"Avaruuden pääkaupunki, miten voin auttaa?" – Seinäjoki uudisti brändinsä

Kuntamarkkinoinnissa on haettava muista erottuvia ja räväköitä ratkaisuja. Seinäjoki lanseerasi tänään uuden brändikampanjansa, jolla halutaan valloittaa avaruus.

kunnat
Seinäjoki julistautui uudella sloganillaan avaruuden pääkaupungiksi 22.8.2018
Seinäjoki julistautui uudella sloganillaan avaruuden pääkaupungiksi 22.8.2018. Uutta avaruusaikaa markkinoidaan ilmakuvilla kaupungista.Seinäjoen kaupunki

Seinäjoen kaupungin keskukseen soittava saattaa yllättyä tänään. Keskuksen tuttu ääni ei vastaakaan enää sanoilla "Seinäjoen kaupunki", vaan "Avaruuden pääkaupunki" tai "Seinäjoki – Avaruuden pääkaupunki".

Myös Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki vastaa puhelimeen "Avaruuden pääkaupungissa".

– Avaruus on vielä osin valloittamatta, ja missäs muualla on tilaa niin paljon kuin Seinäjoella. Seinäjoella on tilaa monille asioille, sanoo Rasinmäki.

Avaruuden pääkaupunki on Seinäjoen kaupungin uusi markkinointislogan. Kaupungin uuden ilmeen mukaiset brändisivut löytyvät osoitteesta www.avaruudenpaakaupunki.fi (siirryt toiseen palveluun) ja www.capitalofspace.com (siirryt toiseen palveluun).

Komiasta avaruuteen

Seinäjoen kaupungin markkinointi-ilme on vaihtunut muutaman vuoden välein. Viime vuodet kaupunki on markkinoinut itseään Komia-teemalla.

Tänään keskiviikkona julkistettiin uusi slogan, jolla Seinäjoki julistautui avaruuden pääkaupungiksi. Uusi tunnuslause on jatkumoa aiemmalle kuntamarkkinointityölle.

– Tässä on ollut mukana työryhmiä, mainostoimisto, kaikkiaan iso tiimi ja tähän päädyttiin, Rasinmäki sanoo.

Rasinmäen mukaan nyt haettiin jotain, jolla kaupunki erottuisi muista kunnista ja alueista. Vaikka avaruusteema ensin yllätti, se jäi kuitenkin hyvänä asiaa pohtineiden mieleen. Lopulta sloganin kannalla oltiin yksimielisesti.

– Nyt ollaan tyytyväisiä, Rasinmäki vakuuttaa.

Avaruus on vielä osin valloittamatta, ja missäs muualla on tilaa niin paljon kuin Seinäjoella.

Jorma Rasinmäki

Ajatuksellista avaruutta

Avaruus-teema tarkoittaa Seinäjoen markkinoinnissa tilaa sanan kaikissa merkityksissä.

Se on viittaus eteläpohjalaiseen peltomaisemaan eli lakeuteen tai "aakeeseen laakeeseen" kuten eteläpohjalaisittain sanotaan. Kaupunginjohtaja korostaa kuitenkin, että kyse on myös henkisestä tilasta.

– Meillä on ajatuksellista avaruutta, tilaa yrittää ja myös asumiseen tilaa sekä laajenemismahdolisuuksia. Olemme avoimia erilaisille ajatuksille ja mahdollisuuksille, Rasinmäki sanoo.

Eteläpohjalaista vaatimattomuutta

Kaupunginjohtajalle ei ole tullut vielä uudesta sloganista juurikaan palautetta. Tosin Rasinmäki muistuttaa, että slogan on ollut julkinen vasta muutaman tunnin.

Seinäjoen keskustassa liikkuville kaupunkilaisille uusi "Avaruuden pääkaupunki" -tunnuslause on vielä tuntematon. Se herättää naurunpyrskähdyksiä, mutta myös ymmärrystä ja hyväksyntää.

– Onhan se eteenpäin katsova ja hyvä tavoite. Sopii hyvin tänne Etelä-Pohjanmaalle. Siinä on semmoista eteläpohjalaista vaatimattomuutta, nauravat nuoret naiset.

– Sopii Seinäjoelle. Ei kuulosta yhtään liian mahtipontiselle, kun on kyse Seinäjoesta. Täällä on jo kaikki.

– Komiassa korostettiin liikaa pohjalaisuutta, trossaamista. Tämä on paljon parempi, kehaisevat kaksi kaupungilta tavoitettua iäkkäämpää miestä.

Vitsejäkin saattaa syntyä

Tästä päivästä alkaen – ainakin jonkin aikaa – Seinäjoen kaupungilla vastataan puhelimiin "avaruuden pääkaupungissa". Rasinmäki epäilee tosin, että jossain vaiheessa saatetaan palata vanhaan.

Vitsejä ja huumoriakin avaruusteema saattaa saada aikaiseksi.

– Kyllähän tämä voidaan ottaa kevyesti, mutta kyllä tämä on ihan vakavasti otettavaksi tarkoitettu asia, josta saadaan brändiä ja buustia, jota me tarvitaan, Rasinmäki sanoo.

Elon Muskille twiitti

Seinäjoen kaupunki lähetti keskiviikkoaamuna twitterissä viestin Elon Muskille. Vastaako Musk, sitä ei tiedetä, mutta tavoitteena on saada julkisuutta uudelle tunnuslauseelle Muskin twittertilin lukuisien seuraajien kautta.

– Josko hänkin havahtuisi siihen, että on muitakin avaruuden valloittajia kuin hän, Rasinmäki naurahtaa.

Se, millaisia oheistuotteita avaruuden pääkaupunki -tunnus saa rinnalleen, selviää myöhemmin.

– Ideoida saa, Rasinmäki vinkkaa.