Hyppää sisältöön

Permanentti on päässyt mummoleimasta, mutta kaikki kampaajat eivät enää osaa tehdä sitä

Permanentti hiipii takaisin suomalaispäihin oltuaan poissa vuosikymmeniä.

Kuva: AOP

Permanentin paluusta on puhuttu pitkään, mutta suoruus on silti pitänyt sitkeästi pintansa suomalaisten hiuskuontaloissa jo vuosikymmenien ajan. Vuoden sisällä permiksen suosio on kuitenkin alkanut osoittaa selviä nousun merkkejä.

– Kysyntä on lisääntynyt, ja ammattilaiset puhuvat foorumeillaan permanenteista aiempaa enemmän. Hyviä tekijöitä etsitään, ja asiakkaita ohjataan heille, sanoo Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Liimatainen.

Hyvien tekijöiden löytäminen voikin tulevaisuudessa olla nykyistä vaikeampaa, sillä permanentin tekemisen ammattitaito uhkaa rapistua. Jo nyt on olemassa kampaajien sukupolvi, joka ei ole päässyt käyttämään koulussa hankkimaansa taitoa käytännössä.

Kampaajaopiskelija puolaa asiakkaalle permanenttia. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

– Jos et pääse tekemään permanenttia kentällä, on suuri kynnys aloittaa uudelleen. Ja jos kysyntää on, on ikävä joutua sanomaan, ettei osaa tehdä, sanoo lahtelainen estenomi-opiskelija, parturi-kampaaja Janika Kiesilä. Ainakin nopeus kärsii, mutta palaa toisaalta nopeasti, jos rullaamiseen pääsee käsiksi.

Kaikki kampaajat eivät tee permanentteja. Osalla tarvittavat kemikaalit ottavat henkeen. Hintavia aineita ei myöskään kannata seisottaa hyllyssä vanhenemassa, jos niitä tarvitaan vain harvoin.

Suomessa on jo kampaajia, joilta puuttuu kokemus ja sen myötä taito.

– Todellakin! On syntynyt ryhmä kampaajia, jotka eivät osaa tehdä permanenttia. Oppilaat tekevät monta permistä kouluaikana, mutta onhan se taito, joka unohtuu, sanoo hiusalan lehtori Tuija Konttijärvi Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta.

Monet asiakkaat ovatkin hänen mukaansa sanoneet, etteivät käy permanentissa kuin vanhemmilla kampaajilla. Nuoret taas etsivät neuvoja ja tukea esimerkiksi ammattikunnan someryhmissä. Huipputekijöiltä kaivataan apua, kuten kursseja.

– Ne ovat ihan paniikissa, kuvaa Konttijärvi äärireaktioita.

Tuija Konttijärvi on itse tehnyt aikanaan kolme permanenttia päivässä, eikä taito enää pääse unohtumaan. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Kampauskiharaa kaipaava voi yllättyä

Janika Kiesilä teki tänä kesänä enemmän permanentteja kuin aiempina. Ongelma on usein se, että nuoremmilla asiakkailla voi olla epärealistiset odotukset. Heidän mielikuvissaan kihara on raudoilla tehtyä, löysää lainetta. Permanentti taas tekee hiuksesta enemmän tai vähemmän luonnonkiharan oloisen.

– Kampauskiharaan tottuneille pitää selvittää, että sitä niin sanottua Victoria's Secret -kiharaa ei saa permanentilla, sanoo Kiesilä.

Avuksi hän ottaa yleensä kuvat.

Kampauskihara on valmista lainetta, kun taas permanenttikihara on useimmiten pohja, joka helpottaa tukan käsittelyä lopulliseen muotoon. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Permiksen kulta-aika sijoittui 1970–90-luvuille. Koko 2000-luvun se on ollut taka-alalla, sillä suoraa tukkaa on käsitelty kampauskiharalla – ja väreillä.

– Suomalaiset ovat tosi kovasti hiuksiaan värjäävä kansa, sanoo Janika Kiesilä.

Tämä voikin johtaa yllätyksiin: värikäsitelty hius ei välttämättä kestäkään permanenttiaineita. Erityisesti vaalennus koettelee hiusta, eikä monesti vaalennettuun tukkaan voi kiharaa aina tehdä. Kiesilä on joutunutkin kieltäytymään permiksen teosta.

– Jos hius on tosi käsitelty ja huokoinen, siinä ei enää ole rakennetta, johon tehdä. Tukka leikkautuisi kemiallisesti poikki ja olisi viemärissä.

Ennen perustaito, jatkossa erityisosaamista?

Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Liimataisen mukaan nuoremmissakin tekijöissä on onneksi yhä niitä, jotka ymmärtävät, että permanenteille on tulevaisuudessakin kysyntää. Silti erikoistuminen on myös kauneusalalla väistämätöntä ja korostuu jatkossa.

– Mutta kyllä me vähän huolissamme olemme siitä, ettei nuorempi polvi hallitse niin hyvin perusammattitaitoja ja on kokonaisia osa-alueita, joita ei vain osata tehdä.

Asiakkaiden ohjaaminen toisille on toki hyvä, jos ei itse pysty tekemään. Samalla antaa kuitenkin myös omia tienestejään pois, Liimatainen muistuttaa.

– Jos tilauskirjassa olisi tilaa, niin huolestuttavaahan se on.

Parturi-kampaaja Janika Kiesilä harmittelee siitä, että permanentin kaltainen perustaito on siirtymässä erityisosaamiseksi. Kun vielä tutkintouudistus on tehnyt rakennekäsittelystä valinnaisen (siirryt toiseen palveluun), voi olla, että osa opiskelijoista valitsee vain ehostustaitoja eikä opikaan kiharoiden tekoa. Silloin ammattikunnan taidot kapenevat.

Toisen vuoden opiskelija Essi Hautamäki laittaa Eeva Finnilälle permanenttia, Tuija Konttijärvi ohjaa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Opetusta vähemmän ja valinnaisuutta lisää

"Permanentin" tekoa ei tästä syksystä alkaen enää ammattioppilaitoksissa itse asiassa opetellakaan, vaan uudistuneessa tutkinnossa puhutaan "rakennekäsittelypalveluista". Janika Kiesilä pitää termiä hyvänä, koska se kertoo laajemmin mahdollisuuksista: hiusten kasvusuuntaa voi muuttaa, vahvaa pyörrettä korjata ja hiusta kihartaa tai suoristaa.

– Hiuksen oma tahto tavallaan nujerretaan. Rakennekäsittelykihara on harvoin sellainen, jolle ei tarvitse tehdä mitään. Se on tuki ja pohja kampaukselle, muistuttaa toiminnanjohtaja Marja Liimatainen.

Hän nautti itse aikanaan valtavasti permanentin teosta.

– Juuri se, että taltutetaan hius, jota on normaalisti hankala käsitellä – taivutellaan ja rakennellaan. Sillä saadaan ihan mielettömän hienoja lopputuloksia ja voidaan helpottaa ihmisen arkea.

Koulutuksessa on muitakin vaikeuksia: permanenttiasiakkaita ei ole joka paikassa helppo löytää edes niin paljon, että näyttöjen teko onnistuisi. Keski-Pohjanmaan ammattiopistolla Kokkolassa tilanne on vielä hyvä, sillä säännöllisiä asiakkaita riittää.

Opetuksen tuntimäärää taas on leikattu niin, että opetuksessa ei päästä kovin syvälle. Oppiminen jää yhä enemmän opiskelijan omalle vastuulle, ja silloin on tärkeää päästä osaaviin käsiin harjoitteluissa.

.
.