Hyppää sisältöön

Virtsatietulehdus on totuttu liittämään kylmettymiseen – Honeymoon-syndrooma syntyy seksin seurauksena

Vastarakastuneena ja runsaasti seksiä haluavana ei haluaisi törmätä kiusalliseen vaivaan: pissittää liikaa, kirvelee ja taitaa kuumekin nousta. Kyseessä on todennäköisesti virtsatietulehdus, joka on totuttu liittämään kylmettymiseen. Sen toinen nimi on kaunis: honeymoon-syndrooma.

Mikä honeymoon-syndrooma?

Virtsatietulehdus syntyy, kun kehon omia bakteereita pääsee kulkeutumaan peräaukosta emättimen kautta virtsarakkoon. Bakteerit leviävät herkästi silloin, kun yhdyntöjä on tiheästi.

– Yhdynnän aikana penis hankaa virtsaputkea emättimen suulla. Se tekee sen, että bakteereita pääsee helposti kulkeutumaan emättimestä rakon puolelle, selventää Naistenklinikalta osaston ylilääkäri, dosentti Tomi Mikkola.

Lempinimi virtsatietulehdukselle on honeymoon-syndrooma, sillä suhteen alkutaipaleella ja vastarakastuneena yhdyntöjä on usein tiheästi.

– Varsinaisella häämatkalla kun vielä menee lisäksi lämpimään porealtaaseen, niin se on naiselle varmin tapa saada tulehdus, kertoo Mikkola.

Ennakoimalla voi estää tulehduksen syntyä

Joillakin on se käsitys, että uudessa parisuhteessa virtsatietulehdus on kiusallinen vaiva siksi, että molempien bakteerit eivät ole vielä "tottuneet" toisiinsa. Näin ei kuitenkaan ole.

– Uusi mies ei vaikuta, vain yhdyntöjen tiheys ja emättimen kosteus.

Lievän ja alkavan virtsatietulehduksen voi estää juomalla paljon. Luonto on hoitanut anatomian niin, että virtsaaminen huuhtoo virtsarakosta bakteereja pois.

– Karpalosta ja c-vitamiinista on jopa pientä näyttöä estoon. Virtsan happamuus kasvaa ja näin bakteerien kasvuolo huononee.

Myös limakalvot tulisi pitää hyvässä kunnossa ja käyttää tarvittaessa liukasteita. Tätä kuitenkaan ei usein suhteen alkutaipaleella haluta.

– Moni nuori nainen ei tiedä, että nykyiset e-pillerit ovat niin matalahormonisia, että heidän hormonitasonsa tulevat niillä jopa omaa hormonituotantoa matalammaksi. Se aiheuttaa joskus emättimen kuivuutta.

Hoitamatta jättämisellä vakavia seurauksia

Jos nainen sinnittelee liian kauan virtsaamisvaivojen kanssa, voivat oireet muuttua rajuiksi. Kun bakteerit nousevat ensin rakkoon, voi seuraava kohde olla munuaiset ja siitä seurata munuaisaltaan tulehdus. Toiset naiset ovat virtsatietulehdukselle alttiimpia kuin toiset.

Jos on altis, niin lääkäri voi harkita myös ennen yhdyntöjä otettavan estolääkereseptin kirjoittamista.

.
.