1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. amerikanstaffordshirenterrieri

Amstaffiyhdistys tarjoaa ilmaista tottelevaisuuskoulutusta koirahyökkäyksiin liitetyn rodun omistajille: "Tapahtumat olisivat vältettävissä oikeanlaisella koiranpidolla"

Amstaffiyhdistys järjestää syyskuussa kurssimuotoista koulutusta viidellä paikkakunnalla. Osallistua voi sekä puhdasrotuisten että sekarotuisten koirien kanssa.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistys alkaa järjestää ilmaista arkitottelevaisuuskoulutusta (siirryt toiseen palveluun) Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Varkaudessa ja Espoossa.

Koulutukseen voi osallistua puhdasrotuisen amerikanstaffordshirenterrierin eli amstaffin tai rekisteröimättömän ja sekarotuisen koirankin kanssa. Osallistujan ei myöskään tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Ainoa pääsyvaatimus on, että koira on ulkonäöltään amstaffin tyyppinen bull- tai voimakoira.

Koulutuksen tarkoituksena on antaa koiranomistajille tietoa tämän tyyppisten rotujen käyttäytymisestä. Rotu on viime aikoina ollut esillä julkisuudessa lisääntyneiden koirahyökkäysten takia.

Pelko levisi koirapiireihinkin

Uutisoidut koirahyökkäykset ovat jo muuttaneet ihmisten asennetta amstaffeja kohtaan. Amstaffiyhdistyksen puheenjohtaja Kiia Terho kertoo, että yhdistyksen sähköpostiin on tullut uhkaavia viestejä. Omistajiensa kanssa lenkillä olleita koiria on myös heitelty kivillä, ja koiranäyttelyissä jotkut ovat vetäneet lemmikkinsä pois amstaffien reitiltä.

– Näyttelyissä paljon amstaffinsa kanssa käyvä tuttavani kertoi, että tänä kesänä ihmiset ovat kaikonneet hänen edestään. Ennen tällaista ei ole tapahtunut. Jopa koiraihmisten suhtautuminen amstaffeihin on siis muuttunut.

Terho ymmärtää, että ihmiset eivät voi pelolleen mitään. Lähtökohtaisesti pitäisi kuitenkin voida luottaa siihen, että omistajat pitävät koiransa kiinni.

– Tämä ei ole sellainen rotu, jonka kanssa voi mennä koirapuistoon. Eikä lenkillä voi pitää hihnaa löysästi ranteessa ja selata kännykkää. Jos on huolimaton, koira vetää itsensä yllättävässä tilanteessa irti.

Vastuu omistajalla

Syy koirahyökkäyksiin on Amstaffiyhdistyksen puheenjohtajan Kiia Terhon mukaan vain harvoin koirassa. Koirat eivät ole kilttejä tai tuhmia. Ne toimivat vaistojensa varassa.

– Koiran luonnevika on taustalla ehkä prosentissa hyökkäyksistä, jos niinkään monessa. Lähes poikkeuksetta tapahtumat olisivat olleet vältettävissä oikeanlaisella koiranpidolla ja hallinnalla. Vastuu onkin omistajalla.

Näyttelyissä paljon amstaffinsa kanssa käyvä tuttavani kertoi, että tänä kesänä ihmiset ovat kaikonneet hänen edestään.

Kiia Terho

Terho harmittelee, että osa amstaffien omistajista suhtautuu kyseiseen koirarotuun leväperäisesti. Hän toivoo, että heidät saatettaisiin juridisesti vastuuseen aiheuttamistaan tilanteista.

Lähtökohtaisesti amstaffit eivät sovi kenelle tahansa. Kasvattajat kieltäytyvätkin silloin tällöin myymästä pentuja omistajille, joiden eivät usko pystyvän hallitsemaan koiria. Ongelmana on, että silloin jotkut hankkivat koiransa muualta.

Siksi amstaffiyhdistys kannattaa kaikille koirille pakollista rekisteröinti- ja tunnusmerkintää. Samalla asialla on muun muassa Kennelliitto. Maa- ja metsätalousministeriö on parhaillaan tekemässä selvitystä (siirryt toiseen palveluun) merkinnän sisällyttämisestä lakiin.

– Se saattaisi hillitä esimerkiksi ulkomailta salakuljetettujen tai muuten vain paperittomien koirien määrää, Terho toteaa.

Kenelle amstaffi sopii?

Amstaffit ovat seurallisia ja ihmisrakkaita koiria. Ne hyväksyvät lapset helposti laumaansa ja nautiskelevat mielellään perheenjäsenten kainalossa takkatulen ääressä. Siksi amstaffien omistajien on joskus vaikea uskoa, miten rodusta ajatellaan niin vihamielisesti.

Koiran luonnevika on taustalla ehkä prosentissa hyökkäyksistä – jos niinkään monessa.

Kiia Terho

Tyypillinen amstaffi ei ole Kiia Terhon mukaan tappamassa kaikkea mikä liikkuu. Toki koirasta kuin koirasta saa vihaisen, jos siitä sellaisen haluaa. Ehkä juuri siksi amerikkalaisissa elokuvissa kettinki kaulassa nähdyt, räksyttävät vahtikoirat ovat muovanneet ihmisten mielikuvia jykevärakenteisista roduista.

Jokainen koira vaatii koulutusta. Myös seurakoiraksi kasvatetulle amstaffille pitää näyttää, missä rajat kulkevat.

– Amstaffit ovat energisiä ja nopealiikkeisiä koiria. Omistajien on oltava aina valppaana. Joskus toisten koirien kanssa tulee erimielisyyksiä– sille ei voi mitään. Amstaffi on ihmisen ystävä, ei koiran.

Lue lisää:

Kennelliitto koirahyökkäysten kasvusta: Osaan roduista voisi tarvita luvan

"Nyt kuolen", ajatteli Laura Salmela, 33, kun naapurin koira raateli hänen kasvojaan – karut tilastot paljastavat, ettei hän ole ainoa uhri

Tällaisia hyötyjä pakollisella koirien rekisteröinnillä haetaan – "Tuleehan siitä lisää taakkaa koirien omistajille"

Kolme koiraa kuollut ja kaksi ihmistä loukkaantunut Heinolassa – poliisilta harvinainen vetoomus koirakurin puolesta