Helsingin henki ei kestänyt pitkään – Venäjä ja USA ajautuivat riitoihin, kun alettiin puhua käytännön asioista

Suurvallat pitivät ensimmäisen korkean tason tapaamisen sitten Helsingin huippukokouksen.

Yhdysvallat
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton puhui lehdistölle tavattuaan Venäjän edustajan Nikolai Patruševin Genevessä.
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton puhui lehdistölle tavattuaan Venäjän edustajan Nikolai Patruševin Genevessä.Martial Trezzini / EPA

Venäjä ja Yhdysvallat eivät saaneet aikaan yhteistä päätöslauselmaa tänään Genevessä pidetyssä tapaamisessa.

Kyseessä oli ensimmäiden korkean tason tapaaminen maiden välillä sitten Trumpin ja Putinin Helsinki-huippukokouksen, ja siinä oli tarkoitus sopia käytännön tasolla asioista, joista Helsingissä keskusteltiin.

Asialistalla olivat muun muassa aseistariistunta ja Iranin rooli Syyrian sodassa.

Yhdysvaltoja tapaamisessa edusti kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, ja Venäjää puolestaan maan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev.

Bolton kommentoi neuvottelujen kariutumista lehdistötilaisuudessaan.

– Meillä olisi ollut yhteinen päätöslauselma, mutta minulle oli tärkeää nostaa esille Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin, hän sanoi.

Bolton kertoi tehneensä Patruševille selväksi, ettei Yhdysvallat tule hyväksymään Venäjän sekaantumista maan vaaleihin.

Patrušev kuitenkin kiisti Boltonin väitteet. Hänen mukaansa tapaaminen oli rakentava, eikä Yhdysvallat syyttänyt neuvotteluissa Venäjää yhtään mistään.

Hänen mukaansa maat pääsivät sopuun siitä, että niiden puolustus- ja ulkoministeriöiden sekä sotilasvoimien henkilöstöpäällikköjen välille avataan keskusteluyhteys.

Patruševin mukaan seuraavan tapaamisen ajankohdasta ei tässä vaiheessa sovittu.

Lähteet: Reuters, TASS