1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Kesällä poliisi kohtaa koomisimmat tehtävät, kokosimme parhaat palat tältä kesältä – Konstaapeli Ylelle: "Puren huulta aika usein"

Poliisit kohtaavat työssään tehtäviä laidasta laitaan. Välillä tehtävät ovat niin erikoisia, ettei niitä meinaa uskoa todeksi.

Kuva: Seppo Suvela / Yle

"Turussa erään ravintolan asiakaskunta tapaa yhdistää ravintola- ja kirjastokulttuurin pitämällä aamuöisiä jatkojaan pääkirjaston portailla. Paikalla joutuu käymään usein myös vartiointiliikkeen edustajia. Asiaan puuttui lauantaiaamuna poliisi, kun eräs nuorimies virtsasi kirjaston portaille, sovitteli itsensä lammikkoon nukkumaan, ja hetken levättyään käveli keskellä kaistaa syntymäasussaan, pyöritellen märkiä kalsareitaan laajakaarisilla liikkeillä. Muita juhlaan osallistuneita tämä lähes tunnin mittainen performanssi ei häirinnyt, joskin poliisi piti käytöstä kaupunkiolosuhteisiin sopimattomana."

Näin kertoi Lounais-Suomen poliisilaitos työtehtävistään erään heinäkuisen viikonlopun tiedotteessa, joita poliisilaitokset julkaisevat säännöllisesti.

Tavallisen kansalaisen silmin tiedotteiden kertomukset lähentelevät ajoittain B-luokan tilannekomediaa. Mitä ihmettä ihmisten päässä liikkuu?

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Anders Södermann joutuu hetken pohtimaan uransa erikoisimpia poliisitehtäviä. Ei siksi, etteikö niitä olisi ollut ja paljonkin. Vaikeampaa on hahmottaa, mitkä niistä ovat aidosti erikoisia.

– Täytyy myöntää, että on nähty ja koettu niin paljon, että en vielä osaa määritellä erikoista tehtävää, Södermann toteaa haastattelun alussa.

Kesä on poliisille kiireisintä aikaa. Södermann myöntää, että erikoisimmat tehtävätkin tapahtuvat pääasissa kesällä. Talveksi hiljenee, jopa pääkaupungissa.

Aloitteleva nudisti halusi olla rauhassa

Ainakin yksi tapaus Södermannille on jäänyt mieleen.

Hätäkeskukseen oli tullut ilmoitus, että nuori huppariin pukeutunut mies kiipeilee taloyhtiöiden katoilla ja yrittää päästä sisälle. Ilmoittajan mukaan henkilöllä oli reppu selässä, ikään kuin murtovälineitä.

Södermann meni parinsa kanssa katsomaan tilannetta. Koiran ulkoiluttaja osasi näyttää oikean talon katon ja antaa tarkemmat tuntomerkit: musta huppari, tiukat farkut, Adidaksen lenkkarit. Södermann kiipesi palotikkaita katolle ja näki vain ulkoiluttajan mainitsemat Adidaksen kengät katolla.

– Sellainen ilmastointitönö peitti näkyvyyden ja jouduin menemään katolle kävelemään. Kun kävelin ilmanaukkotönön ohi, huomasin, että kaksi jalkaa törrötti siinä. Siinä makasi nainen täysin alasti ottamassa aurinkoa, Södermann kertoo.

– En tiedä, kumpi meistä pelästyi enemmän, nainen vai minä. Ei siinä voinut kuin antaa hupparin ja sanoa, että mennään alas.

Ilmoitettu "varas" olikin parikymppinen nainen, joka halusi ottaa aurinkoa ilkosillaan.

– Hän oli ilmeisesti aloitteleva nudisti ja ajatteli, että katolla saa olla rauhassa.

Södermann kertoo, että erikoiseksi tapauksen tekee vielä se, ettei nainen asunut lähimaillakaan, vaan hän tuli vain ottamaan aurinkoa täysin satunnaiselle katolle.

Humalassa ruohonleikkurikin kelpaa

Kesäisin poliisitiedotteet vilisevät etenkin rattijuoppoja. Monia kummallisia tapauksia yhdistääkin yksi asia: alkoholi tai muut päihteet.

"Itä-Uudenmaan poliisipartio sai hätäkeskuksesta tehtävän mennä Tuusulan McDonaldsin autokaistalle, mihin oli pysähtynyt henkilöauto ja kuljettaja nukkui auton kuljettajan paikalla. Partion tullessa paikalle henkilöauto oli edelleen käynnissä hampurilaisbaarin autokaistalla. Auton ovet olivat lukossa, eikä partio saanut ensin herätettyä kuljettajaa huutamalla ja ikkunaan koputtamalla. Muutaman minuutin kuluttua partio sai auton kuljettajan hereille ja vuonna -94 syntynyt mieskuljettaja puhalsi poliisin seulonta-alkometriin 2,08 promillen lukemat."

"Nokialla poliisipartio kiinnitti huomiota valtatie 12:n reunassa kulkevaan päältä ajettavaan polttomottorikäyttöiseen ruohonleikkuriin lauantai-iltana klo 22 aikaan. Poliisi pysäytti ruohonleikkurin tarkistusta varten. Leikkuria kuljettaneelle mieshenkilölle suoritettiin puhalluskoe ja tulos ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan."

Kuva: Seppo Suvela / Yle

"Hätäkeskukseen tuli klo 02.37 ilmoitus Akaan Satamatiellä sijaitsevalta liikenneasemalta, jossa oli näpistelijä. Parikymppinen päihtynyt mies oli anastanut kaksi tonnikalasäilykepurkkia. Tämän jälkeen hän oli mennyt wc-tiloihin ja levitellyt purkkien sisällön seinille ja lattialle. Kyseinen vähemmän mallikas suoritus johti putkakuljetukseen."

Aina sama selitys: join vain kaksi

Södermann kertoo, että poliisin saapuessa paikalle ihminen haluaa aina selittää, mitä on tapahtunut ja miksi. Vaikka tekijä kuinka selittäisi, ei poliisilla aina riitä mielikuvitus ymmärtämään taustalla olevaa logiikkaa.

– Välillä on sellainen olo, että ei ymmärrä yhtään, mitä tässä on ajateltu.

Humalaisilla ihmisillä on myös vakiovastaus alkoholin osuudesta.

– Kun on esimerkiksi rattijuoppoja tai muuten alkoholia mukana asiassa ja kysyy, montako olet juonut, se on aina: vain pari olen ottanut. Ihan sinisilmäisesti kertoo ja yrittää uskottavasti sanoa, että ei ei, olen juonut vain kaksi, Södermann sanoo huvittuneena.

Selitystaitoja on ilmeisesti tarvittu myös Kaakkois-Suomessa juhannuksen aikaan:

"Ruokolahdella aamupäivällä lähes 75-vuotias mies 'täräytti' alkometriin lukemat 1,53 o/oo. Tekoa tutkitaan törkeänä rattijuopumuksena. Mies kertoi kuulustelussa olleensa 'jäätelönhakureissulla' ja promillelukema oli hänelle todellinen yllätys. Mies vapautettiin kuulustelun jälkeen. Tämän tiedotteen julkaisuhetkellä hätäkeskukseen tuli tieto, että mies on uudelleen 'ratin takana' liikenteessä päihtyneenä."

Rattijuopumuksessa itsessään ei ole mitään hauskaa ja kyseessä on vakava rikos. Kuitenkin ihmisten ajatustenjuoksu ja selitykset aiheuttavat monissa huvittunutta ihmettelyä.

Vesillä yritetty pakoa ja tulella hätyytelty ampiaisia

Pahimmat vaaranpaikat saadaan onneksi monesti vältettyä. Erikoisia tapauksia kohtaa myös pelastuslaitosten henkilökunta. Näin tapahtui Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueella heinäkuussa:

"Ohikulkija soittanut 112:een: Leikkikentän vieressä oleva koivunkanto kytee. Kaadetun rungon ympärillä pörrää useita ampiaisia. Vähän ajan päästä paikalle tuli henkilö, joka kertoi, että hän polttaa tuohia kannon keskellä häätääkseen ampiaiset pois. Pesä oli ollut rungon sisällä. Hän oli hetkeksi poistunut ostamaan jäätelöä, jolloin ohikulkija ennätti soittaa 112:een."

Eikä kummallisilta tilanteilta säästytä vesilläkään, kuten kaksi pakoa yrittänyttä ruorijuoppoa todistavat:

"Tullin venepartio pysäytti 4.8.18 kello 21:49 Ruotsinsalmessa moottoriveneen, jonka kuljettaja puhalsi alkometriin tuloksen 1,75 promillea. Kuljettaja ja veneen kyydissä ollut toinen mies eivät totelleet tullimiesten käskyjä, ja kuljettajana toiminut mies alkoi töniä toista tullivartijaa. Tullivartijat saivat miehet kuitenkin hallintaan ja lähtivät hinaamaan aikaisemmin pysäytettyä venettä rantaan. Hinauksen aikana kiinniotetut miehet savat irrotettua veneen hinausköyden ja yrittivät lähteä pakoon. Miesten epäonneksi moottoriveneen virta-avain oli kuitenkin tullivartijan hallussa ja pakoyritys epäonnistui totaalisesti."

Harva hölmöilijä ymmärtää, millaisia vaikeuksia oma sekoilu on aiheuttanut viranomaisille ja pahimmillaan vakavia vaaranpaikkoja itselle tai muille.

Södermann kertoo, että yleensä hölmöilijöiden kanssa käydään läpi, millaiset vaarat touhussa on ollut. Moni tajuaa siinä vaiheessa, että idea ei ollutkaan aivan timanttinen.

– Jos on oikeasti jotain tosi hölmöä, sellaista hauskan hölmöä, haluan yleensä jättää asian siihen. Saa ihan itse funtsia, miten tässä kävi näin, Södermann sanoo.

Joskus kummallisen teon taustalla onkin jotain aivan muuta kuin alkoholia tai ilkivaltaa:

"Noin 90-vuotias rouva liikkui aamuisin rollaattorilla Lappeenrannan kauppatorin ympäristössä ja anasti kaupungin kukkaistutuksia. Istutuksista vastaava Lappeenrannan kaupungin edustaja oli ihmetellyt useampana aamuna edellisenä päivänä täydennettyjen kukkaistutusten katoamista, kunnes hän oli eräänä aamuna tavannut kyseisen rouvan aamulla ennen klo 7 kädessään juuripaakkuineen ylös nostettu kukkanen. Kaupungin edustajaa vanhus oli yrittänyt harhauttaa kertomalla saaneensa kukkasen 'tuttavaltaan'. Anastamansa kukkaset rouva oli vienyt palvelukotiin, jossa hän asui. Palvelukodissa oli osattu ennakoida jossakin vaiheessa jonkun kyselevän rouvan tuomien kukkasten alkuperää. Lappeenrannan kaupungilla ei ole asiassa rangaistusvaatimusta, poliisi ei 'kuulustele eikä sakota' rouvaa näpistyksestä, hänen edunvalvojansa suhtautuu myönteisesti anastettujen kukkien korvaukseen."

Kuva: Seppo Suvela / Yle

"Vaimo oli kaikesta täysin tietämätön"

Poliisi kohtaa työssään kertomusten kaltaisia erikoisia tai huvittavia tapauksia, mutta myös vakavia rikoksia, joiden käsittely on tuskin kenellekään helppoa. Södermann kertoo, että kovimpiakin keikkoja ja mahdollista pahaa oloa puretaan juuri huumorin avulla.

Entä kun ihminen vain yksinkertaisesti hölmöilee harmittomasti, ja poliisi joutuu puuttumaan menoon, kuinka usein niissä joutuu pidättämään naurua?

– Aika useasti. Tykkään nauraa, ja huumori on iso osa elämääni, joten puren alahuulta aika usein. Kyllä se on viikottaista, Södermann kuvailee.

Kentällä kohtaa kaikenlaista, mutta aina ei tarvitse edes lähteä poliisiasemaa kauemmaksi:

– Olin kerran ilmoituksen vastaanotossa, kun ulkomaalainen, vanhempi pariskunta tuli ilmoittamaan, että heidän autoonsa oli murtauduttu aamuyön aikana. Mies ei puhunut ollenkaan suomea, mutta hän halusi näyttää puhelimestaan kuvan murrosta. Mies antoi puhelimen luukusta sisään niin, etteivät hän tai vaimo nähneet ruutua ollenkaan. Menin aivan punaiseksi, enkä saanut sanaa suustani. Mies katsoi puhelintaan ja tajusi näyttäneensä alastonkuvaa vaimostaan. Hän nolostui ja rupesi selaamaan kuvia uudelleen. Hätäpäissään hän valitsi kuvan ja näytti uudelleen, mutta hän näytti vahingossa suurennettua kuvaa naisesta alastomana. Vaimo oli tästä kaikesta täysin tietämätön. Sanoin lopulta, että säästä ne kuvat tutkijalle, Södermann sanoo eikä pysty pidättämään naurua.

Kursiivilla olevat tekstit ovat suoraan poliisitiedotteista otettuja. Osaa teksteistä on myös lyhennetty.