Tornion Victoriantorille uusi veistos: Lahja ruotsalaisilta – ”Maailman ensimmäinen hybridi aurinkokello”

Läpi aikojen -taideteos julkistettiin lauantaina Tornion Victoriantorilla. Taiteilija Susanna Sivosen veistos on interaktiivinen.

taide
Victorian torin uusi veistos ja taiteilija Susanna Sivonen.
Minna Aula / Yle

Tornion Victoriantorilla on uusi veistos. Susanna Sivosen teos Läpi aikojen symboloi ajankulkua ja ajan merkitystä kautta historian. Sivonen kertoo, että veistos muistuttaa kelloista maamerkkeinä ja ikoneina kylissä ja kaupungeissa.

– Tämä on maailman ensimmäinen hybridi aurinkokello, Sivonen sanoo.

Veistos on yhdistelmä modernia kellotekniikkaa sekä historiallista ajanlaskutiedettä. Se yhdistää kaksi valtiota ja kaupunkia, sekä yhteisen kulttuurihistorian ja ihmiset.

– Tämä hetki on minulle historiallinen. Tavoite oli kunnianhimoinen ja haluan osoittaa suuret kiitokset luottamuksesta taiteellista näkökulmaani kohtaan, Sivonen sanoo.

Läpi aikojen -teos on Haaparannan kaupungin ja Norrbottenin lääninhallituksen lahja Torniolle Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Veistos julkistettiin lauantaina ja tilaisuudessa olivat mukana lääninneuvos Johan Antti Norrbottenin lääninhallituksesta, Haaparannan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ulf Olofsson, Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari sekä taiteilija Susanna Sivonen.