1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hirmumyrsky Lane (2018)

Havaijilla valmistaudutaan hurrikaani Lanen tuloon – ensimmäiset hätämajoituspaikat valmistautuvat avautumaan

Hurrikaani on hieman laantunut, se on nyt luokassa 4. Tuulet puhaltavat jopa 69 m/s.

Kuva: NASA / EPA-EFE

Havaijilla asukkaat valmistautuvat rajun hirmumyrskyn tuloon. Hurrikaani Lanen uskotaan iskeytyvän saarille iltapäivällä paikallista aikaa. Lähimpänä saaria myrsky pyyhältää torstain ja lauantain välillä.

Viranomaiset ovat antaneet hurrikaanivaroituksen ainakin Oahun, Kauain ja Niihaun saarille. Hätämajoituspaikat valmistautuvat avaamaan ovensa. Väliaikaisia majoituspisteitä on järjestetty kouluille Mauin, Molokain ja Lanain saarilla. Muiden saarten viranomaiset kertovat avaavansa paikkoja tarpeen mukaan.

Tyynellävaltamerellä riehuva hurrikaani Lane on hieman laantunut. Sen kerrotaan olevan nyt luokassa 4, joten tuulen nopeus vaihtelee 59–69 m/s.

Hurrikaani aiheuttaa voimakkaita sateita ja tuulia. Vettä uskotaan tulevan kymmeniä millimetrejä ja jokien tulvivan. Viranomaiset arvioivat hurrikaanin aiheuttavan laajoja vahinkoja.

Aiemmin päivällä kerrottiin paikallisten asukkaiden hankkineen pullotettua vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita.

Yhdysvallat siirtää aluksia pois

Yhdysvallat on siirtänyt laivastonsa aluksia ja sukellusveneitä hurrikaanin alta pois. Alukset siirretään pois Pearl Haborista ja ne varautuvat avustamaan myrskyn jälkeen. Vastaavasti lentoalukset säilytetään konehalleissa tai lennätetään pikaisesti muuanne.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut asukkaita varautumaan myrskyn tuloon. Hän kehotti tviitissään ihmisiä noudattamaan viranomaisten ohjeita.

Lue myös:

Voimakkaan Lane-hurrikaanin odotetaan liikkuvan vaarallisen läheltä Havaijia – asukkaat varastoivat vettä ja vessapaperia