Ehdotus: Kouvolaan yksi uusi uimahalli, lisäksi säilytettäisiin Valkealan ja Inkeroisten hallit

Ohjausryhmä esittää, että Kouvolan uimahalliverkkoa tiivistetään. Nykyisin kaupungilla on kuusi uimahallia.

Kouvola
Urheilupuiston uimahalli Kouvolassa
Juha Korhonen / Yle

Kouvolassa on viime keväästä asti mietitty kaupungin uimahallien tulevaisuutta.

Uimahalliverkko vaatii kehittämistä, koska hallien kävijämäärät ovat pieniä ja osa halleista vaatisi isoa remonttia.

Kouvolan aikuisväestön lautakunnan nimeämä ohjausryhmä esittää nyt, että kolmesta uimahallista luovutaan. Kuusankosken, Haanojan ja Urheilupuiston uimahalleja esitetään suljettavaksi. Esimerkiksi Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahallit ovat vanhimpia ja niiden kävijämäärät ovat laskeneet eniten. Kävijämäärän laskun kaupunki uskoo johtuvan uimahallien heikosta palvelutasosta.

Muutokset tehtäisiin vuosina 2019-2030.

Uusi halli keskustaan

Kouvolaan rakennettaisiin yksi kokonaan uusi uimahalli, joka olisi nykyisiä monikäyttöisempi ja voisi tarjota esimerkiksi laajempia aukioloja ja palveluita.

– Ohjausryhmässä keskusteltiin kovasti Urheilupuiston alueesta. Myös tuleva kouluverkko sanelee osaltaan uimahalliverkkoa. Uusi halli sopii sellaiseen keskittymään parhaiten, missä on koulut ja muita liikuntapaikkoja lähellä, sanoo ohjausryhmän ja aikuisväestön lautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari (kok.).

Rouvarin mukaan uuden hallin hintalappu on noin 16-18 miljoonaa euroa. Esimerkiksi 50 metrin altaan rakentaminen vaikuttaa hintaan, mutta voisi tuoda halliin myös suuria urheilukilpailuita.

Uudenaikaisessa hallissa voidaan myös käyttää altaissa eri vedenkiertoja, jolloin kävijöille voidaan tarjota esimerkiksi lämpimät lastenaltaat, terapia-altaat ja kylmävesialtaat. Lisäksi yhdellä avainrannekkeella saisi auki niin pukuhuoneiden kaapit kuin uimahallin ja kuntosalin ovet.

Lisäksi Valkealaan jäisi pohjoinen uimahalli ja Inkeroisiin eteläinen uimahalli. Valkealan ja Inkeroisten uimahallit peruskorjattaisiin kymmenen vuoden sisällä.

– Valkealan halli on viimeiseksi rakennettu ja Inkeroinen taas viimeiseksi saneerattu halli. Näiden hallien kunto on selkeästi muita parempi, kertoo aikuisväestön palveluiden johtaja Vesa Toikka.

Vanhojen uimahallien kohdalla tarkastellaan mahdollinen uusiokäyttö muuhun liikuntaharrastukseen. Lisäksi Korian uimahallin ostoapalvelusopimuksen jatkoa pitäisi ryhmän mielestä tarkastella vuosi kerrallaan.

Aikuisväestön lautakunta käsittelee esitystä elokuun lopussa. Valtuuston käsiin esitys voi päätyä näillä näkymin lokakuussa.

– Ensi vuoden budjettiin voisi tulla suunnittelurahaa, miettii Toikka.

Nykyaikaiset palvelut houkuttelisivat kävijöitä

Kesäkuussa valmistuneen konsulttiselvityksen mukaan Kouvolan nykyisten uimahallien korjaaminen nykyvaatimusten tasolle tulisi erittäin kalliiksi.

Selvityksen mukaan uimahallien kävijämääriä voitaisiin kasvattaa, jos kaupungissa olisi kaksi tai kolme nykyaikaista uimahallia nykyisen kuuden hallin sijaan.

Kouvolan uimahallien vuotuinen yhteenlaskettu kävijämäärä oli viime vuonna 365 000. Selvityksen mukaan ne voisivat kuitenkin vetää vuodessa 400 000–500 000 kävijää.

Poliitikoista ja virkamiehistä koostunut ohjausryhmä kävi myös Hämeenlinnassa, Porissa, Porvoossa ja Tampereella hakemassa vauhtia Kouvolan omaan uimahallivisioon.

klo 12.35 lisätty ohjausryhmän jäsenten kommentteja ja tietoja.