Ruotsin turvallisuusviranomaiset: Valeinformaatiota varottava vaalien edellä – vielä ei näyttöä

Turvallisuusviranomaiset uskovat, että harhaanjohtavaa tietoa saatetaan levittää vaalikampanjoiden loppumetreillä.

Ruotsin turvallisuusviranomainen MSB pyytää tarkistamaan julkisuudessa levitettävien tietojen lähteet tarkasti ennen kuin niitä jaetaan eteenpäin sosiaalisessa mediassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsin turvallisuudesta ja kriisivalmiudesta vastaava viranomainen MSB varoittaa ruotsalaisia lisääntyvästä valeinformaation uhkasta vaalikampanjoiden viimeisinä viikkoina.

Toistaiseksi MSB ei ole löytänyt näyttöä esimerkiksi jonkin ulkomaisen tahon pyrkimyksistä vaikuttaa 9. syyskuuta Ruotsissa käytäviin valtiopäivävaaleihin.

Ruotsin suojelupoliisin Säpon päällikkö Klas Friberg kertoi jo kesällä, että vieraiden valtioiden vaikutusyrityksistä on näkynyt joitakin merkkejä vaalien edellä.

Siviilien turvallisuudesta vastaavan MSB:n operatiivinen päällikkö Mikael Tofvesson pitää mahdollisena, että vaikutusyrityksiä tulee vaalien edellä sitä mukaa kun vaalikampanjat kiihtyvät.

Valeinformaation levittäjät saattavat hänen mukaansa yrittää vahingoittaa yksittäistä henkilöä tai puoluetta levittämällä harhaanjohtavaa tai valheellista tietoa. Valeinformaation vaikutukset saatetaan huomata vasta vaalien jälkeen. Pahimmallaan valheellisella tiedolla voidaan myös onnistua vähentämään valtaan nousevan uskottavuutta.

Puolueet ovat raportoineet MSB:lle vaalityötä häiritsevästä toiminnasta. Vaalijulisteita on töherretty ja vaalikojuilla on ollut kärhämää, mutta toistaiseksi järjestäytyneestä toiminnasta ei ole näyttöä.

Ruotsin turvallisuusviranomainen MSB pyytää ruotsalaisia tarkistamaan julkisuudessa levitettävien tietojen lähteet ennen kuin niitä jaetaan eteenpäin sosiaalisessa mediassa.