Hyppää sisältöön

Valkokärpässieniä nousee metsiin kovaa tahtia – "Kaikkia valkoisia sieniä kannattaa välttää, ellei tunne sienilajeja todella hyvin"

Valkokärpässienisadosta on tulossa runsas lämpimän kesän ansiosta. Kyseinen sieni on tappavan myrkyllinen.

Tappavan myrkyllinen valkokärpässieni. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Valkokärpässieniä on noussut runsaasti metsiin viime päivinä. Havaintoja puhtaanvalkoisista, tappavan myrkyllisistä sienistä on tehty ympäri Suomea. Tämä ei ole ihme, sillä sääolosuhteet ovat olleet valkokärpässienille tänä kesänä otolliset.

– Sienirihmasto tykkäsi alkukesän kuivuudesta ja lämmöstä. Nyt, kun rihmastot saavat kosteutta, nousee sieniä vauhdilla, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo.

Kyseessä on erittäin myrkyllinen sienilaji, joten kannattaa pitää huolta siitä, ettei valkokärpäsieniä vahingossa pääse livahtamaan sienikoriin.

– Kaikkia valkoisia sieniä on syytä välttää, ellei tunne sieniä todella hyvin. Se on varmin tapa välttyä vakavalta sienimyrkytykseltä.

Salo arvelee, että valkokärpässieniä nousee syksyn mittaan lisää, jos vain kosteutta riittää.

Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen, ja sen lakki on nuorena munanmuotoinen, sitten kellomainen ja vanhana lähes laakea. Se kasvaa yksittäin tai pienissä ryhmissä kuusivaltaisissa kangasmetsissä, etenkin paksussa sammaleessa.

Helpoiten valkokärpässieni sekoittuu kuusiherkkusieneen, jota käytetään ruokasienenä. Jos ei ole täysin varma sienen lajista, kannattaa se aina jättää metsään.

– Ajan myötä voi opetella sienituntemusta ja harjaantua tunnistamaan esimerkiksi kuusiherkkusienen valkokärpässienestä, Salo toteaa.