Pirkkalan pormestari ei ottaisi Niemenmaan rantakiistaa valtuustokäsittelyyn

Pirkkalan pormestari Marko Jarva ei kannata kuntalaisaloitetta, jossa vaaditaan Niemenmaan ranta-alueen pakkolunastuskiistan viemistä kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Pirkkala
Niemenmaan alueella Pyhäjärven rannalla on useita vanhoja saunarakennuksia.
Ville Hakonen / Yle

Pormestari Marko Jarva tyrmää keväällä tehdyn kuntalaisaloitteen, jonka mukaan pakkolunastus on valmisteltu ilman poliittista päätöstä.

Aloitteessa todetaan, että lunastus kohdistuisi 47 kuntalaisen asuinkäytössä ja omistuksessa oleviin piha-alueisiin. Todellisen tilanteen nähdään hautautuneen valmistelussa ja päätöksenteossa. Tämän vuoksi aloitteessa vaaditaan, että ranta-alueen pakkolunastusasia käsitellään kunnanvaltuustossa.

Pirkkalan kunnan vastauksen mukaan poliittinen päätös on tehty jo vuonna 1982, kun valtuusto hyväksyi Niemenmaan asemakaavan. Uudelle valtuustokäsittelylle ei Jarvan mielestä ole perusteita.

Kiista on edelleen osittain korkeimman oikeuden käsittelyssä. Aiemmin maaoikeus määräsi kunnan maksamaan lunastuksesta tuntuvat korvaukset - oikeuskuluineen noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa. Summa on jo suuri etenkin Pirkkalan kokoiselle kunnalle.