Opetusministeri Grahn-Laasonen jakaa huolen yliopistosairaaloiden tutkimusrahoihin suunnitellusta leikkauksesta – aikoo keskustella asiasta hallituksessa

Ministeri ei kuitenkaan halunnut luvata, että esitystä rahojen leikkaamisesta tultaisiin perumaan.

Tiedepolitiikka, tutkimusrahoitus
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-LaasonenJarno Kuusinen / AOP

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) aikoo vielä keskustella hallituksessa yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitukseen kaavaillusta leikkauksesta.

Grahn-Laasonen painotti Ylelle keskiviikkona Oulussa, että asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen, mutta on kiinnostunut asiasta tieteestä ja koulutuksesta vastaavana ministerinä. Hän sanoi jakavansa huolen siitä, että kliinisen lääketieteen tutkimuksen rahoitus on hiipunut jo useamman hallituskauden ajan.

– Budjettiriihestä olisi kyllä löydettävä mahdollisuuksia tukea tutkimusta ja innovaatiotoimintaa kattaen myös lääketieteen kliinisen tutkimuksen resurssit. Ihan sen varmistamiseksi, että Suomi pystyy olemaan edelläkävijöiden joukossa terveysteknologioiden ja lääketieteen kehittämisessä, ministeri totesi.

Grahn-Laasonen ei kuitenkaan halunnut luvata, että esitystä rahojen leikkaamisesta tultaisiin perumaan.

– Uskon, että ratkaisuja löytyy, hän tyytyi toteamaan.

Yle kertoi tiistaina, että valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen myönnettäisiin ensi vuonna 15 miljoonaa euroa, mikä on kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pitää tutkimusrahoitusta kliiniselle tutkimukselle elinehtona. HUS:n tutkimusjohtajan Anne Pitkärannan mukaan rahoitusta käytetään tutkimushankkeissa, jotka tähtäävät potilaiden parempaan hoitoon. Tutkimuksissa on selvitetty esimerkiksi jonkin leikkauksen tehoa tai tutkittu uutta hoitomuotoa.

Lue myös:

Yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitukseen suunnitteilla neljänneksen leikkaus – "Rahoitus on tutkimukselle elinehto"