Pienet kunnat odottavat edelleen parannusta Kela-taksikyyteihin – "Nykysysteemissä on paljon ongelmia"

Kela-kyyteihin liittyvät ongelmat ovat painottuneet Pohjois-Savossa pieniin maaseutukuntiin.

taksiliikenne
Kelakyytejä kuljettavan taksin laitteistoa
Antti Karhunen / Yle

Kelan korvaamiin taksikyyteihin liittyvät ongelmat ovat tulleet tutuiksi viime viikkoina myös runsaan 2 000 asukkaan Keiteleellä. Kunnanjohtaja Hanna Helaste kertoo saaneensa viime päivinä kymmeniä palautteita kyyteihin ja tilauksiin liittyen.

– Nykysysteemissä on paljon ongelmia. Ihmiset eivät saa kyytejä ja on ollut myöhästymisiä. Myös yhteys välityskeskukseen on koettu erittäin ongelmalliseksi, sanoo Helaste.

Kela ilmoitti keskiviikkona jättäneensä reklamaatiot sopimuksen vastaisesta menettelystä välityskeskuksille seitsemässä maakunnassa. Jos palvelussa on vielä lähipäivien aikana puutteita, Kela ottaa käyttöön sakkomenettelyn. Sakko on 10 000 euroa per maakunta.

Kela-kyytien ongelmat olivat esillä jo tiistaina pohjoissavolaisten kuntajohtajien, taksikyytejä maakunnassa välittävän Pro-Keskuksen ja Kelan johdon palaverissa. Eniten ongelmia on ollut taksiautojen saatavuudessa ja tilauspuheluiden jonotusajoissa.

Yle ei tavoittanut keskiviikkona Pro-Keskuksen edustajaa kommentoimaan sakkouhkaa.

Miksi uudistus on tehty kiireellä?

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla rautalampilaisen asiakkaan Kela-kyytikokemuksista uudistuksen jälkeen. Rautalammilla oman kunnan taksiyrittäjät eivät enää aja Kela-kyytejä, sillä yrittäjien mukaan uusi sopimusmalli on taloudellisesti huono.

Keiteleen kunnanjohtaja Hanna Helaste ihmettelee Kela-kyytiuudistukseen liittynyttä hoppua.

– Lainsäädäntö on tehty hurjalla kiireellä ja toimeenpano vielä hurjemmalla. Varmasti kilpailutustakin olisi voinut harkita toisin. Nyt on laitettava kaikki resurssit siihen, että lain takaama palvelutaso saadaan toimimaan.

Hanna Helasteen mukaan yhteispalaverissa löytyi yhteistyöhakuisuutta, mutta näkemykset käytännön tilanteesta maaseudulla ovat vielä aika kaukana toisistaan.

Puutteellisesta toiminnastaan Kelalta reklamaation saanut Pro-Keskus on Helasteen mukaan ilmoittanut, että heillä on valmius lisätä autoja omana toimintana muun muassa Keiteleelle. Tämä vaihtoehto arveluttaa kunnanjohtaja Hanna Helastetta.

– Se on tietysti yksi mahdollisuus tilanteen parantamiseksi. Maaseudun elinvoiman kannalta ei ole toivottavaa, että suuret yhtiöt tulevat ja syövät elinkeinomahdollisuutta paikallisilta yrittäjiltä. Kyllä jokaisella osapuolella on tiukka pohdinnan paikka, että miten nämä ongelmat saadaan parhaiten ratkottua, miettii Helaste.