Britanniassa lääkkeet voivat käydä vähiin ja korttimaksut nikotella heti maaliskuussa – Britannian hallitus antoi ohjeita yrityksille ja kansalle, jos EU-erosta ei saada sovittua

Tuoreen kyselyn mukaan yli puolet briteistä uskoo, ettei Britannian erosopimusta saada neuvoteltua ajoissa.

Eroaminen Euroopan unionista
Brexit-ministeri Dominic Raab tiedotustilaisuudessa
Brexit-ministeri Dominic Raab tiedotustilaisuudessa 23. elokuuta 2018.Luke MacGregor / EPA

Britannian hallitus on julkaissut listan varautumisohjeita briteille sen varalta, että Britannia ja EU eivät saa erosopimusta aikaiseksi tämän syksyn aikana.

Brexit-ministeri Dominic Raab julkisti tänään 24 kohdan teknikseksi tiedonannoksi nimitetyn ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun). Samalla hän korosti, että uskoo edelleen hyvän erosopimuksen syntymiseen.

– Käyttäydymme edelleen vastuullisesti eurooppalaisten naapuriemme, yhteistyökumppaneidemme ja liittolaistemme kanssa, Raab korosti pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Elinkeinoelämän EU- ja kaup­pa­po­li­tiik­an johtava asiantuntija Janica Ylikarjula arvioi, että ohjeistuksella halutaan lisätä tietoisuutta sopimuksettoman EU-eron mahdollisuudesta.

– Tiedonanto kertoo siitä, että neuvottelun osapuolet ovat vielä kaukana toisistaan ja aika alkaa käydä vähiin, Ylikarjula sanoo.

"80 prosenttia sopimuksesta paketissa"

Brexit-ministeri Raab kertoi torstaina, että 80 prosenttia erosopimuksen sisällöstä on jo sovittu Brysselin kanssa ja että neuvotteluiden tahti kiihtyy loppua kohden, jotta koko erosopimus ehdittäisiin neuvotella ajoissa.

Monessa mielessä sopimukseton EU-ero olisi sekava ja johtaisi erilaisiin hätäjärjestelyihin. Yle Uutiset kertoi aiemmin tässä jutussa, mitä Britannian ero EU:sta ilman erosopimusta voisi tarkoittaa.

KPMG-konsulttiyhtiön teettämän kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 54 prosenttia briteistä uskoo, ettei erosopimusta synny ajoissa. Vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneesta 3 000 henkilöstä piti sopimuksetonta eroa epätodennäköisenä.

Muualla EU:ssa asuvien brittien korttimaksuissa esiintyisi vaikeuksia

Britannian hallitus varoitti uudessa ohjeistuksessa, että sopimuksettomassa erotilanteessa ulkomailla elävien brittien pankkikorttimaksuissa saattaisi esiintyä ongelmia.

Korttimaksut voisivat muuttua myös kertaheitolla kalliimmiksi.

Maksuhäiriöt ja kohonneet hinnat johtuisivat siitä, että Britanniassa rekisteröidyillä pankeilla ei olisi enää pääsyä eurooppalaisiin maksutietojärjestelmiin.

Brittipankkien muissa EU-maissa asuvat asiakkaat voisivat lisäksi menettää pääsyn laina- ja panttipalveluihin sekä vakuutussopimuksiin, kertoo the Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Britit pelkäävät, että EU alkaisi myös verottaa EU:n alueille tuotavia brittituotteita, jos erosopimusta ei synny.

Ulkomailla elävien brittien eläkemaksut voisivat myöhästyä

Britannian ulkopuolella elävät brittieläkeläiset voisivat löytää itsensä tilanteesta, joissa he eivät voi vastaanottaa eläkemaksujaan tai käyttää muita Britannian talouspalveluita.

Eniten Britannian kansalaisia asuu Espanjassa: siellä heitä on yli 300 000.

YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 1,3 miljoonaa brittiä asuu muissa EU-maissa vuonna 2017.

– En usko että on Espanjan intresseissä vahingoittaa siellä eläviä brittieläkeläisiä, Dominic Raab kommentoi (siirryt toiseen palveluun) iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lääkkeitä varastoitava tuontivaikeuksien varalta

Lääkevalmistajia kehotetaan varastoimaan lääkkeitä sopimuksettoman EU-eron kannalta, kirjoitti Britannian terveysministeri Matt Hancock torstaina.

Hancock julkaisi kirjelmän (siirryt toiseen palveluun), jonka oli lähettänyt Britannian terveysviranomaisille ja jossa hän listasi erityisesti terveydenhuoltoa koskevia varautumissuosituksia.

Varastojen tulisi riittää ainakin kuudeksi lisäviikoksi, kirjelmässä todetaan.

Samalla Hancock varoitti sairaaloita ja yksityishenkilöitä varastoimasta lääkkeitä itse.

– Lääkkeiden tilaamista valvotaan ja liialliset tilaukset tutkitaan, terveysministeri varoitti.

Jotta lääkehuolto sujuisi sopimuksettomassa EU-erossa mahdollisimman ongelmattomasti, Britannia hyväksyisi uusia lääkkeitä alueellaan sillä perusteella, että ne on jo hyväksytty jossakin EU-maassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ihmeellisiä yksityiskohtia

Varautumisohjeistuksessa mainitaan myös joitakin yllättäviä yksityiskohtia.

Tupakoinnin vaarallisuudesta tupakka-askeissa varoittavat kuvat kuuluvat tekijänoikeuksiltaan Euroopan komissiolle, jonka takia Britanniassa brexitin jälkeen myyntiin tulevat tupakkatuotteet tarvitsevat uudet kuvat – ellei asiasta päästä yhteisymmärrykseen erosopimuksessa.

Lisäksi Britannia tuo maahan esimerkiksi yhdysvaltalaisia ja tanskalaisia spermaluovutuksia, kirjoittaa SkyNewsin toimittaja Lewis Goodall Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Jos joudumme no deal -tilanteeseen, meidän täytyy ryhtyä tuotteliaammiksi, hän vitsailee.

Britannian hallitus on luvannut julkaista lisää ohjeistuksia sopimuksettoman Britannian EU-eron varalle tulevien päivien aikana.

Jos sopimusta ei synny, tarvitaan hätäjärjestelyjä

Eurooppa-tutkimusohjelmaa Ulkopoliittisessa instituutissa johtava Juha Jokela varoittaa, että niin kutsuttu "no deal" -tilanne voi hyvinkin syntyä, koska neuvottelupöydällä on vielä vaikeita aiheita.

Esimerkiksi Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisistä rajajärjestelyistä ei ole vielä päästy sopuun, kuten myös Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta.

Jokelan mukaan käytännössä sopimuksettomassa erotilanteessa yritykset ja julkinen hallinto ottaisivat käyttöön varautumissunnitelmat.

– Luultavasti EU ja Britannia pyrkisivät ratkomaan suurimpia yksittäisiä ongelmia tilapäisjärjestelyillä, Jokela uskoo.

EK:n Ylikarjula kertoo, että tilapäisjärjestelyillä turvattaisiin ennen kaikkea ruoka- ja lääkehuollon sekä lentoliikenteen kaltaisia asioita. Perinteinen kaupankäynti joutuisi sopimuksettomassa EU-erossa arvioimaan kaupankäynnin ja alihankintaketjut Britanniaan uudelleen.

– Jos sopimusta ei saada aikaiseksi, tavaroiden vapaa liikkuvuus loppuu heti maaliskuun lopussa, Ylikarjula sanoo.

Lisää aiheesta:

"Valmistautukaa sekasortoiseen brexitiin" – Britannian ja EU:n sopimus uhkaa jäädä syntymättä, ja se vaikuttaa myös suomalaisiin

Mayn hallitus kompuroi edelleen Brexit-erimielisyyksissä

Mayn brexit-suunnitelma vihdoin julki: Korkeakoulutetut ja opiskelijat saisivat liikkua vapaasti, EU-turisteille viisumivapaus