Tahtiteatteri tekee sotaelokuvaa yhdessä Puolustusvoimien kanssa

Kyse on varusmiesten ja reserviläisten koulutukseen tarkoitetusta fiktiivisestä elokuvasta.

sotaelokuvat
Puolustusvoimat valmiusjoukot armeija varusmiehet harjoitus yhteistyö
Arkistokuva Puolustusvoimien harjoituksista.Elisa Kinnunen

Tahtiteatteri aloittaa maanantaina koulutussotaelokuvan tuotannon yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

Tahtiteatterin mukaan kyseessä on varusmiesten ja reserviläisten koulutukseen tarkoitettu fiktiivinen elokuva, jossa reservistä kutsuttu joukkue joutuu sotatoimiin. Filmin tarkoituksena on havainnollistaa, miten eri tavoin suomalaissotilaiden psyyke reagoi sotatilanteeseen, sen rajuihin rasitteisiin ja kuinka tilanteista selvitään.

Tahtiteatteri on roolittanut elokuvaan seitsemän ammattinäyttelijää esittämään sotilaita, mutta myös kotijoukkoja. Työnimeltään Tulikaste 2 -elokuvaa kuvataan valtaosin Vekarajärvellä ja siviilikohtauksien osalta myös Järvenpäässä.

Tahtiteatterin johtaja ja elokuvan apulaistuottaja sekä ammattinäyttelijäkohtauksien henkilöohjaaja Sami Kojonen näytteli itse 18 vuotta sitten ensimmäisessä Tulikaste-elokuvassa, joka voitti palkinnon kansainvälisessä sotaelokuvakilpailussa Italiassa.

– Puolustusvoimat ovat siitä menneet eteenpäin, nyt ovat kotijoukotkin mukana elokuvassa. Ja naiset sekä kotijoukoissa että armeijassa.

Kojonen itse muistaa, kuinka elokuvan räjähdykset saivat nuoren miehen ottamaan jalat alleen, vaikka pamausta osasikin odottaa. Hänen mukaansa on tärkeää, että tuotannossa käytetään ammattinäyttelijöitä, jotka pystyvät ilmaisemaan erilaisia tunnetiloja, järkytyksiä ja tuntemuksia vaativissa kohtauksissa.

– Kuvaukset ovat kuin Tuntemattomasta sotilaasta, on tankit, maa lentää ja puut räjähtävät. Tämä on varmasti hyvin mielenkiintoinen ja harvinaislaatuinen kokemus kaikille osallistujille, Kojonen kuvailee.

Käsikirjoitus asiantuntijoiden kynästä

Filmin pääohjaajana on Irma Nyfors ja sen kuvaa Jaakko Ala-Hiiro Puolustusvoimista. Käsikirjoituksesta vastaa monilukuinen joukko Puolustusvoimien asiantuntijoita.

Tahtiteatteri toimii kiertueteatterina kotipaikkoinaan Siilinjärven Pöljä, Tuusula ja Helsinki.

Tahtiteatteri on vuonna 2006 perustettu ammattiteatteri, joka on tehnyt lukuisia kantaesityksiä kaupunginteattereihin sekä perustanut kahdeksan vuotta toimineen Kuopion Uuden Kesäteatterin, joka oli Tahtiteatterin mukaan alueensa ainut ammattikesäteatteri.

Tahtiteatterista kerrotaan, että toiminnan laajennuttua valtakunnalliseksi mukaan tulivat myös mediatuotannot radioon, televisioon ja muille esitysalustoille.