1. yle.fi
  2. Uutiset

HRW: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ei ole annettu ruokaa Unkarissa

Perheiden lapsille ja imettävälle äidille annettiin ruokaa, mutta heitä kiellettiin jakamasta sitä muiden perheenjäsenten kanssa.

Unkari
Pakolaiset jonottivat Unkarin ja Serbian rajalla pääsyä Unkarin puolelle heinäkuussa 2016.
Pakolaiset jonottivat Unkarin ja Serbian rajalla pääsyä Unkarin puolelle heinäkuussa 2016.Edvard Molnar / EPA

Unkarin viranomaiset ovat lopettaneet ruuanjakelun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille turvapaikanhakijoille, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. (siirryt toiseen palveluun)

Kyseiset turvapaikanhakijat ovat viranomaisten ylläpitämällä siirtymävyöhykkeellä Unkarin ja Serbian vastaisella rajalla. Human Rights Watch vaatii, että viranomaiset huolehtisivat laillisista velvoitteistaan ja antaisivat ihmisille ruokaa.

– Hallitus on alentunut uuteen epäinhimillisyyden pohjaan kieltämällä ruuan säilössä pitämiltään ihmisiltä, sanoo Human Rights Watchin Itä-Euroopan ja Balkanin alueen tutkija Lydia Gall.

Järjestön mukaan esimerkiksi kahdelta afgaaniperheeltä sekä syyrialaisilta veljeksiltä kiellettiin ruoka sen jälkeen kun heidän hakemuksensa hylättiin uuden kelvollisuusjärjestelmän perusteella.

Afgaaniperheiden lapsille ja imettävälle äidille annettiin ruokaa, mutta heitä kiellettiin jakamasta sitä muiden perheenjäsenten kanssa, kertoivat perheiden oikeusavustajat.

EIT puuttui asiaan

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Unkarin viranomaiset palauttamaan ruuanjakelun kahdelle afgaaniperheelle 10. elokuuta ja samanlaiset hakemukset on tehty kolmessa muussa tapauksessa.

HRW:n mukaan viranomaiset ovat noudattaneet EITn päätöstä, mutta ruoansaantikielto saattaa silti odottaa vielä kymmeniä muita kielteisen turvapaikan saaneita.

Heinäkuussa voimaan tulleen lain mukaan viranomaisilla on oikeus käännyttää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, vaikka he olisivat valittaneet päätöksestä. Viranomaiset saavat myös siirtää kielteisen päätöksen saaneet erityisalueille odottamaan käännytystä.

Unkarin maahanmuutto- ja pakolaisviraston lausunnon mukaan Unkarin laissa ei ole mitään sellaista kohtaa, jonka nojalla viranomaisten pitäisi toimittaa ruokaa siirtymävyöhykkeellä oleville.

Useat ihmisoikeuslait kuitenkin edellyttävät, että säilössä pidettyjä on kohdeltava inhimillisesti ja heidän perustarpeensa on täytettävä, HRW muistuttaa. Tämä sisältää ruuan, veden, hygieniatarvikkeiden ja lääkkeiden jakamisen.

Lue myös:

EU-komissio otti voimakeinot käyttöön: haastoi Unkarin oikeuteen turvapaikanhakijoiden kohtelun takia

Orbánin Unkari ryhtyy kurittamaan kansalaisjärjestöjä – agenttilistalla myös suomalainen

Analyysi: Unkarilaiset antoivat Viktor Orbánille vapaat kädet keskittää valtaa – miten käy demokratian ja saako hän seuraajia muualla Euroopassa?

Lue seuraavaksi