Hyppää sisältöön

Puolustusministeri kimpaantui armeijan kasvislinjasta: "Ideologista pakkotuputusta ei tarvita" – Pyytää kasvisruoasta selvityksen

Puolustusministeri Jussi Niinistön mielestä "armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla".

Varuskuntaravintola Santahaminassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) haluaa selvityksen armeijan kasvisruokalinjauksesta. Niinistö on huolissaan siitä, saavatko varusmiehet kaiken tarvitsemansa ravinnon, jos kasvisruokailujen määrää puolustusvoimissa lisätään.

Yle kysyi puhelimitse Niinistöltä perusteluja huolelleen perjantaiaamuna.

– Oletko kuullut proteiinista? Oletko kuullut hiilihydraateista? Varusmiehet tarvitsevat niitä, Niinistö kysyy vastakysymyksenä.

Niinistö korostaa, että pyytää vasta selvitystä aiheesta.

– Tarkoitus on tänään tehdä pyyntö selvityksestä. Tässä ei ole vielä tarkempaa sanottavaa, vaan katson nyt selvityksen ensin ja kommentoin sitten, Niinistö toteaa.

– Ideologista pakkotuputusta ei tarvita. On ihan OK, jos armeijassa on ruokana vaikka pinaattikeittoa ja kananmuna, mutta ei tämä, että kaikki pakotetaan samaan.

– Tämä on nimenomaan tuputusta, jossa ei tarjota varusmiehille vaihtoehtoja. Kasvissyöjiä on varusmiesten joukossa vähän, ja lähinnä Etelä-Suomessa.

Niinistö on huolissaan myös siitä, miten kasvisruoan lisääminen vaikuttaa varusmiesten muuhun käytökseen.

– Tässähän on myös varusmiesten päivärahojen käyttöön liittyvä kysymys. Ei ole hyvä jos varusmiehet kantavat rahansa sotilaskotiin ja ostavat pitsaa sen sijaan, että söisivät kasarmilla.

Yle pyysi Niinistöä perustelemaan tarkemmin, millaisia proteiininlähteitä varusmiehet hänen mielestään tarvitsevat, ja miksi kasvisruoka on huono vaihtoehto.

– Tuo on ideologista agendajournalismia, Niinistö kuittaa.

Niinistön haluamasta selvityksestä uutisoi ensimmäisenä Lännen Media.

Lännen Median mukaan Niinistölle tuli yllätyksenä, että armeija alkaa tarjota varusmiehille kahdesti viikossa vain kasviksista koostuvan aterian. Niinistö ihmettelee muutosta ja muistuttaa, että varusmiehille tehdyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokapäivää.

– Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla.

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että syksystä lähtien armeijassa on joka viikko kasvisruokapäivä. Asiasta kertoi Puolustusvoimien ruokahuollon palvelupäällikkö Eija Pulkki.

Viikossa on kahdella aterialla tarjolla pelkkää kasvisruokaa, mutta samana päivänä kasvisruokaa ei ole sekä lounaalla että päivällisellä. Ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin mukaan syynä muutokseen on kasvisruoan terveellisyys ja lihantuotannon vaikutukset ilmastonmuutokseen.

Juttua päivitetty 24.8. klo 10.58: Lisätty Jussi Niinistön haastattelukommentteja.

Lue myös:

.
.