Analyysi: Trump tahtoo lain kouran, joka silittää myötäkarvaan

Presidentti Trump odottaa lähipiiriltä täydellistä lojaalisuutta. Mutta pitääkö lain silloin joustaa?

Donald Trump
Trump ja Jeff Sessions.
Presidentti Donald Trump ja oikeusministeri Jeff Sessions ovat tukkanuottasilla. Trump odottaa lojaaliutta ja Sessions lukee lakia.AOP

Yhdysvalloissa on noin yleensä totuttu siihen, ettei kukaan ole lain yläpuolella. Liberaalit, länsimaiset demokratiat ovat paljolti rakentuneet tällaisen oletuksen varaan.

Viime aikaiset käänteet presidentti Donald Trumpin ympärillä panevat ajattelemaan Yhdysvalloista nyt toisin. Yhdysvalloissa joudutaan pohtimaan toden teolla presidentti-instituution sekä lain ja oikeuslaitoksen suhdetta.

Oikeuslaitoksen riippumattomuus on vakavassa stressitestissä. Siitä kielii muun muassa presidentin ja oikeusministeri Jeff Sessionsin välinen kiivas sanailu.

Trump sätti torstaina Sessionsia siitä, ettei tämä kertonut aikeistaan jäävätä itsensä Trumpia koskevassa Venäjä-tutkinnassa.

– Millainen mies tekee niin? Sessions ei ole koskaan ottanut oikeusministeriötä haltuunsa, tuskaili Trump tv-kanava Foxin haastattelussa ja lisäsi odottavansa Sessionsilta oikeastaan vain yhtä asiaa – lojaalisuutta.

Michael Cohen median ympäröimänä
Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen tunnusti maksaneensa hiljaiseksi kaksi naista vaalikampanjan aikana.Jason Szenes / EPA

Trump on kiivaillut ministerilleen ennenkin, mutta tällä kertaa Sessions vastasi samalla mitalla.

– Kun minä olen oikeusministerinä, niin poliittiset näkökohdat eivät vaikuta sopimattomasti ministeriöön, Sessions sivalsi.

Kulunut viikko saattaa muodostua käänteeksi Trumpin presidenttikaudelle. Hänen entinen asianajajansa Michael Cohen tunnusti oikeudelle maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja.

Naisilla väitetään olleen seksisuhde Trumpin kanssa. Cohen sanoi toimineensa Trumpin käskystä. Hyssyttelyrahan maksamista tutkitaan vaalirahoituslain rikkomuksena.

Lain koura kuopii presidentin lähipiiriä muutoinkin. Entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort todettiin niin ikään tällä viikolla syylliseksi useisiin talousrikoksiin. Rikokset ajoittuvat aikaan ennen pestiä Trumpin kampanjassa.

Entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort (kesk.)
Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort (kesk.) tuomittiin aiemmin tänä vuonna talousrikoksista.Shawn Thew / EPA

Trumpin kannalta Manafortin syyllisyys on kiusallista, koska hän on myös keskellä erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa. Henkeä pidätellen odotellaan, kuinka lähelle Trumpia itseään tutkinta johtaa.

Keskustelu Manafortin tapauksen ympärillä on vahvistanut pelkoja siitä, että presidentti ei tiukan paikan tullen anna oikeuslaitoksen toimia itsenäisesti.

Presidentti Trump on avoimesti pohdiskellut Manafortin armahtamista. Onpa ilmoille lipsautettu mahdollisuus siitä, että tuomion tullen Trump armahtaisi itsensä.

Armahtamisesta on näin tullut ase päivän politiikassa. Juridisessa mielessä presidentin armahdusoikeutta ei ole tarkoitettu sellaiseksi.

Cohenin ja Manfortin oikeusjutut ovat jo aloittaneet keskustelun siitä, että Trumpia vastaan tulisi nostaa virkarikossyyte. Senaatin ja edustajainhuoneen ollessa republikaanienemmistöinen, ei syytettä varmaankaan ole luvassa.

Silti pelkästään spekulatiivinen ajatus virkarikossyytteestä on hermostuttanut Trumpin. Hän on sitä mieltä, että hänen syyttämisensä romahduttaisi Yhdysvaltain talouden.

Trumpin toimet ovat tehneet selväksi, ettei hän aina osaa erottaa liike-elämän ja tosi-tv:n toiminnan logiikkaa politiikan maailmasta. Nyt on käynyt selväksi se, ettei hän tohdi erottaa politiikkaa lainkäytöstä.

Trump heiluttaa kannattajilleen.
Presidentti Donald Trump odottaa lähipiiriltään samaa uskollisuutta kuin ydinkannattajiltaan.Craig Lassig / EPA

Trump puhuu siis voimakkaasti lähipiirinsä lojaalisuudesta. Hänen ajattelussaan lojaalisuus häntä kohtaan käy yli kaiken – myös yli lain.

Rikostutkintojen edetessä lojaalisuus Trumpia kohtaan joutuu kovalle koetukselle. Ne lähipiiristä, joilla on jotain kerrottavaa ja jotka ovat olleet osallisina mahdollisiin rikoksiin tai peittelyyn, pohtivat nyt tarkkaan seuraavia liikkeitään.

Missä vaiheessa kannattaa jättää laiva, joka saattaa upota? Kannattaako uhrata oma tulevaisuus ja ura, jos voi tehdä sopimuksen oikeuslaitoksen kanssa ja "laulaa" ?

Toistaiseksi Trump on voinut luottaa lähipiirin ja vallankin ydinkannattajiensa luottamukseen. Trump on voinut luottaa talouden kasvun tuomiin hyviin uutisiin sekä Foxin ja Twitterin kykyyn levittää ne uskollisimmille.

Seuraava koitos tulee marraskuussa kongressin välivaaleissa. Jos demokraatit voittavat ja saavat senaatin ja edustajainhuoneen haltuunsa, niin viraltapanosyyte olisi mahdollinen. Se sysäisi Yhdysvallat aivan uuteen arvaamattomuuden tilaan.