1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matteo Salvini

Italia uhkaa lakkauttaa maksunsa EU:lle – sisäministeri ja presidentti rajussa pakolaisriidassa

Sisäministeri Salvini vaatii EU-maita ottamaan vastaan Italiaan tulevat siirtolaiset, presidentin mielestä huonokuntoiset siirtolaiset tarvitsevat heti humanitaarista apua.

Pakolaiset rukoilivat Diciotti-laivalla Catanian satamassa Italiassa 22. elokuuta 2018. Kuva: Orietta Scardino / EPA

Italiassa on puhjennut riita siirtolaisia kuljettavasta rannikkovartioston laivasta. Riita on leviämässä koko EU:n laajuiseksi.

Italian rannikkovartioston alus "Diciotti" pelasti 15. elokuuta Välimereltä noin 200 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista. Kiista koskee sitä, päästetäänkö heidät maihin.

Siirtolaisten kerrotaan olevan hyvin huonokuntoisia. Heistä 13 on päästetty terveydellisistä syistä Lampedusan saarelle ja toissapäivänä keskiviikkona 27 yksin matkalla ollutta alaikäistä sai poistua aluksesta Sisiliassa.

Oikeistopopulistista Pohjoinen liitto -puoluetta edustava sisäministeri Matteo Salvini vaatii, että muiden EU-maiden on luvattava ottaa siirtolaiset vastaan. Muuten siirtolaisia ei päästetä Italiaan, vaan heidät palautetaan Libyaan.

Italian presidentti Sergio Mattarella on vaatinut, että laivalla olevien olisi saatava päästä maihin humanitaarisista syistä. Laivalla käyneet avustustyöntekijät ovat kertoneet siirtolaisten olleen erittäin ankarissa oloissa Libyassa ja tarvitsevan hoitoa.

Sisäministeri Salvini sanoo, ettei laivalla ole pakolaisia, vaan laittomia siirtolaisia, jotka eivät ole oikeutettuja humanitaariseen suojeluun.

– Kukaan ei nouse maihin Italiassa ilman minun lupaani, hän jyrisi radiohaastattelussa.

EU vedettiin kiistaan

Tänään perjantaina kiista on syventynyt. Salvini uhkaa erota, jos siirtolaiset päästetään maihin.

Tänään osa EU-maista kokoontuu hätäkokoukseen puimaan asiaa. Toista hallituspuoluetta, Viiden tähden liikettä edustava varapääministeri Luigi Di Maio uhkaa, että Italia lopettaa maksatuksensa EU:n kanssaan, jos sopuun ei päästä.

EU:n komissio vastasi Di Maiolle sanoen, ettei aio taipua uhkausten edessä, vaan käsittelee asiaa siirtolaisuutta koskevien sääntöjen mukaisesti.

Komission tiedottajan mukaan tärkeintä on löytää ratkaisu laivassa olevien ihmisten kohtaloon.

– Ei mennä mukaan sormella osoitteluun. Emme myöskään usko, että ei-rakentavat kommentit, uhkailuista puhumattakaan, auttaisivat löytämään asiaan ratkaisun. Euroopan unioni perustuu sääntöihin ja toimii sääntöjen, ei uhkausten perusteella, tiedottaja totesi.

Aiheesta muualla:

EU dismisses Italy's threats in migration ship row (siirryt toiseen palveluun)

Uutista täydennetty 24.8. klo 13.46 EU:n kommentilla.