Asukkaita joudutaan häätämään helsinkiläisistä asunnoista yhä useammin yksityisillä markkinoilla – Kaupunkiin halutaan lisää asumisneuvojia auttamaan vuokravelkaisia

Pitkään jatkuneen yhteistyön ansiosta kaupungin vuokra-asuntojen häädöt ovat vähentyneet 52 prosenttia. Sen sijaan yksityisillä markkinoilla häätöjen määrä on lisääntynyt.

vuokra-asunnot
Vuokrasopimuskaavake.
Hekan asunnoissa häädöt ovat vähentyneet, mutta kaiken kaikkiaan häätöjen määrä on Helsingissä lisääntynyt.Ismo Pekkarinen / AOP

Helsinkiin halutaan lisää asumisneuvojia. Tällä hetkellä asumisneuvojia on 16, ja Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksen mukaan lisää tarvittaisiin neljä.

Asumisneuvontaa tarjotaan niille, joilla on ongelmia asumisen kanssa. Asumisneuvojilta voi kysyä apua muun muassa vuokranmaksuongelmien ratkaisemiseksi.

– Asumisongelmat näkyvät usein vuokravelkana tai asunnon huonona hoitona sairauden tai jaksamattomuuden takia, sanoo Anne Kinni. Kinni työskentelee johtavana sosiaalijohtajana Helsingin sosiaali- ja terveysviraston asumisneuvonnassa.

Kinni on ilahtunut siitä, että ehdotus asumisneuvojien lisäämisestä tuli poliitikoilta.

– Se kertoo siitä, että työmme tulokset on huomattu.

Tuloksilla Kinni viittaa Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen häätöjen vähenemiseen. Pitkään jatkuneen yhteistyön ansiosta kaupungin vuokra-asuntojen häädöt ovat vähentyneet 52 prosenttia.

Kun mukaan lasketaan yksityiset vuokra-asunnot, häädöt ovat kuitenkin Helsingissä lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Vuonna 2016 häätöjä oli 245 kappaletta ja vuonna 2017 yhteensä 372 kappaletta.

Suurin osa häätöjen määrän kasvusta johtui nimenomaan yksityisen vuokra-asuntokannan häädöistä.

– Häätöjen määrän kasvu on huolestuttava ilmiö. Olemme saaneet asunnottomien määrän hienosti laskuun, mutta se ei saisi kääntyä toiseen suuntaan eli häätöjen määrän kasvuun. Päätavoitteemme on, että apua pystyttäisiin tarjoamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Myös yksityisillä vuokranantajilla on tarve asumisneuvonnalle

Moni ei tiedä, että asumisneuvontaa on mahdollista saada vaikka ei asuisikaan Hekan asunnoissa.

Helsingin kaupunki tarjoaa asumisneuvontaa kaikille vuokra-asujille sosiaalityön toimipisteissä.

– Neuvontaa on tarjolla vuokranantajasta riippumatta, vaikka palvelu onkin kohdennettu Hekan asuntoihin. Olemme havainneet, että myös suurilla vuokranantajatahoilla on tarvetta asumisneuvonnalle, Kinni sanoo.

Häätöjä edeltävät ongelmat ovat siellä samat kuin Hekan asunnoissa: vuokravelka ja asuntojen huono hoito. Kinnin mukaan lisäresurssit antaisivat mahdollisuuden lisätä yhteistyötä myös yksityisten vuokranantajien suuntaan.

Helsingin kaupungin asumisneuvonta löytyy Helsingin kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

– Myös tsätillä voi olla yhteydessä ja verkkosivuilta löytyy asumisneuvojien yhteystiedot. Yhteyttä kannattaa ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin on vielä mahdollisuus tehdä sopimus vuokranantajan kanssa.