Hyppää sisältöön

Trumpin kauppapolitiikka kuristaa soijantuottajia ja koettelee uskoa presidenttiin kannatuksen ydinalueilla – "Jos voitolliseksi ei päästä parissa vuodessa, moni voi hakea muutosta"

Kiina kosti Trumpin asettamat tullit ja asetti soijalle 25 prosentin tullin. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa uusia tulleja otetaan käyttöön tänään.

Wisconsinilainen soijaviljelijä Tony Mellenthin äänesti Trumpia, mutta sanoo presidentin kauppapolitiikan olevan vahingollista viljelijöille. Kuva: Nina Svahn / Yle

Wisconsinilainen maanviljelijä Tony Mellenthin ajaa pitkin soijapeltoa uudenuutukaisella traktorilla. Katse kulkee pitkin viljelyksiä ja harjaantunut silmä näkee, että soijan pitää vielä antaa kasvaa noin kuukausi ennen sadonkorjuuta.

Tosin tänä syksynä korjattavasta soijasta voi jäädä Mellenthinille vähemmän rahaa kuin on kulunut sen viljelyyn.

Syynä totuttua laihempaan palkkapussiin ei ole kuivuus tai muu satokatoa aiheuttava luonnonilmiö, vaan istuvan presidentin kauppapolitiikka. Yhdysvaltain soijantuottajat ovat joutuneet Donald Trumpin tuontitulleja asettavan kauppapolitiikan maksumiehiksi.

– Osasimme odottaa, että olemme kiinalaisten vastatoimien etulinjassa, jos kauppasotaan sen kanssa lähdetään, Mellenthin sanoo.

Trump lähti ja Kiina lätkäisi yhdysvaltalaissoijalle 25 prosentin vastatullit heinäkuussa.

Soija on merkittävin maataloustuote, jota Kiinaan tulee Yhdysvalloista. Mellenthin arvioi, että hänen isänsä kanssa pyörittämän tilan soijapavuista kaksi kolmannesta päätyy Kiinaan.

Soijapapujen hinta on laskenut Kiinan asettamien vastatullien vuoksi parikymmentä prosenttia. Kuva: Nina Svahn / Yle

Soijapavun hinta pudonnut tullien vuoksi 20 prosenttia

Trump ilmoitti maaliskuun lopulla määräävänsä muun muassa Kiinasta tuotaville teräkselle ja alumiinille 25 prosentin tullimaksut. Kiina vastasi ripeästi asettavansa tuontitullit liki 130 yhdysvaltalaistuotteelle.

Uhkauksia, suunnitelmia ja määräyksiä kuultiin molemmilta mailta pitkin kevättä ja kesää. Ensimmäiset tullit astuivat voimaan heinäkuussa.

Eikä maiden välillä keväästä asti jatkuneessa kauppakärhämässä näy lientymisen merkkejä.

Trumpin tullien toinen erä kiinalaistuotteille astuu voimaan tänään torstaina. Kiinan odotetaan jälleen vastaavan.

Mellenthinin mukaan soijapavun hinta on pudonnut kauppasodan alkamisen jälkeen 20 prosenttia. Hän johtaa Wisconsinin soijaviljelijöitä ja tietää, mitä tämä tarkoittaa tuottajien toimeentulolle.

– Monet sanovat, että selviävät näillä hinnoilla noin vuoden. Mutta jo kuluvan vuoden lopussa moni on tappiolla.

Tony Mellenthin on kolmannen polven maanviljelijä ja johtaa Wisconsinissa alueen soijantuottajien etujärjestöä. Kuva: Nina Svahn / Yle

Haluamme reilua kohtelua ja sitä, että myös Yhdysvaltain maataloudesta tehdään loistava jälleen.

Tony Mellenthin, soijanviljelijä

"Maamme hyväksi kestämme iskuja jonkin aikaa"

Presidentin politiikka tuo tappioita alueella, jossa äänestettiin voittopuolisesti Trumpia presidentiksi.

Myös Mellenthin kuuluu Trumpin tukijoihin, mutta ilmassa on jo epävarmuutta. Hän ei osaa sanoa äänestääkö Trumpia seuraavissa vaaleissa.

– Jos emme pääse soijakaupassa kahdessa vuodessa voitolliseksi, moni viljelijä voi alkaa etsiä muutosta seuraavissa vaaleissa, Mellenthin arvioi.

Tony Mellenthin uskoo, että hänen ja Katie-vaimon pian syntyvällä esikoisella on tulevaisuus soijanviljelijänä, vaikka markkinatilanne muuttuisikin kauppasodan aikana. Kuva: Nina Svahn / Yle

Vaikka Trumpin politiikka viekin pian isäksi tulevan Mellenthinin perheen toimeentuloa, Mellenthin antaa Trumpille kiitosta verouudistuksesta ja sääntelyn purusta.

– Kestämme kyllä lyhyen aikaa iskuja, jos se koituu maamme hyväksi. Mutta haluamme reilua kohtelua ja sitä, että myös Yhdysvaltain maataloudesta tehdään loistava jälleen, Mellenthin sanoo Trumpin kampanjaslogania ”Make America Great Again” mukaillen.

Yhdysvaltain soijanviljelijöitä huolettaa, että kauppasodan aikana maailman soijamarkkinat muuttuvat iäksi.

– Suuri huolemme on, että Etelä-Amerikasta tulee soijan päätuottaja. Siellä lisätään peltoaloja, ja sen kilpailutilanteen kanssa me yhdysvaltalaisviljelijät joudumme sitten elämään.

Trump on luvannut Yhdysvaltain soijaviljelijöille 12 miljardin dollarin korvaukset tulleista johtuvista ansionmenetyksistä. Kuva: Nina Svahn / Yle

Ainoa kestävä ratkaisu on avautua jälleen maailmankaupalle.

Tony Mellenthin, soijanviljelijä

Trump lupasi korvauksia tulonmenetyksistä

Soijanviljelijöitä lepytelläkseen Trump lupasi heinäkuussa 12 miljardia dollaria (noin 10 miljardia euroa) apua alentuneista tuottajahinnoista selviämiseen.

Mellenthin ei avustuksille lämpene, vaikka arvelee, että joku tila voi niiden avulla selvitä seuraavan vuoden.

– Trumpin lupaus korvauksesta osoittaa, että hallinto tunnustaa kauppapolitiikkansa olevan haitallista Yhdysvaltain viljelijöille, hän sanoo.

Kauppasodan aiheuttamia vahinkoja avustukset eivät Mellenthinin mukaan kuitenkaan kokonaisuudessaan korvaa.

– Ainoa kestävä ratkaisu on avautua jälleen maailmankaupalle.

Aiheesta muualla:

.
.