Ennätys lähestyy: Suomessa mitattiin tämän vuoden 63. hellepäivä – "En uskalla sanoa, että nyt oli viimeinen hellepäivä"

Helleraja rikkoutui perjantaina, mutta sää viilenee jo lauantaiksi.

helle
Hellepäivät kuukausittain
Elokuussa on ollut tähän mennessä 13 hellepäivää.Yle Sää

Suomessa mitattiin perjantaina tämän vuoden 63. hellepäivä, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Helleraja rikkoutui perjantaina iltapäivällä ennen kolmea Porissa, Salossa, Kokemäellä, Tampereella ja Lappeenrannassa.

Tänä vuonna Suomessa on mitattu toiseksi eniten hellepäiviä – vuodesta 1961 lähtien laskettuna. Edelle kiilaa vain vuosi 2002, jolloin Suomessa oli 65 hellepäivää.

– Täytyy muistaa, että havaintoasemia on ollut paljon vähemmän 1960–1970-luvuilla, joten sinänsä tämä ei ole täysin vertailukelpoinen tilasto, Hellinen huomauttaa.

Kaukaisimpia havaintoja löytyy 1800-luvulta lähtien.

Perjantain on povattu olevan tämän vuoden viimeinen hellepäivä, mutta Hellinen ei halua vielä allekirjoittaa tätä väittämää.

– En uskaltaisi sanoa, että nyt oli viimeinen hellepäivä. Tilastoistakin löytyy, että Suomessa on ollut hellepäiviä vielä syyskuun puolivälissäkin, joten teoriassa tässä on vielä kolmen viikon ajan mahdollisuus helteille.

Viikonloppuna saadaan sateita

Aivan lähipäivinä hellettä ei kuitenkaan saada, se on varmaa.

Lauantain vastaisena yönä Suomen yli itään liikkuu säärintama sateineen ja tuo mukanaan viileämpää ilmaa. Sateisiin liittyy paikoin ukkosta.

– Jos sanoo suurpiirteisesti, niin ensi viikon puolivälin jälkeen on torstain ja perjantain akselilla taas tulossa vähän lämpöisempi pulssi. Suoraa tältä kädeltä ei kuitenkaan voi luvata hellettä noille päiville.

Lauantaina lämpötilat liikkuvat laajalti 15–20 asteessa. Elohopea voi kivuta 20 asteeseen aurinkoisimmilla alueilla maan etelä- ja keskiosissa.

Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomen itäosissa vesisade voi jatkua läpi lauantain. Itä-Suomessa vettä saattaa tulla yli 20 milliä vuorokaudessa.

Sunnuntai on lämpötilojen puolesta samantyyppinen päivä kuin lauantai.

– Nuo lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden tavanomaisia tai jopa hieman tavanomaista lämpöisempiä. Ei voi sanoa, että sää muuttuisi kylmäksi tai syksyiseksi.

Maan länsiosassa on pientä sadekuuron riskiä, kuten myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Enimmäkseen on kuitenkin poutaista ja melko aurinkoista.

Keski- ja Pohjois-Lapissa liikutaan kovaa vauhtia kohti termistä syksyä (siirryt toiseen palveluun), sillä vuorokauden keskilämpötila pysyy jatkossa 10 asteen alapuolella.

– Terminen syksy alkaa siellä tyypillisesti näihin aikoihin, että sinänsä se on ihan ajallaan.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue lisää:

Heinäkuussa oli 26 hellepäivää – kymmenen keskimääräistä enemmän

Suomessa on koettu tänä kesänä tavanomaista enemmän hellepäiviä – ennätystä saatetaan hätyytellä