Vaasan taidehallissa esillä Isonkyrön Leväluhdan lähteen innoittama installaatio – osa teosta on lähteellä kuunneltava ääniteos

Lauantaina avautuvan taidenäyttelyn innoitus löytyy Isonkyrön Leväluhdalta. Taidehallin installaation lisäksi taiteilijat ovat tehneet ääniteoksen, joka on kuunneltavissa Leväluhdan lähteellä.

taidenäyttelyt
Vaasan taidehallissa avautuu Chimera-näyttely, jossa taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen herättää taiteen keinoin henkiin Isonkyrön Leväluhdan muinaishenkilön.
Vaasan taidehallissa avautuu Chimera-näyttely, jossa taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen herättää taiteen keinoin henkiin Isonkyrön Leväluhdan muinaishenkilön.Anne Elhaimer/Yle

Vaasan taidehallin Chimera-näyttelyn innoitus löytyy Isostakyröstä Leväluhdan lähteeltä.

Lauantaina yleisölle avautuva Chimera on poikkitaiteellinen installaatio, joka koostuu videoista, veistoksista, äänestä, valokuvista ja tekstistä. Sen ovat luoneet poikkitaiteellisen kollektiivin muodostavat kuvataiteilija Felicia Honkasalo, kuvataiteilija ja trumpetisti Akuliina Niemi sekä dramaturgi Sinna Virtanen.

Osa teoskokonaisuutta on Isossakyrössä Leväluhdan lähteellä kuunneltavissa oleva ääniteos. Ääniteos ei ole ollut kuunneltavissa aiemmin missään.

Leväluhdalla kuunneltavissa oleva teos kestää noin 20 minuuttia ja sen kieleksi voi valita suomen, ruotsin tai englannin. Teoksessa hyödynnetään 3D-tekniikkaa, joka taiteilijoiden mukaan mahdollistaa ainutlaatuisen kuuntelukokemuksen.

– Siellä kuulee monenlaista ääntä. Dramaturgia on kuin äänellinen polku ja kertoja neuvoo kuulijaa kulkemaan reitin lähteelle. Reitin varrella tapahtuu sitten erilaisia asioita, Honkasalo, Niemi ja Virtanen kertovat.

Ääniteoksen voi ladata netistä ja kuunnella älypuhelimella kuulokkeilla tai lainata sen panttia vastaan Vaasan taidehallista, Seinäjoen taidehallista tai Kyrö Distilleryltä.

Ääniteosta tekemässä on ollut lukuisia avustajia, muun muassa Lehmäjoen maaseutunaiset. Äänisuunnittelija on Tatu Nenonen.

Chimera on esillä Vaasan taidehallissa.
Leväluhdan lähteen veden värjäytyminen punaiseksi keväisin on tärkeä osa poikkitaiteellista Chimera-installaatiota. Chimera on esillä Vaasan taidehallissa.Anne Elhaimer/Yle

Merkittäviä ihmisiä

Honkasalo, Niemi ja Virtanen kertovat kiinnostuneensa Leväluhdasta poikettuaan siellä matkallaan Pohjanmaalla. Teoksen aihe ja lähtökohta on rauta-aikaiseen vesikalmistoon eli Leväluhdan lähteeseen haudattu yksilö ja hänen kasvonsa.

Taiteilijoita kiehtovat Leväluhdan lähteen kätkemät yli sata rauta-ajalla elänyttä vainajaa. Syytä heidän hautaamiseensa ei ole vielä saatu selville.

– He ovat olleet jollain tavalla tosi merkittäviä ihmisiä, koska tämä hautaamismenetelmä on ollut siihen aikaan hyvin erikoinen. Yleensä oli polttokenttäkalmistot, Honkasalo sanoo.

– Ja jos he todella ovat olleet naisia ja lapsia, on ollut erityistä, että heidät haudataan veteen ja että sinne on palattu uudestaan ja uudestaan.

Honkasalo kertoo taiteilijoiden leikitelleen ajatuksella siitä, keitä lähteeseen haudatut ihmiset ovat olleet. Kiehtovaa on ollut ajatella, että joka tapauksessa vainajat on kannettu lähteelle 230 metrin polkua pitkin ja sitten laskettu veteen.

– Se on jotenkin kaunis ajatus. Ne pienet vihjeet hautajaismenoista, jotka tiedämme, ovat ehkä sellaisia, mihin itse olen tarttunut. Oikeastaan ei ole tarpeenkaan tietää kaikkea, koska tiedän että se [tietäminen] ei ole mahdollista.

Vaasan taidehallissa installaation yhteydessä on taiteilijoiden kirje katsojille. Siinä he avaavat näyttelyä ja teoskokonaisuutta sekä syitä sen tekemiseen.

Chimera on avoinna Vaasan taidehallissa 21.10.2018 asti. Leväluhdan ääniteos on kuunneltavissa toistaiseksi.

Lue myös:

Rautakauden kalmistosta löydettiin 75 kiloa luita, mutta kenelle ne kuuluivat? – Leväluhdan tutkija: "Mitä enemmän tuloksia tulee, sen vaikeammaksi menee"

Leväluhdan vainajien arvoitus säilyy