Ruotsin rahoitusvalvoja: Nordea saa muuttaa pääkonttorinsa Suomeen – Lupia odotetaan vielä New Yorkista, Shanghaista ja Singaporesta

Nordean yhtiökokous päätti muutosta jo maaliskuussa.

Nordea
Nordea pankin pääkonttori Tukholmassa.
Jessica Gow / EPA

Finanssikonserni Nordean pääkonttorin muutto Suomeen on saanut hyväksynnän Ruotsin pankkeja valvovalta viranomaiselta, Finansinspektionilta (FI).

Muutto Suomeen ei kasvata Ruotsin kansantalouden tai Nordean riskejä, FI arvioi (siirryt toiseen palveluun). Nordean yhtiökokous päätti muutosta jo maaliskuussa.

Koska Nordea on kansainvälinen pankki, viranomaislupia muutolle odotetaan vielä New Yorkista, Singaporesta ja Shanghaista, Nordeasta kerrotaan. Pankki odottaa saavansa luvat pian.

Pohjoismaiden suurin pankki alkoi suunnitella pääkonttorin muuttoa yli vuosi sitten, kun Ruotsin hallitus kertoi korottavansa pankkien vakausmaksuja. Nordea laski, että korkeampiin vakausmaksuihin voisi vuosien mittaan kulua varoja jopa miljardi euroa.

Pääkonttorin kotimaasta kisasivat Suomi ja Tanska. Helsinki vei voiton, koska Suomi on EU:n pankkiunionin jäsen.

Unionissa kilpailu pankkien kesken on tasavertaisempaa, koska säännöt ovat kaikille samat, Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi Ylelle maaliskuussa yhtiökokouksen päätöksen jälkeen.

Päätös herätti arvostelua Ruotsissa. Nordeaa luonnehdittiin muun muassa "pankiksi, jolla on häpeällinen maine ja ylimielinen johto".

Sata työpaikkaa siirtyy Helsinkiin

Pääkonttori sijoittuu Nordean tiloihin Helsingin Vallilassa. Kaiken pitäisi Nordean mukaan olla valmista lokakuun alkuun mennessä.

Pankin arvion mukaan muutto vaikuttaa sataan työpaikkaan, mutta ei vielä kerro, palkkaako se Helsinkiin uusia työntekijöitä vai täytetäänkö paikat vanhoilla työntekijöillä.

Lue lisää:

Finanssiala toivottaa Nordean pääkonttorin tervetulleeksi Helsinkiin – muutosta hyötyvät paikallisetkin