Presidentti Sauli Niinistö täyttää tänään 70 vuotta – suomalaisilta kiitettävä arvosana tehtävien hoidosta

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä lähes yhdeksän kymmenestä piti presidentin suoriutumista tehtävistään vähintään hyvänä.

Onnea 70v! Katso kuinka Sauli Niinistö on muuttunut vuosien varrella
Onnea 70v! Katso kuinka Sauli Niinistö on muuttunut vuosien varrella

Perjantaina 70 vuotta täyttävän tasavallan presidentti Sauli Niinistön kannatus suomalaisten keskuudessa on vankka.

Näin voi päätellä Taloustutkimuksen Ylelle toteuttamasta kyselystä, jossa kansalaisia pyydettiin antamaan presidentille kouluarvosana työnsä hoitamisesta.

Tulos on vakuuttava. Jopa 87 prosenttia suomalaisista antaa presidentille arvosanaksi vähintään hyvän eli 8.

Kiitettäviäkin ropisee. Arvosanan 9 tai 10 antaa yli puolet vastaajista, 58 prosenttia.

Keskiarvoksi kaikilta vastaajilta Niinistö saa 8,54, eli lopputulos pyöristyy kiitettävään.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kannatus vankkaa sekä miesten että naisten parissa, puoluekanta heijastuu mielipiteeseen

Hylätyn eli arvosanan 4 antaa vain prosentti vastaajista. Muutenkin Niinistön toimintaa huonona pitävien joukko on tutkimuksessa harvalukuinen.

Vastaajien sukupuoli ei juuri vaikuta arvioon. Naisvastaajat antoivat Niinistölle keskiarvoksi 8,62, miehet taas hiukan matalamman 8,46.

Katsottaessa vastaajia puolueittain pieniä eroja alkaa löytyä.

Kriittisimpiä Niinistöä kohtaan ollaan perussuomalaisten riveissä – puolueen kannattajat antavat Niinistölle arvosanaksi keskimäärin 7,4. Toiseksi huonoimman arvosanan – 7,9 – antavat vasemmistoliiton kannattajat.

Suopeimmin presidenttiin taas suhtautuvat kristillisdemokraatit, joiden antama arvosana on 9,2, sekä kokoomuslaiset arvosanalla 9,1.

Suomalaisilta ymmärrystä presidentin osallistumiselle sisäpolitiikkaan

Yle selvitti myös suomalaisten mielipiteitä liittyen presidentin vallankäyttöön sisäpolitiikassa. Niinistön sisäpoliittinen valta nousi keskusteluun, kun häntä käsittelevässä kirjassa paljastettiin Niinistön muun muassa tavanneen työmarkkinajohtajia kilpailukykysopimuksen neuvottelujen aikana.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suurinta osaa suomalaisista Niinistön osallistuminen sisäpolitiikkaan ei tunnu haittaavan.

Vain 19 prosenttia vastaajista katsoi, että presidentin pitää osallistua sisäpolitiikkaan vain perustuslain määritelmien mukaisesti. Perustuslaissa mainittu presidentin sisäpoliittinen valta rajoittuu lähinnä virkanimityksiin.

49 prosenttia totesi, että presidentti voi osallistua sisäpolitiikkaan epävirallisesti ja 29 prosenttia vastasi, että hänen sopii osallistua sisäpolitiikkaan, vaikkei sitä valtaoikeuksissa virallisesti luekaan.

Niinistön ei siis tarvitse pelätä, että hänen suosionsa horjuisi sisäpolitiikkaa koskevan keskustelun seurauksena.

Myös tässä kysymyksessä puoluekannat nostivat esiin jakolinjoja. Hallituspuolueiden eli kokoomuksen, keskustan ja sinisten kannattajat olivat jossain määrin oppositiopuolueiden kannattajia harvemmin sitä mieltä, että presidentin vallan tulisi rajautua tiukasti perustuslaissa mainittuun.

Poikkeuksen opposition riveissä muodostivat jälleen kristillisdemokraattien kannattajat, joista yksikään ei vastannut, että presidentin pitäisi osallistua sisäpolitiikkaan vain perustuslaissa määritellyn mukaisesti.

Lue myös: