Rahat ja resurssit huolettavat pelastusjohtajia – "Ei ole muita korvaavia palveluita"

Etelä-Pohjanmaalla koolla olevilla pelastuslaitosten pelastusjohtajilla on kaksi keskustelunaihetta ylitse muiden: maakuntauudistus ja kesän maastopalot.

pelastustoimi
Seinäjoen uusi paloasema otetaan käyttöön tänään maanantaina kello 17.
Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on koolla Seinäjoella.Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoelle kaksipäiväiseen tapaamiseen kokoontunut Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto keskustelee, ottaa kantaa ja antaa lausuntoja ajankohtaisista aiheista. Vuosittaisessa tapaamisessaan ovat koolla pelastusjohtajat Suomen 22 alueellisesta pelastuslaitoksesta.

Yksi kumppanuusverkoston ajankohtaisista puheenaiheista ovat kesän maastopalot.

Verkoston puheenjohtajan, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastusjohtaja Jaakko Pukkisen mukaan jokaisen pelastuslaitoksen osalta tehdään tällä hetkellä selvitystä siitä, paljonko maastopaloja oli ja miten resurssit niiden hoitamiseen riittivät.

Sammutustöiden kulut saataneen selville viimeistään syyskuussa, minkä jälkeen tiedetään, tarvitsevatko pelastuslaitokset lisärahoitusta.

– Paljon on mennyt rahaa ja väki on ollut kovilla. Arki on kuitenkin sujunut, väki kestänyt ja palot sammuneet. Se on pääasia, Pukkinen toteaa.

Pukkisen mukaan maastopalot testasivat pelastuslaitosten yhteistyön toimivuutta. Pelastusjohtajan mukaan yhteistyö toimii sekä operatiivisella että hallinnollisella tasolla, mutta siitä huolimatta sen tarkastelu on tärkeää.

Jaakko Pukkisen mukaan tarkastelussa on ensi talven mittaan edettävä yhä lähemmäksi käytännön asioita.

– Yhteistyökuviota selkeytetään niin, että naapurilaitoksellakin tiedetään, missä on lähin letkuauto tai paljonko naapurirajalla on letkua. Laitosten resurssit jo tiedetään, mutta otetaan niihin ehkä vielä yksityiskohtaisemmin kantaa.

Palomiehet sammuttamassa metsäpaloa Kauhavalla 30.7.2018
Mirva Ekman/Yle

"Rahan riittävyys on konkreettinen asia"

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston tapaamisessa on keskusteltu myös tulevasta maakuntauudistuksesta. Maakuntauudistukseen liittyvien haasteiden pohtimista vaikeuttaa se, että lainsäädäntö on yhä kesken.

Jaakko Pukkisen mukaan maakuntauudistuksessa yksi suurimmista haasteista liittyy pelastustoimen rahoitukseen. Kuntien sijaan rahoitus ohjataan jatkossa maakuntatasolta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalaan verrattuna pelastustoimi on Pukkisen mukaan pieni toimiala.

– Yksi kysymys on, tuleeko [rahoituksen] pelivara pysymään meillä. Esimerkiksi tänä vuonna sammutuskustannukset ovat olleet satoja tuhansia euroja suuremmat kuin aiemmin. Rahan riittävyys on konkreettinen asia, Pukkinen sanoo.

Palvelut turvattava

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kautta on pyritty ja pyritään vaikuttamaan päättäjiin niin, että toivotunlaiset resurssit ja reunaehdot saataisiin pelastuslaitokselle turvattua. Pukkinen toivoo myös koko maan kattavan pelastuslaitosten verkoston ja niiden palveluiden säilymistä.

– Jos siitä ruvetaan tinkimään, sillä on asiakaskunnallemme iso merkitys.

Pukkinen uskoo, että pelastusalan viesti kuullaan tulevaisuutta valmisteltaessa.

– Tekemämme asiat kohdistuvat suoraan ihmisiin ja yrityksiin. Jos jossain palaa, ei ole muita korvaavia palveluita saatavilla eikä onnettomuuksiin muita apuja tulossa kuin 112:n kautta pelastustoimi. Sitä on kehitettävä ja turvattava se, että asiakas saa palvelut, Pukkinen sanoo.