Hyppää sisältöön

Syksy on täynnä laatudokumentteja – poimimme viisi kiinnostavinta

Dokumenttielokuva elää ja voi hyvin. Varsinaisen teatterilevityksen puolella alkava syksy näyttää dokumenttien osalta kuitenkin hiljaiselta. Arto Halosen ihmiskaappausten synkästä maailmasta kertova Takaisin valoon (ensi-ilta 19. lokakuuta) on tällä haavaa ainoa dokumentti, jolle on teatteriensi-iltapäivä tiedossa. Ylen kanavat ja 20.–30. syyskuuta järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali kuitenkin pursuavat hienoja dokumentteja.

Kuva: First Hand Films

1

Chris the Swiss

Sveitsiläisohjaaja Anja Kofmel ihaili lapsena seikkailijana pitämäänsä karismaattista serkkuaan. Vetoa vaaraan tuntevasta serkusta, Christian Würtenbergista, tuli sotareportteri, joka kuoli hämärissä oloissa 1990-luvun alussa Kroatiassa. "Chris" oli ollut maassa raportoimassa Jugoslavian hajoamissodasta.

Kofmel halusi selvittää, mitä serkulle oikein tapahtui. Ohjaaja käsitteli aihetta jo vuoden 2009 lyhytanimaatiossaan Chris (Chrigi). Uudessa elokuvassa Kofmel yhdistelee animaatiota perinteiseen dokumentaariseen kerrontaan.

Sveitsiläis-kroatialais-saksalais-suomalaisen yhteistuotannon hengenheimolaisia ovat animaatioelokuvan modernit mestariteokset Persepolis ja Waltz with Bashir.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla nähtävä Chris the Swiss on ohjaajansa haikea kunnianosoitus rakkaalle läheiselle ja huippumielenkiintoinen kurkistus sotajournalismin lieveilmiöihin.

Chris the Swiss -elokuvan nimihenkilö Christian Würtenberg (oik.) kohtaa arvoituksellisen Chicon 1990-luvun alun Zagrebissa. Kuva: First Hand Films

2

Cinema Dadaab

Dadaabissa Keniassa lähellä Somalian rajaa sijaitsee yksi maailman suurimmista pakolaisleireistä. Leiriltä ei saa poistua ilman lupaa ja moni on elänyt leirillä sen perustamisesta asti, 27 vuotta. Abdikafi Mohamed tarjoaa kurjissa oloissa eläville dadaabilaisille todellisuuspakoa: hän pyörittää leirillä elokuvateatteria.

Mielikuvitusmatkoista pääsee kuitenkin osalliseksi vain osa leiriläisistä. Naisia ei elokuviin päästetä. Olisivatko elokuvat avain muutokseen? Abdikafi on huomannut elokuvien avulla, että muualla naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa. Mitä jos Dadaabin elokuvateatteriin rakennettaisiin naisille oma katsomo?

Kati Juuruksen ohjaama Cinema Dadaab on elokuvakulttuurin ja elokuvan yhteiskunnallisen merkityksen ylistyslaulu. Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ja joulukuussa myös Ylellä nähtävän elokuvan musiikki on Jimi Tenorin käsialaa.

Dadaabin vaatimattoman elokuvateatterin yleisöä. Kuva: Yle

3

Faithfull

Manageri Andrew Loog Oldham käski Mick Jaggeria ja Keith Richardsia kirjoittamaan laulun, joka sopisi koulutytön laulettavaksi. Syntyi As Tears Go By, joka teki koulutytöstä, 17-vuotiaasta Marianne Faithfullista, kertaheitolla tähden.

Faithfullista tuli yksi 1960-luvun svengaavan Lontoon ikoneista ja myös The Rolling Stones -miesten muusa. Seurustelu Jaggerin kanssa suistikin nuoren Faithfullin huumehöyryisen itsetuhon tielle.

Faithfull nousi kuitenkin pohjalta ja löysi oman äänensä taiteilijana. Laulaja on jatkanut kiertämistä terveysongelmista huolimatta viime vuosiin asti ja tekee yhä myös uutta musiikkia: uusi albumi Negative Capability ilmestyy marraskuussa.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Sandrine Bonnairen dokumentti Faithfull nähdään Yle Teemalla 29. syyskuuta Suomen ensiesityksenä.

Marianne Faithfull (s. 1946) on yksi miesten hallitseman rock-maailman legendaarisimmista naisista. Kuva: Stephane Sednaoui

4

Miehen malli

Intian Delhin vuoden 2012 joukkoraiskaustapaus järkytti koko maailmaa. Opiskelijatytön hengen vaatinut tapaus sai tuhansia mielenosoittajia Intian kadulle vaatimaan naisille parempia oikeuksia ja tasa-arvoista kohtelua. Intian naisiin kohdistuvasta raa’asta väkivallasta uutisoidaan kansanliikkeestä huolimatta jatkuvasti.

Inka Achtén dokumentti Miehen malli kuvaa ongelman ratkaisua ruohonjuurityön tasolta. Noin kaksi vuotta Delhin tapauksen jälkeen kuvattu elokuva seuraa Mumbaissa toimivaa kerhoa, jossa poikia kasvatetaan kohtelemaan tyttöjä ja naisia kunnioittavasti ja tasa-arvoisesti.

Pojat laitetaan osaavien työntekijöiden johdolla kyseenalaistamaan miehen malli, joka on Intiassa vahvasti ympäristön muovaama. Elokuvan keskiössä ovat vaikeista oloista tuleva teini-ikäinen Ved-poika ja kerhoa perustamassa ollut keski-ikäinen professori Harish Sadani.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla nähtävä elokuva on raikkaasta näkökulmasta tuleva tarpeellinen ja ajankohtainen #metoo-kommentti.

Miehen malli -elokuvassa naisten kokemaa väkivaltaa käsitellään miesnäkökulmasta. Kuva: Napafilms Oy

5

Seinäjoen arabikevät

Tässä on yksi varmasti vuoden eniten keskustelua herättävistä dokumenttielokuvista. Seinäjoelle avattiin syksyllä 2015 vastaanottokeskus. Ohjaaja Matti Reinikka alkoi kuvausryhmineen seurata ihmisiä keskuksen ympärillä.

Elokuvassa ääneen pääsevät niin keskuksen johto ja turvapaikanhakijat kuin paikalliset hallitsemattomaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat asukkaatkin.

Seinäjoen arabikevät herättää ja pyrkii vastaamaan useisiin polttaviin kysymyksiin. Ketä maahan oikein tuli? Entä miten reagoida, kun huomaat, että ihmisiä, joita pakenit merten takaa, saattaakin olla kanssasi samassa huoneessa?

Uunituore elokuva nähdään Ylellä 22. lokakuuta.

Shihab Ahmed ja Antti-Jussi Hirsimäki kohtaavat Seinäjoen arabikevät -elokuvassa. Kuva: Yle