1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viinit

Podcast: Ranskalaiset rakastavat viiniä, mutta nyt ilmastonmuutos uhkaa sen viljelyä – "Presidentti jyrähti, että hän juo viiniä sekä lounaalla että illallisella"

Pariisista Ylelle raportoiva Annastiina Heikkilä kertoo viinin siemailun merkityksestä ja sitä uhkaavista muutoksista Mistä maailma puhuu -podcastissa.

viinit
Etualalla viinirypäleitä, taka-alalla paidaton viininviljelijä.
Ranskan viinisato kypsyi tänä vuonna erityisen varhain kuuman kesän takia. Kuva vuodelta 2015.

– Viini on Ranskassa pyhä asia, johon suhtaudutaan rituaalina, kulttuurina ja kansallisen ylpeyden aiheena, sanoo toimittaja Annastiina Heikkilä.

Nyt viinisatoja uhkaavat raekuurot ja kuivuus, kun äärisäät yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Myös kulutus muuttuu, kun nuoret juovat entistä harvemmin mutta humalahakuisemmin.

Pariiisista Ylelle raportoiva Annastiina Heikkilä kertoo Mistä maailma puhuu -ohjelmassa, mitä viinin siemailu merkitsee Ranskan taloudelle ja kulttuurille.

Lisäksi hän kertoo, miksi presidentti Emmanuel Macron joutui kesällä uransa pahimpaan skandaaliin ja antaa kirjavinkin, joka valottaa ranskalaista luokkayhteiskuntaa ja naisiin kohdistuvia odotuksia.

Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat kertovat joka toinen viikko Mistä maailma puhuu -podcastissa asuinmaansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä, jotka jäävät usein uutisissa kertomatta. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Lue seuraavaksi