Asukkaat tukkivat ojan öisin, päivällä kunta avaa sen – uimajärven leväongelma synnytti erikoisen kiistan

Hollolan Vähä-Tiilijärvi muuttui helteiden myötä vihreäksi leväpuuroksi. Asukkaat ja kunta ovat erimielisiä, kuinka ärhäkkä leväongelma pitäisi hoitaa.

levät
Sinileväkasvustoja Hollolan Vähä-Tiilijärvessä
Levää kelluu paksuina lauttoina Vähä-Tiilijärven rannassa.Sanna Pirkkalainen / Yle

Pistävä, makea lemu leijuu nenään ennen kuin järveä on edes näkyvissä. Haisee pilaantuneelta vedeltä ja mädältä. Rannassa karu totuus myös näkyy: Hollolan Vähä-Tiilijärvi on muuttunut samean vihreäksi.

Leväongelma räjähti järvellä käsiin heinäkuun lopulla. Tavallisesti melko kirkasvetisen järven vesi muuttui sameaksi, vihreäksi puuroksi, joka kupli ja kuhisi etenkin kuumina päivinä. Vesi on edelleen sameaa ja rannoilla kelluu valtavia leväklönttejä.

Vähä-Tiilijärven rannalla on Hollolan kunnan ylläpitämä uimaranta. Rannan ilmoitustaululla on 26. heinäkuuta päivätty ilmoitus, jossa varoitetaan järvestä löytyneistä syanobakteereiden eli sinilevien massaesiintymästä. Ilmoituksen alla on kyltti, joka kehottaa välttämään uimista.

Varoitus on otettu tosissaan, sillä rannalla ei näy ketään edes aurinkoisina päivinä. Sen sijaan Vähä-Tiilijärvestä viereiseen Keski-Tiilijärveen laskevan ojan luona on viime päivinä käynyt kova kuhina.

Sinilevän värjäämää vettä Vähä-Tiilijärven laskuojassa
Vähä-Tiilijärvestä virtaa levän samentamaa vettä ojaa pitkin Keski-Tiilijärveen.Sanna Pirkkalainen / Yle

Kuka tukkii järvien välisen ojan?

Vähä-Tiilijärven ja Keski-Tiilijärven välinen oja on padottu viime viikkoina useaan kertaan. Pyörätien alta kulkevan rumpuputken suulle on potkittu hiekkaa ja sepeliä niin, että vesi ei pääse virtaamaan järvestä toiseen.

Osa asukkaista pelkää, että myös Keski-Tiilijärvi muuttuu kuplivaksi leväkattilaksi, jos Vähä-Tiilijärven vettä pääsee sinne.

Hollolan kunnan ympäristösihteeri Kirsi Järvinen ymmärtää huolen, mutta muistuttaa, että ojan patoaminen rikkoo vesilakia ja huonontaa entisestään Vähä-Tiilijärven tilaa. Jos vesi ei vaihdu, järven tila heikkenee.

Vähä-Tiilijärveen johdetaan luvanvaraisesti läheisen palveluasumisyksikön jäähdytysvesiä. Järvisen mukaan vettä tulee noin 500 kuutiota vuorokaudessa. Jos oja on tukossa, vesi ei pääse pois järvestä ja sen pinta nousee.

– Vaarana on, että rantakiintestöt vettyvät, kun veden pinta nousee.

Kunta on yrittänyt selvittää, kuka ojaa käy patoamassa, mutta toistaiseksi sen tukkijasta ei ole tietoa. Oja on avattu kunnan toimesta jo useaan otteeseen mutta jo seuraavana päivänä oja on saatettu padota uudestaan.

Vähä-Tiilijärvestä Keski-Tiilijärveen laskeva ojarumpu on tukittu.
Vähä- ja Keski-Tiilijärven yhdistävä laskuoja on padottu hiekalla useaan otteeseen.Sanna Pirkkalainen / Yle

"Levä ei kasva tyhjässä"

Ympäristösihteeri Kirsi Järvisen mukaan Keski-Tiilijärvi ei ole välittömässä vaarassa, vaikka levän sotkema vesi virtaisikin sinne, sillä olosuhteet järvessä eivät ole levän kasvulle otolliset.

– Levä ei kasva tyhjässä. Vähä-Tiilijärvessä on nyt jotain, mikä on ryöpsäyttänyt ongelman näin suureksi mutta Keski-Tiilijärvessä ei näytä olevan samaa ongelmaa.

Järvinen on käynyt katsomassa laskuojaa ja kertoo, että siinä vesi on sameaa ja vihreää. Keski-Tiilijärven puolella lasku-uomassa on näkynyt levää, mutta se ei ole levinnyt esimerkiksi läheiselle uimapaikalle.

– Näyttää siltä, että levien kasvulle ei ole Keski-Tiilijärvessä yhtä otollisia kasvuolosuhteita kuin Vähä-Tiilijärvessä.

Sinilevää Vähä-Tiilijärven uimarannalla.
Levälauttoja kelluu myös uimarannalla sijaitsevan avantouimareiden kopin edustalla.Sanna Pirkkalainen / Yle

Koirankakkojakin epäillään leväongelman syyksi

Syytä Vähä-Tiilijärven valtavaan leväongelmaan ei tiedetä. Järvestä on otettu kesällä ylimääräisiä näytteitä ja kunta selvittää yhdessä ELY-keskuksen kanssa, miksi vesi muuttui yhtäkkiä vihreäksi velliksi.

Vähä-Tiilijärvi on kooltaan melko pieni, joten runsas virkistyskäyttö kuormittaa järveä. Kesä oli poikkeuksellisen kuuma, joten uimareita oli tavallista enemmän. Lisäksi lämmin sää tarjosi leville ihanteelliset kasvuolosuhteet.

Syyksi on epäilty myös järveen johdettavia jäähdytysvesiä ja ranta-asuntojen hulevesiä. Kunta selvittää parhaillaan niiden osuutta ongelmaan.

Hollolan kunnan nettisivuilla epäillään jopa, että liian lähelle rantaa lasketut ja jätetyt koiran jätökset olisivat osasyy järven kunnon romahtamiseen.

Sinilevän värjäämää vettä Vähä-Tiilijärvessä.
Levä on värjännyt Vähä-Tiilijärven veden samean vihreäksi.Sanna Pirkkalainen / Yle

Riesa voi riivata pitkään

Merkkejä järven tilan huononemisesta on näkynyt jo muutaman vuoden ajan, mutta silti tämän kesän tilanne tuli yllätyksenä.

Ympäristösihteeri Kirsi Järvinen kertoo, että avantouimareilta on tullut ilmoituksia syksyisistä leväkukinnoista, mutta laajempaa leväongelmaa Vähä-Tiilijärvessä ei ole aiemmin ollut.

Järvinen ei myöskään osaa arvioida, kuinka kauan järven puhdistuminen kestää.

– Kukinto on niin valtava, että on hyvin vaikea arvioida, kuinka pian ja miten se hajoaa.

Pahimmassa tapauksessa järvi joudutaan kunnostamaan kemiallisesti.