1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. droonit

Drone-lennättäjät valmistautuvat ensimmäisiin MM-kisoihinsa – robottikopteri kiitää jopa 200 kilometriä tunnissa

Drone-kisaamisesta on tullut nopeasti uusi lennokkiharrastuksen laji. Syksyllä Suomen joukkue lähtee kilpailemaan lajin ensimmäisistä maailmanmestaruuksista Kiinassa.

Robottilennokki eli drone.
Nastolan ilmailukerhon harjoitukset.

Kaksi kuvauskopteria nopeampaa kilpadronea sujahtelee ilmassa. Nastolan ilmailukerhon lennätyspaikalla Lahdessa on käynnissä drone-harjoitukset. Kevyiden kilpadronejen vauhti on jopa 200 kilometriä tunnissa.

Pilotit ohjaavat droneja kentän laidalta kuvayhteyden avulla, videolasit päässään.

– Tämä on kuin pelaisi videopeliä. Videoyhteyden kautta näemme, missä drone liikkuu, vaikka ei muuten sitä nähtäisikään. Siinä tulee törmäyksiä ja muuta. Näemme ne ihan kuin itse olisimme kyydissä, Janne Etola kuvailee lentokokemusta.

Laji syntyi ja yleistyi nopeasti

Drone-ilmiö on syntynyt ja levinnyt nopeasti. Tänä kesänä lajissa järjestettiin ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Suomi-cup. Mukana oli kymmeniä kilpailijoita.

Suomen ilmailuliiton drone-toimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Repo kertoo, että kilpailudroneja, niin kutsuttuja minejä, on harrastettu maailmalla vasta muutamia vuosia.

– Suomessa on oltu mukana alusta asti. Määrät ovat kasvaneet koko ajan. Jos alussa puhuttiin joistain kymmenistä harrastajista, niin nyt niitä on satoja, ellei jopa tuhat, Ari-Pekka Repo sanoo.

Kansainvälisesti jaossa isoja rahoja

Kansainvälisissä kisoissa on ollut jaossa jo suuria summia. Pari vuotta sitten Dubaissa järjestetyissä kilpailuissa palkintosummat olivat yhteensä miljoona dollaria.

– 15-vuotias brittipoika kävi sillä voittamassa yli 250 000 dollarin palkinnon, Ari-Pekka Repo kertoo.

Suomen ilmailuliitto lähettää joukkueen loppusyksystä ensimmäistä kertaa järjestettäviin dronejen maailmanmestaruuskisoihin Kiinaan.

Tulee törmäyksiä ja muuta ja me nähdään ne ihan kuin itse olisimme kyydissä.

Janne Etola

Maailmanmestaruuskisoihin valmistautuva lahtelainen Antti Haimilahti hakee herkempää tuntumaa kopterilennätykseen päivittäin.

– Olen yrittänyt harjoitella tunnin päivittäin, että säilyisi sama tuntuma kisassa kuin harjoituksissakin. Aina ei voi laittaa rataa pystyyn, joten kiertelen puita ja semmoisia, Haimilahti sanoo.