Ponssen jättilaajennus valmis Vieremällä: "Nyt ollaan niissä tehdasmitoissa, missä pitää ollakin"

Tuotantotilaa on nyt neljä hehtaaria, rahaa investointi vei 38 miljoonaa.

metsäkoneet
Mies työskentelee Ponssen tehtaalla.
Matti Myller / Yle

– Kyllä tämä nyt on jo tehdas. Einarin ensimmäisestä 300 neliön hallista on nyt tultu tähän 48 vuodessa, nauraa Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren.

– Nyt ollaan niissä tehdasmitoissa, missä pitää ollakin.

Vuonna 2010 äkillisesti menehtyneen Einari Vidgrenin perintöä Ponssella vaalitaan edelleen monella tapaa.

– Arvot ja tapa toimia ovat syvällä sisällä meillä kaikilla. Investointiusko on yksi osoitus tästä, sanoo Juha Vidgren.

Ponsse on vahvasti perheyhtiö, mutta samalla myös pörssiyhtiö.

– Meille se on tuonut uskottavuutta maailmalla. Kun kasvu alkoi 90-luvulla, se kulminoitui pitkälti siihen, että olemme pörssiyhtiö. Silti me edelleen toimimme kuin perheyhtiö.

Vieremän Ponssen tehtailla työskentelee nyt alihankintaketju mukaan lukien yhteensä 850 ihmistä.

hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren, Ponsse
Matti Myller / Yle

– Nyt ensimmäistä kertaa olemme huomanneet meidän yhtiön historiassa, että haasteellisempaa on hakea työvoimaa. Yrityksen hyvä brändi, yrityskulttuuri ja asumisen helppous Ylä-Savossa ovat auttaneet, se vetää puoleensa, Juha Vidgren sanoo.

Yhtä ison laajennuksen kuin nyt Ponsse teki edellisen kerran vuonna 2007, ja markkinat romahtivat pahasti heti seuraavana vuonna.

– Näitä on vaikea ennustaa, mutta kyllä meillä luja usko on, että puuta kaadetaan jatkossakin ja markkinat kyllä löytyvät.

Vidgren sanoo, että EU:n kielto muoviastioista kasvattaa osaltaan puun käyttöä, samoin puurakentamisen kasvu. Puun käytön monipuolistuminen on haaste myös tuotekehitykselle, hän puntaroi.

Vieremän tehdaslaajennuksen vihkinyt elinkeinoministeri Mika Lintilä puhui myös vahvasti tuotekehityksen tärkeydestä.

– Jotta suomalaiset yritykset kykenevät jatkossakin tuottamaan maailmanluokan tuotteita ja palveluita, on julkisen vallan ja yritysten yhteinen vastuu lisätä tuotekehitys- ja investointipanoksiaan. Toivon, että Ponssen esimerkki kannustaa muitakin yrityksiä panostamaan uuteen.

Juho Nummela, toimitusjohtaja, Ponsse
Matti Myller / Yle

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo, että tehdaslaajennuksen, varastoautomatiikan uusimisen ja logistiikkauudistusten jälkeen Ponssella kehitetään myös jakeluverkostoa sekä huolto- ja myyntiverkostoa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös metsäkoneiden kehittämiseen.

– Talvet lyhenevät, on pehmeitä alueita. Olemme keskittyneet pintapaineiden pienentämiseen. Jatkossa pääsemme vielä paremmin sekä jyrkille että pehmeille alueille ja jätämme luontoon mahdollisimman vähän jälkiä, Nummela sanoo.