Hyppää sisältöön

Suomi päätti käännyttää perheenäidin Nigeriaan – syynä passin vanheneminen

Blessing Jokiniemi on naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja heillä on puolitoistavuotias poika Teppo. Blessingille ei siitä huolimatta annettu lupaa jäädä Suomeen. Tarinalla saattaa silti olla perheen kannalta onnellinen loppu.

"Kuinka voisin elää ilman perhettäni", kysyy Blessing Jokiniemi
"Kuinka voisin elää ilman perhettäni", kysyy Blessing Jokiniemi

"Jumala, suojele minua. Säästä minut ongelmilta."

4. heinäkuuta 2018 Blessing Jokiniemeä pelotti.

31-vuotiaan naisen tarina on hurja. Parikymppisenä hänet houkuteltiin Nigeriasta Venäjälle, jossa häntä yritettiin painostaa prostituutioon. Kun Blessing pakeni, vihainen parittaja vainosi häntä vuosia.

Mutta kun Blessing heinäkuisena tiistaina pelokkaana lausui rukoustaan, hän ei ollut Moskovan kaduilla, vaan ruotsinlaivalla matkalla Turusta Tukholmaan. Tehtävänä oli mennä Nigerian suurlähetystöön ja saada uusi passi vanhentuneen tilalle.

Täysin arkisessa asian onnistumisesta oli kiinni suurin piirtein kaikki. Blessingillä ei ollut oleskelulupaa. Sen sijaan hänellä oli Suomen Maahanmuuttoviraston käännytyspäätös. Jos poliisi nyt pysäyttäisi, Blessingin käännytys saatettaisiin pistää täytäntöön. Aviomies Kari joutuisi eroon vaimostaan ja puolitoistavuotias Teppo-poika äidistään.

– En halunnut ajatella sitä. Tiesin, etten voi palata Nigeriaan. En ole ollut siellä kymmeneen vuoteen.

Suomen kansalaisten puolisoilla ja lasten vanhemmilla tulisi kuitenkin olla oikeus jäädä Suomeen. Miksi Blessing sai käännytyspäätöksen?

Blessing huijataan Venäjälle

Benin City, Nigeria, vuonna 2008. Blessing Osadiaye laittaa kampaamossa asiakkaan hiuksia, kun Margaretiksi esittäytyvä nainen astuu sisään. Nainen kehuu Blessingin taitoja ja houkuttelee tätä Venäjälle töihin salonkiinsa. Siellä tienaisi paljon enemmän, nainen sanoo.

Blessing oli parikymppinen ja halusi parempaa elämää. Hän suostui ja lähti Moskovaan.

Moskovassa Margaretin todellinen luonne paljastui. Hän ilmoitti Blessingin olevan matkasta velkaa 50 000 dollaria. Velkansa hän maksaisi myymällä itseään miehille. Tyypillinen kuvio, jolla afrikkalaisnaisia huijataan ihmiskaupan uhreiksi.

Blessing ei suostunut. Seurasi käsirysy, ja Blessing juoksi karkuun. Sen jälkeen hän ei ole nähnyt Margaretia.

Seuraavat seitsemän vuotta Blessing eli paperittomana Moskovan kaduilla. Hän hankki elantonsa laittamalla hiuksia ja jakamalla mainoksia metrossa. Blessingillä ei ollut oleskelulupaa, mutta poliisi ei ollut ongelma.

– Venäjän poliisi on kuin Nigerian poliisi. Jos on vähän rahaa, pääsee pälkähästä, Blessing muistelee.

Elämä oli kurjaa. Rahaa ei juuri ollut ja Margaret vainosi Blessingiä lähettämällä uhkausviestejä. Kun Blessing vaihtoi puhelinnumeroa, Margaret sai sen jotenkin selville. Osa Margaretin viesteistä oli lähetetty Venäjältä, osa Nigeriasta.

Joulukuussa 2015 Blessing sai tarpeekseen ja matkusti Moskovasta länteen. Ylitettyään Venäjän ja Suomen rajan, Blessing haki oleskelulupaa kansainvälisen suojelun perusteella.

Naimisiin pikavauhtia

Maaliskuisena päivänä vuonna 2016 Kari Jokiniemi huomasi avautuvansa naapurilleen.

Kari oli kyyditsemässä naapuriaan Suomusjärven kirkkoon ja kertoi olevansa yksinäinen. Jokiniemi työskenteli päivät paikallisella tiilitehtaalla ja palasi iltaisin tyhjään kotiin. Edellinen avioliitto oli päättynyt aikaa sitten ja lapset kasvaneet aikuisiksi.

– Sanoin, että tarvitsisin kunnon vaimon itselleni.

Naapuri sai ajatuksen. Hän viettäisi pian miehensä kanssa 10-vuotishääpäivää. Juhliin oli tulossa eräs, johon Kari voisi tutustua. Nainen oli kotoisin Nigeriasta, kuten naapurikin.

Juhlissa Kari ja Blessing esiteltiin toisilleen.

– Täällä olisi kunnollinen tyttö, naapuri sanoi. Siitä se lähti, Kari muistelee.

Kari ja Blessing menivät naimisiin nopeasti. "Huomasin heti, että hän on poikkeuksellisen ihana nainen", Kari sanoo. Kuva: Harri Fagerholm

Kari ja Blessing tulivat heti juttuun.

– Se kävi hyvin nopeasti! Hän on mukava mies ja rakastuin häneen kovasti, Blessing sanoo.

Huhtikuussa 2016 he menivät jo kihloihin. Pian tämän jälkeen Blessing sai Maahanmuuttovirastolta päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

Päätös oli kielteinen. Blessing käännytettäisiin Nigeriaan.

Maahanmuuttovirasto oli uskonut tarinan Margaretin vainoamisesta ja siitä, miten nainen oli yrittänyt painostaa Blessingiä prostituoiduksi. Maahanmuuttovirasto rinnastikin Blessingin tilanteen Nigeriasta tulleisiin ihmiskaupan uhreihin.

Virasto kuitenkin piti epätodennäköisenä, että Blessing joutuisi ihmiskaupan uhriksi Nigeriaan palatessaan, tai että hän olisi edelleen vaarassa Margaretin vuoksi.

Mutta heinäkuussa 2016 nämä huolet eivät Blessingiä vaivanneet. Hän oli juuri mennyt Karin kanssa naimisiin, joten voisi Suomen kansalaisen vaimona hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Hakemus jätettiin syyskuussa.

Helmikuussa 2017 parille syntyi lapsi, Teppo.

Tuoreen avioparin onni kesti muutaman kuukauden. Sitten asiat alkoivat mennä pieleen.

Blessing saa käännytyspäätöksen vanhentuneen passin vuoksi

Blessingin oleskelulupahakemus hylättiin. Maahanmuuttovirasto ohjeisti häntä palaamaan Nigeriaan, josta käsin hän voisi anoa oleskelulupaa perheenyhdistämisprosessin kautta. Perheenyhdistämisprosessit kestävät Maahanmuuttoviraston mukaan keskimäärin 9 kuukautta.

Kari ja Blessing olivat puulla päähän lyötyjä. He olivat naimisissa ja heillä oli lapsi, joten myönteistä päätöstä oli pidetty selvänä asiana.

– Tuntui pahalta. Kuinka voisin palata Nigeriaan ilman lastani? Kuinka voisin elää ilman perhettäni, Blessing muistelee miettineensä.

Kari oli raivoissaan.

– Ajattelin, että miten tämä voi olla mahdollista? Rintaruokinnassa olevan vauvan äiti lähetettäisiin pois ja lapsi jäisi isänsä kanssa? Ajattelin, että tällaisen päätöksen tekijän on oltava jonkinlainen lapseton hirviö.

Kielteisen päätöksen syy oli byrokraattinen: Blessingin ollessa Suomessa, hänen passinsa oli vanhentunut.

Passi oli ollut Raision poliisin hallussa, koska Blessing oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Passin haltuun otto on normaali käytäntö, jolla varmistetaan, että kielteisen päätöksen saanut saadaan tarpeen vaatiessa palautettua kotimaahansa.

Blessing ja Kari olivat tajunneet huolestua passin vanhenemisesta. Kun passin viimeinen käyttöpäivä läheni, he olivat kysyneet Raision poliisilta, voisivatko saada passin itselleen uusimista varten.

– Nainen poliisilaitoksella sanoi, että passin vanheneminen ei vaikuta oleskelulupaprosessiin, Kari sanoo.

Jos tällainen ohje on annettu, se on virheellinen. Voimassaoleva asiakirja on ehdoton edellytys myönteisen päätöksen saamiseen. Blessingin ja Karin mukaan poliisi ohjeisti heitä silti odottamaan oleskelulupapäätöstä. Jos se olisi myönteinen, he voisivat hankkia Blessingille muukalaispassin ja matkustaa Tukholmaan, jossa lähin Nigerian suurlähetystö oli.

Blessing ja Kari luottivat poliisin ohjeeseen. Ei käynyt muutenkaan järkeen, että passin vanheneminen vaikuttaisi olennaisesti prosessiin. Blessingin passi oli jo todettu aidoksi.

– He tiesivät henkilöllisyyteni, kyse ei ollut siitä. Ei ole oikein vaatia minua jättämään lapseni vain koska passini on vanhentunut.

Pari valitti kielteisestä päätöksestä. Toukokuussa 2018 hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Blessingin käännytyspäätös oli nyt lainvoimainen.

Poliisilla ei ole syytä epäillä liittoamme. Asumme yhdessä, meillä on lapsi ja aiomme hankkia lisää, Blessing Jokiniemi sanoo. Kuva: Harri Fagerholm

Vaihtoehtoja oli niukasti. Blessing pelkäsi palata kotimaahansa, jossa ei ollut ollut kymmeneen vuoteen. Pahinta oli kuitenkin pelko perheen hajoamisesta.

– Ei se olisi mahdollista, Blessing sanoo ja on hetken hiljaa.

– En voi edes ajatella sitä.

Kari pohti ankarasti. Ehkä mediahuomio auttaisi? Kesällä 2018 hän otti yhteyttä toimittajiin, kuten tämän jutun kirjoittajaan. Sen jälkeen hän kertoi asiasta ystävälleen, joka tunsi Erkki Tuomiojan.

Sattumaa tai ei, pian sen jälkeen alkoi tapahtua.

Jokiniemien mukaan Raision poliisi kutsui pariskunnan asemalle käymään. Kaikeksi yllätykseksi he antoivat Blessingille tämän vanhentuneen passin ja neuvoivat tätä matkustamaan sillä Ruotsiin ja Nigerian suurlähetystöön.

Se oli tietenkin riski. Jos Suomen tai Ruotsin viranomainen kysyisi papereita, Blessingillä olisi ollut näyttää vain vanhentunut passinsa. Hänen käännytyspäätöksensä oli lainvoimainen mikä tarkoitti, että hänen maastapoistonsa olisi voitu panna täytäntöön.

– Minua pelotti. Ennen kuin menin, rukoilin jumalalta: "Menen matkalle, suojele minua ja säästä minut ongelmilta".

Luotto viranomaisiin meni

Elokuussa 2018 Blessing ja Kari istuvat tyytyväisinä talonsa takapihalla Salon Kiikalassa. Blessing hätistelee ampiaisia pihapöydälle aseteltujen leivonnaisten päältä ja kertaa tarinansa viimeisimpiä vaiheita.

Passinhakureissu Tukholmaan sujui kuin tanssi. Hakemus pantiin vireille, pariskunta palasi kotiin. Kukaan ei vaatinut Blessingin vanhentunutta passia nähtäväkseen.

– Olin niin onnellinen. Ajattelin, että ongelmani ovat nyt ohi, Blessing huokaa.

Blessing Jokiniemellä ei vieläkään ole oleskelulupaa. Hän on kuitenkin pannut vireille uuden oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella. Hänen käännytystään ei panna toimeen niin kauan kuin nykyinen hakuprosessi on vireillä. Molemmat toivovat, että uusia ikäviä yllätyksiä ei enää tule.

– Elämä on rauhallista ja mukavaa. Olen onnellinen mies. Ehkä maailman onnellisin, Kari sanoo.

Miehen leppoisaan olemukseen tulee häivähdys tuohtumusta, kun hän miettii perheen kokemusta. Blessing oli vähällä päätyä Nigeriaan arvaamattoman pitkäksi aikaa, koska ei tuntenut Suomen byrokratiaa.

Hän pohtii, pitikö poliisi pariskunnan avioliittoa tekaistuna lumeliittona. He kuitenkin menivät naimisiin salamavauhtia. Ikäeroakin on 24 vuotta.

– Mutta ei ikäero meitä haittaa, ja ei tässä ole mitään lumetta. Olemme naimisissa, meillä on lapsi ja toinen tulossa, Kari sanoo.

Mielikuva Suomesta ja suomalaisista on kuitenkin muuttunut. Kari kertoo kuulevansa suomalaisten suusta uudenlaista puhetta, kuten rasistisia kommentteja ulkomaalaisesta vaimostaan. Myös tiilentekijän aiemmin vankkumaton luotto viranomaiskoneistoon on murentunut.

Kari epäilee, että poliisi antoi passiasioista tarkoituksella virheellistä tietoa. Mutta sitä hän ei voi todistaa.

– Ilmeisesti pitäisi aina nauhoittaa tällaiset keskustelut, Kari hymähtää.

Poliisi kommentoi: "Poliisi ei voi antaa vääriä ohjeita"

Onko mahdollista, että Raision poliisi antoi Karille ja Blessingille väärää tietoa? Yle kysyi asiasta Lounais-Suomen poliisista.

– Yksittäistapauksiin ei pysty ottamaan kantaa, mutta yleisellä tasolla poliisin pitää antaa oikeita. Hänellä on velvollisuus selvittää, mikä on lainmukaista, vastaa rikoskomisario Jetro Hanhilampi Lounais-Suomen poliisista.

Hanhilammen mukaan poliisi voi tarpeen vaatiessa myös tilapäisesti antaa passin ulkomaalaiselle, vaikka tämän turvapaikkaprosessi olisikin kesken.

– Välillä niitä on annettu. Henkilö on saanut passin, mennyt uusimaan. Välillä poliisi on tullut matkalle mukaankin.

Siksi Jokiniemien tarina kuulostaa Hanhilammen korvaan erikoiselta. Jos poliisi on tehnyt virheen, asiasta voi kuitenkin pyytää selvitystä, poliisi muistuttaa.

– Inhimillistä toimintaa tämä viranomaistoiminta kuitenkin on. Mutta tällä henkilöllä on mahdollisuus selvittää asia tekemällä asiasta kantelu.

Jokiniemet eivät tehneet kohtelustaan kantelua.

– Oli silloin niin paljon asioita tehtävänä. Tekisi mieleni tehdä, mutta olen niin kiltti luonteeltani, että en taida, Kari Jokiniemi sanoo.

Lähteet: Blessing Osadiyayen asiakirjat: kansainvälistä suojelua ja oleskelulupaa koskeva päätös. Avioliiton perusteella tehtyä oleskelulupahakemusta koskeva päätös. Turun hallinto-oikeuden kielteinen päätös valitukseen, joka on tehty käännytyspäätöksestä, jonka Maahanmuuttovirasto antoi perhesiteen perusteella tehtyyn oleskelulupahakemukseen.

Juttua korjattu 6.9.2018 klo 14:03: Jutussa luki, että Blessing eli paperittomana Moskovassa kymmenen vuotta. Korjattu muotoon: "Seuraavat seitsemän vuotta Blessing eli paperittomana Moskovan kaduilla".

Juttua muokattu 6.9.2018 klo 11:08: Alaotsikkoon lisätty lause: "Tarinalla saattaa silti olla perheen kannalta onnellinen loppu".