1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuhmoisista tuli ylpeästi sinkkutilaston ykkönen – 21-vuotias Arttu Kaunistoinen nauttii vapaudesta: "Ei tässä mitään hätää ole"

Kuhmoisissa on väkimäärään suhteutettuna eniten yksin asuvia koko Suomen mittapuulla. Mutta millaisia tunteita sijoitus herättää pikkukunnassa?

sinkut
Mies seisoo entisen baarin edessä.
Vasta muutaman kuukauden sinkkuna ollut Arttu Kaunistoinen viihtyy Kuhmoisissa poikamiehenäkin. Tänä vuonna perustettu yritys pitää miehen kiireisenä. Hänen mukaansa yksinäisten ihmisten määrä näkyy ainakin viikonloppuisin baareissa.Niko Mannonen / Yle

Ikäihmiset pelaavat torilla mölkkyä. Kaupat ja ravintolat avaavat hiljalleen oviaan ja pääkadun varteen parkkeeratut autot voi laskea kahden käden sormilla.

Tämän pitäisi olla suoranainen sinkkujen keidas. Kuhmoisissa on noin 2300 asukasta, joista 645 asuu yksin. Kaikkia heistä ei voi laskea kuitenkaan sinkuiksi, sillä osa heistä saattaa silti seurustella.

Baarin terassilla istuva mies alkaa rupatella ja tekee sen oma-aloitteisesti. Eipä kadulla muuta juttuseuraa olekaan.

– Lähdin kaupungille, kun en jaksanut keittää aamukahvia kotona. Olen poikamies jo kolmannessa polvessa, 68-vuotias Ari Ampuja kertoo hörähtäen nauruun.

Kuhmoisten pääkatu.
Kuhmoisten keskusta on syksyn tullen hiljainen. Kesällä vipinää kylänraitille tuovat mökkiläiset.Niko Mannonen / Yle

Pieni Keski-Suomen alueella, mutta Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan rajalla sijaitseva kunta sai viime viikonloppuna huomiota mediassa, kun se nostettiin Suomen ykköseksi Iltalehden listauksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa mitattiin yksin asuvien kuntalaisten määrää suhteessa asukaslukuun. Listauksen pohjana olivat Tilastokeskuksen keräämät tiedot.

Kuhmoisissa yksin asuvien osuus kaikista asuntokunnista oli viime vuonna 52,3 %. Seuraavana listalla olivat Turku, Sysmä, Lieksa ja Tampere. Lehden mukaan jo yli 1,1 miljoonaa suomalaista asuu yksin, mikä on tuplasti enemmän kuin vuonna 1985. Yksin asumisen buumi on voimistunut viime vuosina.

Mies istuu baarin edessä.
Ari Ampuja sanoo, että sinkkuna oleminen on "mahtavan hienoa". Ampujan mukaan Kuhmoinen oli vilkas paikka 1960-1970 luvuilla. Kunnassa oli yli 6000 asukasta. Nyt asukkaita on noin 2300.Niko Mannonen / Yle

Ampujakin on kuullut Kuhmoisten nousemisesta otsikoihin, eikä sinkkutilanne tullut yllätyksenä. Onhan Kuhmoinen ollut vastaavalla listalla aiemminkin (siirryt toiseen palveluun) (Studio 55), mutta silloin sijalla kolme.

– Kyllähän minä olen sen aina tiennyt – ja siinä on hyvätkin puolensa. On totta, että moni täällä kaipaa seuraa. Siitä jopa kuiskaillaan illan hämyssä, mies toteaa.

Piskuisen Kuhmoisen nouseminen listaykköseksi kiiri kunnassa puheenaiheeksi ja spekuloinnin kohteeksi. Voisiko kunta edesauttaa sitä, että sinkut löytäisivät toisensa?

Menomestoista ei ole ainakaan pulaa: niitä on kolme eli enemmän kuin ruokakauppoja, joita on ainoastaan kaksi.

Huoletonta sinkkuelämää

21-vuotias yrittäjä Arttu Kaunistoinen pysäyttää autonsa kunnantalon pihaan. Kaksi kuukautta sinkkuna ollut mies kuuluu kahdeksan alle 24-vuotiaan yksin asuvan kuhmoislaismiehen joukkoon.

Nuori mies ei ole sinkkuudestaan harmissaan tai huolissaan. Kaunistoisella riittää nyt työnsarkaa vuoden alussa perustamassaan putkifirmassa.

– Ei tässä vielä mitään hätää ole, hän toteaa nauraen.

Kaunistoinen sanoo, että varsinkin baareissa törmää usein sinkkumiehiin, jotka tunnustavat kaipaavansa vierelleen seuraa. Siellä sinkkujen määrä ponnahtaa esiin paremmin kuin tavallisessa arjessa.

– Näkyy se jos viikonloppuisin viihteellä käy, hän sanoo.

Kokki ja ravintolapäällikkö baaritiskillä
Sahanranta on yksi Kuhmoisten kolmesta baarista. Sahanrannan ravintolapäällikön Tiina Liimataisen (oikealla) ja kokin Kirsi Salmen vastaus osui oikeaan, kun kysyttiin, keitä Kuhmoisten sinkut pääasiassa ovat.Niko Mannonen / Yle

Ravintola Sahanrannan ravintolapäällikkö Tiina Liimatainen ja Kirsi Salmi ovat hyvin kartalla siitä, kuka on kunnan tyypillinen sinkku.

– Uskoisin väkirakenteen ja ikäjakauman huomioon ottaen, että tyypillinen sinkku on 60-70 vuotias. Miehet ja naiset ovat aika lailla samalla viivalla, Liimatainen arvioi.

– Yhdyn tähän samaan. Vanhempaa väkeä on enemmän. Sitten löytyy noin parikymmentä parikymppistä, veikkaisin, että tyypillinen sinkku voisi olla myös 38-vuotias, Salmi lisää.

Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)työikäisistä yksin asuvista kuhmoislaisista selkeä valtaosa on miehiä. Eniten, yhteensä 85, oli 55–64 -vuotiaissa. Samanikäisiä naisia asui yksin vielä viime vuonna 59.

Alle 44-vuotiaita yksin asuvia miehiä oli yhteensä 55 ja naisia 28.

Ei siis ole ihme, että kylillä puhutaan miesten lähtevän Tampereelle etsimään seuraa.

Kuhmoisten kunnantalo
"Sinkkutilasto" sai ajatukset ja ideat lentoon Kuhmoisten kunnantalolla. Voisiko ns. sinkkutalouksien määrässä piillä myös mahdollisuus?Niko Mannonen / Yle

Arttu Kaunistoinen on toistaiseksi löytänyt seurustelukumppaninsa lähinnä Kuhmoisista. Tinderiinkin hän kirjautui, mutta totesi, ettei se ole häntä varten.

Niillä, joilla flaksi käy huonommin, ei ole hätäpäivää. Kuhmoisista on vähän yli tunnin matka Jyväskylään ja tunti Lahteen, Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Puolta lyhyemmän ajomatkan päässä on myös Himoksen rinnekeskuksesta tunnettu Jämsä.

– Voi mennä ulkopuolellekin hakemaan, jos kiinnostaa, Kaunistoinen muistuttaa.

Mutta millaista on olla nuori sinkkumies Kuhmoisissa? Kysymys saa Kaunistoisen taas hymyilemään.

– Jaa-a, hän aloittaa ja pohtii hetken.

– Huoletonta. On vapaat menemiset, eikä niin paljon velvoitteita, hän summaa.

75-vuotiaat naiset hallitsevat tilastoissa

Kunnantalolla sinkku-uutinen yllätti ja käynnisti ajatusleikin.

– Kyllähän se vähän yllätyksenä tuli. Emme itse ole osanneet miettiä sitä, että olisimme erityinen sinkkupitäjä, Kuhmoisten kehittämisasiamies Arto Kummala sanoo.

Kummala visioi, että sinkkujen määrässä on melkoinen mahdollisuus myös kunnan asukasluvun kasvattamiseen.

– Mietimme, että jos meillä on yli 650 yksinasuvaa, niin olisi mahdollista saada heidän mukanaan 650 uutta asukasta, joista osalla voi olla lapsikin. Onhan tässä monenlaisia vaihtoehtoja, hän pohtii.

Kuhmoisten kehittämisasiamis kunnantalon pihalla
Kuhmoisten kehittämisasiamies Arto Kummala sanoo, että kuntaan mahtuisi lisääkin asukkaita. Kunnassa on pidetty tärkeänä muun muassa oman lukion säilymistä. Se edesauttaa nuorten viihtymistä alueella pidempään.Niko Mannonen / Yle

Kummala uskoo, että yksin asuvien määrä johtuu osittain siitä, että kunnassa on 3000 aktiivikäytössä olevaa vapaa-ajan asuntoa ja kesäisin 10 000 vapaa-ajan asukasta. Osa heistä on päättänyt muuttaa pysyvästi Kuhmoisiin.

– Luulisin, että hyvin moni on muualta tullut sinkku, eikä välttämättä Kuhmoisissa syntynyt ja kasvanut sinkku, Kummala arvioi.

Toinen, ja todella luonnollinen, selitys sinkkujen määrään löytyy, kun taulukon selaa loppuun saakka. Sieltä löytyy myös selitys siihen, miksi lopulta kaikki ikäluokat yhteenlaskettuna sinkkunaisia on enemmän (345) kuin miehiä (309).

Kuhmoisissa asuu 165 yksin asuvaa yli 75-vuotiasta naista. Vastaavasti yli 75-vuotiaita miehiä asuu yksin 54. Tätä selittää se, että naisten elinikä on edelleen korkeampi. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan (siirryt toiseen palveluun) naiset elävät lähes kuusi vuotta pidempään kuin miehet.

– Kunta on myös pyrkinyt myös tukemaan siinä, että ihminen pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään. En osaa sitä sinkku-määritelmää ikäihmisiin käyttää, vaan se on jotain muuta, Kummala toteaa.

Silti ajatus sinkkukunnasta on kutkuttava, eikä Kummalan mielestä siitä tarvitsekaan pyristellä eroon.

– Vähän miettinyt, että olemmeko oikeasti se kärkikunta, mutta ei se haittaa, mielellään ollaan sekin!

Lue seuraavaksi