Kemijoen kirjolohi-istutukset saadaan sittenkin tehdyksi – tautivapaata kalaa piti hakea Savosta asti

Vanttauskosken kalanviljelylaitokselta alkukesästä havaittu BKD-munuaistautitartunta aiheutti istutuksiin viivettä.

Kemijoki
Kirjolohi
Ismo Pekkarinen / AOP

Kemijoen kirjolohi-istutukset on saatu toteutetuksi lähes suunnitelmien mukaan huolimatta kaloista löytyneestä munuaistaudista.

Vanttauskosken kalanviljelylaitoksen kaloja ei pystytty käyttämään istutuksiin alkukesästä paljastuneen BKD-munuaistautitartunnan vuoksi. Velvoite-istutuksia hoitavan Voimalohi Oy:n tuotantojohtaja Mika Pylväs kertoo, että tautivapaata kalaa onnistuttiin kuitenkin hankkimaan istutuksia varten muualta.

– Meillä on nämä istukkaat kaikki tulleet BKD-vapailta laitoksilta ja niitä on tullut Taivalkoskelta ja sitten ihan Tyyrinvirralta Rautalammilta, kertoo Pylväs.

Alkukesästä Voimalohi ennakoi, että istutukset siirtyvät syksyyn eikä tautivapaita kaloja ole tarpeeksi saatavana. Näyttää siltä että istutuksista selvitään vain pienillä viiveillä.

– Onneksi saatiin juhannuskalat kaikille kalastusalueille hommattua ja nyt on sitten jatkettu istutuksia elokuussa. Muun muassa tällä viikolla on tullut Kemijoelle kirjolohia, Pylväs sanoo.

BKD-munuaistartunta ei estä kalan käyttöä ravinnoksi, mutta tartunnan saaneilta viljelylaitoksilta tulevia istukkaita ei saa lain mukaan istuttaa luonnonvesiin.

Voimalohi Oy aikoo vielä neuvotella maa- ja metsätalousministeriön kanssa siitä, voitaisiinko BKD-tautia koskeva rajoitus purkaa Kemijoella. Vastaava muutos asetukseen on tehty jo Oulujoella ja Karvianjoella (siirryt toiseen palveluun).