Seinäjoki tyytyväinen lääkärihelikopteriesitykseen – Vaasassa toivottiin toisenlaista kopteria

Seinäjoella tieto lääkärihelikopterin tukikohdan esittämisestä kaupunkiin otettiin tyytyväisinä vastaan. Vaasassa olisi toivottu meripelastuskykyistä kopteria.

pelastushelikopterit
Lääkärihelikopteri
Antti Eintola / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän päätös esittää lääkärihelikopterin tukikohdaksi Seinäjokea herättää erilaisia tuntemuksia Seinäjoella ja Vaasassa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sami Länkimäki on ollut mukana lobbaamassa lääkärihelikopteria Seinäjoelle ja on tyytyväinen.

– Vaikka itse vähän kehunkin, niin oli se aika vakuuttavaa faktaa, Länkimäki kehaisee tarveanalyysia, jonka seinäjokiset koostivat kopterihaaveen tueksi.

Länkimäen mukaan lääkärihelikopterin sijoittaminen Seinäjoelle on merkittävä asia sekä alueellisesti että Seinäjoen keskussairaalan imagon ja toiminnan kannalta.

– Vaikka tukikohta sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, sillä on merkitystä myös rannikkoseudulle. Sairaalan ulkopuolinen ensihoito kehittyy ja erityisesti meidän akuutisti sairastuneet tai vammautuneet potilaamme tulevat saamaan parempaa hoitoa.

Vaasa toivoi meripelastuskykyistä kopteria

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo olevansa toisaalta pettynyt työryhmän esitykseen, mutta toisaalta osanneensa sitä odottaakin. Kinnusen mukaan, jos olisi haettu toisenlaista, meripelastuskykyistä kopteria ja sen sijoituspaikkaa, ratkaisu olisi ollut Vaasan kannalta toinen.

– Tässä lähdettiin sen tyyppisestä helikopterista, joka meidän arviomme mukaan ei ole käyttökelpoisin tällä meidän alueellamme, Kinnunen sanoo.

– Jos kriteerit ovat nuo, niin lopputulos on niillä paras, enkä lähde sitä kritisoimaan. Enemmän olen pettynyt siihen, että tässä uudistuksessa ei voida ajatella laajemmin kuin yhden ministeriön sisällä.

Koko toiminta-alueen kopteri

Seinäjoen keskussairaala on nimetty laajan päivystyksen sairaalaksi, mikä vaikutti ministeriön työryhmän mukaan sijoitusesitykseen. Sami Länkimäen mukaan Seinäjoen sijainti on niin keskeinen, että se tukee kopterin sijoittamista kaupunkiin.

– Täältä pystymme kohtaamaan sekä Rannikko-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan eteläosat että myös Keski-Suomen läntistä osaa. Jos sijoituspaikka olisi ollut joku muu, se olisi tarkoittanut, että isoja kuntia Etelä-Pohjanmaan itäosasta olisi jäänyt katveeseen ja toiminta-alueen ulkopuolelle, Länkimäki sanoo.

Kopteri palvelee koko toiminta-aluetta ja sen ylikin, Länkimäki muistuttaa. Lentoajan Seinäjoelta Vaasaan tai Ähtäriin hän arvioi olevan 20-25 minuuttia.

Länkimäki tietää, että Seinäjoelle suunniteltu lääkärihelikopteri ei ole meripelastuskopteri. Hän kuitenkin muistuttaa, että meripelastustilanteessa Vaasan saaristoon voidaan lentää nopeastikin esimerkiksi Uumajasta.

Lääkärihelikopterin on tarkoitus olla valmiudessa vuonna 2022. Sen toiminta-aika on 24/7. Länkimäen mukaan kopterin toiminnan aloittaminen edellyttää lisää resursseja sekä ensihoitoon että kopteria lentämään.