Hyppää sisältöön

Sairaalabakteeri syö lääkärintakeista hihat: "Ei ole niin pyhä, etteikö sitä voisi nykyaikaistaa"

Lääkärintakin malli uudistuu. Hihat lyhenevät ja värikin saattaa muuttua. Vielä muutama vuosi sitten uudistukset kariutuivat lääkäreiden vastustukseen.

Kuva: AOP

Yksi Suomen symbolisimmista työvaatteista saattaa kokea merkittävän muodonmuutoksen. Perinteinen valkoinen ja pitkähihainen lääkärintakki on päätynyt suunnittelupöydälle tutkailtavaksi.

Ja ilmeisesti myös leikkurin alle. Värikin voi muuttua vaikka turkoosiksi – jos lääkärit sitä haluavat. Esimerkiksi Tampereen ja Kuopion yliopistosairaaloihin työvaatteita toimittava Sakupe aloittaa uuden malliston koekäytön ensi kuussa. Hoitohenkilökunnan testikäyttöön on valittu kolme erilaista vaatekertaa.

Kaikissa testikäyttöön valituissa lääkärintakeissa hiha on kolmasosan nykyistä lyhyempi. Hiha asettuu ranteen ja kyynärpään välille. Tällä pyritään lisäämään lääkärintakin hygienisyyttä ja hillitä bakteerien leviämistä.

Mehiläisen lääketieteellisen johtajan Jarmo Karpakan mukaan keskustelu hihan lyhentämisestä on tarpeen.

– Hihansuu on aina ongelma. Silloin kun lääkäri tekee toimenpiteitä, on hänen käärittävä hihansuut ylös.

Aika on kypsä uudelle trendille

Maailmalla hihat ovat paikka paikoin jo lyhentyneetkin. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa pitkähihainen lääkärintakki on ollut kielletty (siirryt toiseen palveluun) (Turun Sanomat) vuodesta 2008 alkaen.

2000-luvun lopussa tutkittiin lääkärintakkien ja käsihygienian yhteyttä sairaalabakteereihin. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan käsihygienian parantamisen ja takkien hihan lyhentämisen jälkeen muun muassa MRSA-bakteerin esiintyvyys pieneni (siirryt toiseen palveluun)(BBC) sairaaloiden johtajien mukaan 50 prosenttia.

Sakupen toimitusjohtaja Antti Tervo kertoo, että lääkärintakin hihan lyhentäminen on tämän päivän trendi.

– Sairaaloiden kanssa tästä on keskusteltu jo vuosia sitten aikaisemminkin. Silloin tuntui, että aika ei ollut kypsä hihan lyhentämiselle.

Yksi esimerkki Sakupen koekäyttöön tulevasta lääkärintakista. Hiha on kuvassa täysimittainen ja siinä on käytetty tehosteväriä. Kuva: Sakupe Oy

Nyt homma vaikuttaa olevan toisenlainen, sillä myös Mehiläisessä selvitetään lääkärien ja hoitohenkilökunnan uusien työasujen mallia.

– Ensi vuonna käymme läpi mallistoa vaatevuokrayrityksen kanssa ja hihan pituutta tullaan myös arvioimaan, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka.

Se on vähän sellainen traditio niin kuin frakin yhteydessä käytetään valkoista liiviä.

Jarmo Karpakka

Antti Tervon mukaan lääkärintakki ei kuitenkaan tule uudistuksessa muuttumaan merkittävästi.

– En usko ettei sitä enää lääkärintakiksi tunnistaisi. Hoitohenkilökunnan vaatteissa tapahtuu varmaan suurempia muutoksia. Mallistot ovat pitkäaikaisia, joten uuden malliston käyttöönotto harkitaan hyvin huolellisesti.

Materiaalilla on välillä

Jarmo Karpakka muistaa vielä hetken, kun hän ensikertaa puki lääkärintakin päälle.

– Kyllähän sitä piti mennä peilin eteen katsomaan, miltä nuori mies näyttää. Siitä on kyllä jo 40 vuotta aikaa.

Hänen mukaansa takin mallissa ei ole sinä aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia. Nykyään takin kankaissa on antimikrobinen käsittely. Karpakka kuitenkin arvioi, että Mehiläisen käyttämät työasut ovat puuvillan ja polyesterin sekoitusta.

Ehdotuksia terveydenhuollon vaatteista, joita hoitohenkilökunnan lisäksi voivat käyttää esimerkiksi lääkärit. Mallit ovat luonnoksia. Lopullista mallia tai väritystä ei ole vielä päätetty. Kuva: Sakupe Oy

Sakupen vaatteista suurin osa on mikrokuitua, mutta vielä jonkin verran käytössä on puuvilla-polyesteriä.

– Vaatekokeilussa tulee olemaan ainakin kolme eri materiaalivaihtoehtoa. Näillä on erilaisia käyttöominaisuuksia ja esimerkiksi pölyämättömyys on yksi tärkeä kriteeri sairaalavaatteissa. Mikrokankaat ovat nykyään joustavia ja ne kestävät.

Käyttäjät päättävät vaatteistaan

Syyskuun alussa alkavassa kokeilussa lyhythihaiset lääkärintakit rantautuvat Taysiin, Kysiin, Keski-Suomen keskussairaalaan ja myöhemmin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan sekä Savonlinnan keskussairaalaan.

– Näissä kokeilussa on mukana pieni määrä henkilökuntaa. Se on koekäytössä riittävä, työvaatevalmistaja Sakupen toimitusjohtaja Tervo kertoo.

Ensimmäiset sairaalat ryhtyvät käyttämään uuden malliston mukaisia työvaatteita vuonna 2020. Matka tähän on kuitenkin vielä pitkä, sillä käyttäjien kokemuksia uusista vaatemalleista kerätään, ja asiassa edetään takkien käyttäjien toiveiden mukaan.

– Uusia malleja kokeillaan parin kuukauden ajan ja kerätään palautetta. Asiakas lopulta päättää, millaisia vaatteita työkäytössä nähdään, Tervo kertoo.

Lääkärin tulee toimenpidettä tehdessään kääriä pitkän takin hihat ylös bakteerien leviämisen estämiseksi. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Myös valkoisen takin väriä tullaan arvioimaan uudistuksessa.

– Täysin valkoinen väri on haasteellinen, koska se voi olla tietyille potilasryhmille vaikea hahmottaa. Toisaalta tummat vaatteet voivat värjätä vaaleita kankaita.

Mehiläisen lääketieteellisen johtajan Jarmo Karpakan mukaan lääkärintakki voisi olla muunkin värinen, vaikka valkoinen tuntuu luontevalta.

– Maailmalla näin varmasti jo onkin, mutta kai olen sen verran konservatiivi, että ajattelen lääkärintakkia valkoisena. Se on vähän sellainen traditio kuin frakin yhteydessä käytetään valkoista liiviä.

Suomalaiseenkin kulttuuriin kuuluu, että lääkäri tunnetaan valkoisesta takistaan, mutta se ei tee siitä niin pyhää, etteikö sitä voisi hiukan nykyaikaistaa.

Antti Tervo

Lääkärintakki on myös merkittävä auktoriteetin luoja. Se antaa itsevarmuutta kantajalleen. Amerikkalaistutkijoiden mukaan lääkärintakki päällä tehdään jopa vähemmän virheitä.

– Suomalaisessa kulttuurissa lääkäri tunnetaan valkoisesta takistaan. Takki ei kuitenkaan ole niin pyhä, etteikö sitä voisi hiukan nykyaikaistaa, Antti Tervo Sakupelta toteaa.

Vastaanotoilla on eri käytännöt

Vaikka silmämääräisesti vastaanotolla saattaa näkyä vähemmän valkotakkisia, perinteisen lääkärintakin käyttö ei ole vähentynyt, ilmenee niin Sakupen kuin Mehiläisenkin pesulatilastoista.

– Takkien käyttötahti on täsmälleen sama kuin viime vuonna, toteaa Antti Tervo.

Uusia potilasvaatteita esiteltiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kesäkuussa 2015. Seuraavaksi päivittyvät hoitohenkilökunnan vaatteet.

Lääkäri saa kuitenkin pukeutua vastaanotolla kuinka haluaa.

– Lääkärintakki on ensisijaisesti suojavaate ja sitä on käytettävä kun lääkäri suorittaa potilaalle toimenpiteitä. Vastaanotolla lääkäri työskentelee omissa vaatteissaan ja toivon mukaan pukeutuu siististi, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka sanoo.

Karpakan mielestä pukeutumisen muuttamisesta voisi olla jopa hyötyä.

– Joillekin potilaille valkoinen takki voi synnyttää pelkoa. Potilas-lääkärisuhde voisi olla helpompi ja luotettavampi ilman takkia.

Kello 15.21 lisätty tietoa lääkärintakin hihoista Isossa-Britanniassa.

.
.