Venäjä julkisti sähköautokonseptinsa Teslan kilpailijaksi – sehän on Super-Mosse! Video

Kalashnikovin tehtailta tuleva sähköauto hivelee nostalgisilla muodoillaan.

sähköautot
Kalashnikovin tehdas on esitellyt sähköautokonseptinsa CV-1:n
Kalashnikovin tehdas on esitellyt sähköautokonseptinsa CV-1:n

Toimintavarmoista rynnäkkökivääreistään tunnettu Kalashnikov on julkaissut sähköautokonseptinsa (siirryt toiseen palveluun) nimellä "Superauto CV-1". Vaaleansininen unelma esiteltiin Moskovan puolustusteollisuusmessuilla nimeltään Army 2018.

Kalashnikov CV-1
Kalashnikov CV-1Kalashnikov media / HO / AFP

Auton kerrotaan olevan Venäjän vastaus Teslalle. Kalashnikovin mukaan auton myötä heidän teknologiansa on "samalla tasolla kuin globaaleilla Teslan kaltaisilla sähköautotuottajilla".

CV-1 ei ole vielä aivan valmis, mutta Kalashnikovin tehtaan mukaan valmiina sen pitäisi kulkea yhdellä latauksella 350 km ja kiihtyä nollasta sataan kuudessa sekunnissa.

Kovin paljon muita teknisiä yksityiskohtia mallista ei vielä kerrota. Tekniikan Maailma tosin tietää (siirryt toiseen palveluun), että autossa on "vallankumouksellinen 50-kiloinen invertteri eli vaihtosuuntaaja, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi", mitä se sitten tarkoittaakaan.

Muotonsa se on lainannut Moskvitsh Eliten farmarimallilta (katso automallin perusteellinen mainosvideo vuodelta 1972 täältä) (siirryt toiseen palveluun) tai siis 70-luvun IZh-2125-Kombista. "Superauto" CV-1 on siis eräänlainen Super-Mosse. Mallin ääriviivat ovat piirtyneet pysyvästi 70-luvun suomalaiseen kaupunkiagraariseen maisemaan.

CV-1:n piilotettua seksikkyyttä on jo hieman ehditty ihmetellä maailman mediassa. Kaikki eivät näytä ymmärtävän, kuinka se saattaa vedota neuvostonostalgikkojen lihasmuistiin. Muistot kernipäällysteisten penkkien narinasta tuulipukua vasten mahorkanhajuisessa interiöörissä yhdistynevät autossa oivallisesti nörttiliikemiesten teslojen tarjoamaan, äänettömästi liukuvaan kyytiin.

Britannian yleiradioyhtiö BBC:n mukaan Kalashnikov on villiintynyt (siirryt toiseen palveluun) kehittämään tulevaisuuden teknologiaa muutoinkin. Toissa päivänä puolustusmessuilla esiteltiin yhtiön vastaus – ei Teslalle, vaan Robocopille! Vai olikohan se Tähtien sodan droidiarmeijan aseistukselle?

Pikku-Igor
Taistelurobotti IgorekAOP

Pikku-Igor on Robocop

Yritys esitteli taistelurobottinsa nimeltä Igorek, ystävien kesken Pikku-Igor. Se on nelimetrinen, kaksijalkainen ja ohjaamossaan istuvan ihmisen ohjaama 4,5-tonninen jäpikkä.

Sekin on kuulemma vielä hieman vaiheessa ja kehitteillä. Onnistuessaan se voi olla melko pelottava peli, jos vedämme johtopäätöksiä Kalashnikovin paraatimallista, Mihail Kalashnikovin kehittämästä rynnäkkökivääri AK-47:stä.

Sehän tunnetaan maailman menestyksekkäimpänä aseena, jota on valmistettu yli 100 miljoonaa kappaletta.

Siitä periytyvään suomalaiseen rynnäkökivääriin RK-62:een verrattuna sitä on pidetty hieman väljänä ja epätarkempana louskuna. Vaan siihen sen ylivalta tiettävästi perustuukin: se ei mene jumiin hiekassa eikä mudassa ja on siten mitä mainioin vaikkapa afrikkalaisen tahi Lähi-idästä kotoisin olevan taistelijan luottotyökaluna.

Vaikka Pikku-Igor ja Super-Mosse saattavat nyt vielä hymyilyttää, Kalashnikovista ei koskaan tiedä. Satamiljoonaa on kuitenkin satamiljoonaa.