1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä vihervasemmistogatesta: "Sanotaan vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa"

Pääministeri ei osannut odottaa, että hänen sananvalintansa aiheuttaisi arvostelua.

politiikka
Puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla 22. elokuuta.
Puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla 22. elokuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä puolustaa tiistaina käyttämäänsä "vihervasemmisto"-sanavalintaa. Sipilän mukaan kyse on termistä, jota vihreät ja vasemmistolaiset itsekin käyttävät.

– Esimerkiksi vihreät ja vasemmistoon kuuluvat opiskelijat käyttävät sitä omilla sivuillaan, se on ihan yleisesti käytössä.

– Sanotaan että vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa, Sipilä lisäsi.

Sipilä syytti tiistaina keskustan kesäkokouksessa edellistä hallitusta ja "vihervasemmistoa" muun muassa talouden sotkuun saamisesta ja tavasta, jolla se on arvostellut hallituksen leikkauksia. Sipilä jätti mainitsematta, että edellisen, 2011–2015 hallituskauden pääministereinä olivat kokoomuksen Jyrki Katainen ja Alexander Stubb ja 2007–2011 keskustan Mari Kiviniemi ja Matti Vanhanen.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Niko Hatakka twiittasi vihervasemmistokommentin jälkeen, että Sipilä on omaksunut kritiikittä termin, jonka alkuperä on oikeistopopulistisessa viholliskuvastossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti Sipilän sanavalintaa rimanalituksena.

Sipilä kertoi, ettei osannut odottaa sanavalinnassa kohua.

– No en todellakaan. Se on ihan yleisesti käytetty ja yliopistomaailmassa opiskelijajärjestöt itse käyttävät sitä, Sipilä summasi keskiviikkona.

Lue seuraavaksi