Eksote aikoo ulkoistaa vanhusten palveluasumispaikkoja – tehostetun palveluasumisen paikoista voisi antaa 75 prosenttia yksityisten hoidettavaksi

Asiakkaat ostaisivat palvelut yksityisiltä toimijoilta palvelusetelillä, joka on tulossa käyttöön ensi vuoden alussa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
seniorin jalat
Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aikoo ulkoistaa vanhusten palveluasumista.

Suunnitelma on kirjattu asumispalvelujen ulkoistamisstrategiaan. Sen mukaan tehostetusta palveluasumisesta voidaan ulkoistaa sote-alan toimijoille jopa 75 prosenttia ja palveluasumisesta 50 prosenttia.

Asiakkaat ostaisivat palvelut ulkoistetuista palvelukodeista palveluseteleillä, jotka Eksote aikoo ottaa käyttöön ensi vuoden alussa.

Palveluseteli on vastaus kuntien aikeisiin myydä sote-kiinteistöjä sote-alan yrityksille. Yksi sote-kiinteistöjä kauppaava kunta on Savitaipale, joka on saanut ostotarjoukset kolmelta terveysalan jättiläiseltä.

– Tiettyjen rajoitusten puitteissa Eksote luopuisi tuotannosta myytävässä kiinteistössä, kertoo Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Myytävässä kiinteistöissä työskentelevä henkilökunta siirtyisi uuden palveluntuottajan palkkalistoille tai Eksotessa johonkin toiseen yksikköön. Karkean laskelman mukaan muutos koskisi noin 300 työntekijää, jos ulkoistus toteutuisi ulkoistamisstrategian mukaisesti.

Valinnanvapaus lisääntyy

Palveluseteli ja palveluiden ulkoistaminen lisäisivät asiakkaiden valinnanvapautta, jota on määrä lisätä maakunta- ja sote-uudistuksessa.

– Palveluseteliä ei ole tietenkään kenenkään pakko ottaa, Karhula sanoo.

Eksotelle jäisi jonkin verran omia palveluasumispaikkoja. Lisäksi Eksote ostaisi palveluasumista kilpailutuksen kautta yksityisiltä toimijoilta.

– Meillä on tietysti toive, että Eksotella säilyisi paljon omia paikkoja, Karhula sanoo.

Henkilöstökulut pienemmät yksityisillä toimijoilla

Maakunta- ja soteuudistuksen lisäksi ulkoistamissuunnitelmien taustalla on Eksoten talouden tasapainottamistarve.

Kunnat ovat viestittäneet Eksotelle, että sotealan yritykset ovat luvanneet järjestää esimerkiksi tehostettua palveluasumista Eksotea edullisemmin.

Eksoten mukaan siitä ei ole tutkittua näyttöä, että ulkoistamalla saisi säästöjä pitkällä aikavälilä. Eksoten tekemien laskelmien mukaan henkilöstökulut ovat kuitenkin yksityisillä pienemmät.

– Laskelmissa löytyi viiden prosentin säästö henkilöstökuluissa. Kunnallinen työehtosopimus on henkilöstölle edullisempi, Karhula sanoo.

Palveluasumisen ulkoistamisstrategia on vielä käsittelyvaiheessa. Strategian lyö lukkoon Eksoten valtuusto.