1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vammaisurheilu

Leo-Pekka Tähden isä kaipaa Suomen urheiluliitolta toimia paraurheilijoiden omavastuukäytäntöön – "Ei tullut yhteiskunnan tukea, vaikka aina sanotaan, että vammaisia pitäisi tukea"

Pekka Tähti on rakentanut pojalleen kisatuoleja osittain kustannussyistä – osittain, koska hän halusi tuolista tietynlaisen.

vammaisurheilu
Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun EM-kisojen ratakelauksessa.
Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Paraurheilijoiden omavastuuosuudet ovat olleet kärkiuutisissa tällä viikolla kun selvisi, että mikäli paraurheilija jää esimerkiksi Berliinissä käynnissä olevista kisoista ilman mitalia, pitää hänen maksaa 900 euron omavastuuosuus matkastaan.

Omavastuu-uutiset ovat ehtineet herättää paljon kritiikkiä, ja nyt mukaan liittyy myös menestyksekkään paraurheilijan Leo-Pekka Tähden isä, Pekka Tähti. Hänen mielestään paraurheilijoiden maksut ovat epäreiluja.

– Leo-Pekan ensimmäinen kisatuoli maksoi 2000-luvun alussa 25 000 markkaa (noin 5 400 euroa). Ei siihen tullut mitään yhteiskunnan tukea, vaikka aina sanotaan, että vammaisia pitäisi tukea.

"Ei voitoista koskaan rahallista palkintoa saanut"

Ateenassa vuonna 2004 Leo-Pekka Tähti voitti ensimmäistä kertaa paralympiakultaa. Tämän jälkeen kisatuolit on hankkinut sponsori.

– Ei niistä voitoista koskaan mitään rahallista palkintoa saanut. Voitto tarkoitti vain sitä, ettei tarvinnut itse maksaa omavastuuta, Pekka Tähti kertoo.

Isä-Tähti perääkin Suomen urheiluliitolta tuen osoitusta myös paraurheilijoille.

– Moni katsoo vähistä rahoistaan, pystyykö lähtemään kisoihin.

Urheiluliitto aikoo selvittää

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto tunnistaa ongelman. Hän sanoo, että liiton täytyy tulevaisuudessa ottaa huomioon, mitä opittavaa heillä voisi olla omavastuukritiikistä.

– En ota kantaa siihen, onko kyse epätasa-arvon pönkittämisestä. Nämä asiat on käytävä läpi kokonaisuudessaan. Muillakin liitoilla on omavastuuosuuksia, Aalto sanoo.

Lue lisää:

Tutkija parayleisurheilijoiden omavastuukohusta – "Tällaiset tapaukset haastavat urheilua tarkastelemaan omia käytäntöjään suhteessa tämän ajan arvoihin"

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

Lue seuraavaksi