekin yrityksille helpoin tapa tehostaa toimintoja ja säästää kustannuksissa, mutta millainen vaikutus sillä voikaan olla?

Avokonttori keksittiin 1950-luvulla Saksassa. Ensimmäisessä mallissa pöydät aseteltiin vieretysten halliin. 1980-luvulla tuli maisemakonttori, jossa työpöydät eroteltiin sermein.

Sisustusarkkitehti Vertti Kiven mukaan kumpaakaan ensimmäisistä avokonttorimalleista ei olisi koskaan pitänyt ottaa käyttöön.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että avokonttorit lisäävät työntekijöiden stressiä ja häiriöitä. Ratkaisu ei ole paluu omiin huoneisiin, vaan muokata avokonttorista monitoimitila kahvilatunnelmalla.

Monitoimitilassa on niin vierekkäin olevia työpöytiä kuin olohuonemaisia tiloja, palaverihuoneita ja puhelinhuoneita.

Toimivilla tiloilla houkutellaan työntekijöitä

Monet yritykset panostavatkin nousukauden aikana tilasuunnitteluun. Ja syytä onkin, sillä nuorille työntekijöille työyhteisö ja työpaikan viihtyvyys voivat olla jopa tärkeämpiä asioita kuin palkka.

– Nuoret äänestävät jaloillaan, jos yritys ei pysty tarjoamaan kivoja työyhteisöjä. Nuoret haluavat kuulua ryhmään ja joukkueeseen. Kahvilamainen monitoimitila mahdollistaa erilaisia kokoontumispaikkoja, toteaa Kivi.

Hiljainen työtila Kuva: Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

Toimiva monitoimitila vaatii yritykseltä tarkkaa suunnittelua ja työyhteisön kuulemista. Nykyisin työhön kuuluu sosiaalista kommunikointia, tiimityötä ja välillä konferenssipuheluita.

Jokaisen työyhteisön pitäisi pohtia omaa työtapaansa ja sitä millainen työtila siihen sopisi. Suunnittelu voi viedä useamman vuoden, mutta sen avulla voi löytää toimivimmat ratkaisut.

Kaikki työpaikat eivät toki vielä ole viihtyisiä työnteon keitaita. Parikymmentä vuotta työtiloja suunnitellut Vertti Kivi listasi viisi avokonttorin pahinta ongelmaa ja kertoo niihin ratkaisut.

Sisustusarkkitehti Vertti Kivi Kuva: Puoli seitsemän, Yle: Jari Pussinen

1. Monotoninen, pöydillä täytetty halli

Avokonttori on edelleen usein vain iso tila, joka on ahdettu täyteen samanlaisia työpöytiä. Toimistossa pitäisi olla runsaasti eri luonteisia tiloja esimerkiksi tiimityöskentelyyn, palavereihin, keskittymistä vaativaan työhön ja rentoon keskusteluun.

Nyt suosittuja ovat puhelinhuoneet, joissa on kaksi tuolia ja pöytä. Niissä voidaan käydä esimerkiksi kehityskeskusteluja tai tehdä tiimityötä. Palaverit hoituvat kahvila-tai olohuoneympäristössä.

Palaverit kahvilamaisessa tilassa Kuva: Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

2. Liikaa melua ja häiriötekijöitä

Työpaikoilta puuttuu usein ohjeet siitä, miten avoimissa työskentelytiloissa käyttäydytään. Työyhteisössä pitäisikin sopia pelisäännöt esimerkiksi siitä saako maisematilassa puhua kollegalle, omaan puhelimeen tai koneessa pyörivään videopuheluun. Myös akustiikan suunnittelu on tärkeää ja joskus vastamelukuulokkeet voivat olla avuksi keskittymisrauhan takaamiseksi.

Näköhäiriöt, jotka aiheutuvat ohikulkevista ihmisistä voi ratkaista seinäkkeillä tai pöytien oikealla sijoittelulla. Työpisteen lähelle ei saa esimerkiksi sijoittaa vessaa, jonka ovi käy pitkin päivää. Myös ilma- ja vetokysymykset pitäisi huomioida. Rauhallisen työympäristön voi saada siihen suunniteltujen tuolien avulla.

Rauhallinen työympäristö Kuva: Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

3. Työntekijä kahlitaan yhteen paikkaan

Työntekijöillä ei saisi olla nimettyjä työpöytiä, vaan heidän pitäisi voida valita kullekin tilanteelle sopiva työskentelypaikka. Erilaiset tilat ja liikkuvuus mahdollistavat myös samantyylisten ihmisten tiimiytymisen. Keskittymistä vaativan työn tekemiseen tulee olla hiljainen tila, jossa on kirjaston säännöt. Siellä ei saa jutella kaverin kanssa tai koputella olkapäähän. Vastapainona pitäisi olla keittiö, tilan sydämenä. Siellä saa soida musiikki, kuulua puhe ja tuoksua kahvi.

Lisäksi eri tiimeille täytyy olla erilaisia tiloja palaverien pitämiseen. Ergonomisesti oikein asetetun tuolin voi nimetä ja sitä voi säilyttää tuoliparkissa. Maisematilasta pitäisi päästä halutessa palaveritilaan tai puhelinhuoneeseen.

Maisematila Kuva: Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

4. Ei hyödynnetä teknologiaa

Tekniikka mahdollistaa jo vaikka mitä, mutta sitä ei vielä hyödynnetä työpaikoilla riittävästi. Esimerkiksi työpisteitä ei välttämättä tarvita, koska työ tehdään kannettavalla tietokoneella ja kännykällä. Myös erilaiset sovellukset helpottavat arkea. Esimerkiksi työntekijään kiinnitettävästä korupaikantimesta voi katsoa missä talossa ja tilassa työkaveri kulkee.

Kokousmuistiot tallentuvat palaveritilan mikrofonien ja tietokonesovelluksen avulla. Muistio on valmis ja lähetetty osallistuneille heti kokouksen päätyttyä. Ulkomailla toimivaan yritykseen voi olla yhteydessä videonäytön avulla ympäri vuorokauden, eikä paikan päälle tarvitse matkustaa lentokoneella.

Palaveritila Kuva: Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

5. Surkea valaistus

Työtilassa tarvitaan hyvää valoa, joka ei rasita silmiä. Keltainen yleisvalo ei ole sellainen.

Erilaiset tilat tarvitsevat omanlaisensa valaistuksen. Työpisteen yläpuolelle sijoitettu kylmempää värilämpotilaa heijastava valo nostaa vireystilaa. Muuntautuvat valaisuratkaisuvat ovat tätä päivää. Esimerkiksi houm-ratkaisun eli langattoman valaistuksenohjausjärjestelmän avulla jokainen voi säätää valaistusta kännykkäsovelluksella.