Matias ei saapunut töihin, perhe huolestui ja soitti poliisille – Yhä useampi tekee ilmoituksen, kun pelkää läheisen itsetuhoisuutta: "Se ei enää hävetä"

Viime vuoden jokaisena päivänä eri puolilla Suomea pelättiin yli 36 läheisen puolesta.

itsetuhoisuus
Matias Päiväniemi
Matias Päiväniemi on saanut apua peliriippuvuuteensa ja selättänyt itsetuhoiset ajatukset. Hän haluaa jakaa tarinansa, jotta ongelmien kanssa kamppailevat huomaisivat, etteivät ole yksin.Joakim Finholm / Matias Päiväniemen kotialbumi

Matias Päiväniemi ei halunnut palata kotiin, ja kohdata sitä, minkä oli aiheuttanut. Hän istui autossa ja pohti elämänsä päättämistä.

Kaikki rahat olivat menneet jälleen pelaamiseen. Alla oli vielä ennen hieno BMW, nyt arkinen Ford Escort. Läheiset olivat antaneet anteeksi ja auttaneet rahallisesti jo monta kertaa aiemmin.

Hävetti. Masensi.

Edellispäivänä Päiväniemi oli jättänyt menemättä töihin. Päättänyt kadota. Matka oli käynyt Alkon kautta hotelliin. Sinne mies oli illalla sammunut.

– Oli helpompi lähteä pois kuin kohdata läheisten pettymys, oma syyllisyys ja tuska. Tuntui, että miten pystyn katsomaan ketään silmiin, kun olen sössinyt omat asiani, Päiväniemi muistelee tapahtumia viitisen vuotta myöhemmin.

Muistikuvat tuosta hotelliyötä seuranneesta aamusta ovat hataria. Mutta ainakin päätä kivisti ja olo oli karmea.

Kohta joku koputti auton ikkunaan. Se oli Päiväniemen serkku.

Läheiset olivat huolestuneet sen jälkeen, kun pitkään peliriippuvuuden kanssa kamppailleen Päiväniemen työpaikalta oli soitettu.

Perhe oli lähtenyt etsimään Päiväniemeä. Äiti oli ottanut puhelun hätäkeskukseen. Selittänyt, että mies oli kadonnut, ja että perhe oli huolissaan, tekisikö tämä itselleen jotain.

Itsemurhat vähentyneet – poliisin tehtävissä kasvua

Päiväniemen läheiset eivät ole ainoita, jotka ovat lähestyneet poliisia peläten, että heidän lähipiirissä joku satuttaa itseään.

Viime vuonna poliisille tuli 13 300 tehtävää, joiden syy oli ilmoitus itsemurhayrityksestä tai sen uhasta. Määrä tarkoittaa sitä, että jos tapaukset jaetaan tasaisesti koko vuoden ajalle, joka päivä eri puolilla Suomea pelättiin yli 36 läheisen puolesta.

Poliisille tulee kaksinkertainen määrä itsetuhoisuustehtäviä vuodessa kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Poliisin itsetuhoisuustehtävät 2008-2017
Yle Uutisgrafiikka

Samaan aikaan toteutuneiden itsemurhien määrä on laskenut. Vuoden 1990 huippuluvusta itsemurhien määrä on puolittunut.

Tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2016. Tuolloin 790 ihmisen kuolinsyyksi merkittiin itsemurha.

Toteutuneet itsemurhat 2008-2017
Yle Uutisgrafiikka

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispäällikön Kimmo Markkulan mukaan lukuja selittää asenneilmapiirin muutos.

– Sitä ei sillä tavalla hävetä kuin aiemmin, jos on vaikeata elämässä tai ongelmia mielenterveyden kanssa, Markkula sanoo.

Markkula uskoo, että ihmisten aiempaa matalampi kynnys ilmoittaa läheisensä itsetuhoisuudesta viranomaisille on saattanut vaikuttaa siihen, että toteutuneiden itsemurhien määrä on laskenut.

Poliisi ryhtyy saman tien toimiin

Pietarsaaressa asuva Matias Päiväniemi ei ollut ollut ennen katoamistaan itsetuhoinen.

Markkulan mukaan poliisi lähtee itsetuhoisuustehtäville sitä hanakammin, mitä konkreettisempi itsetuhoisuuden uhka on.

Esimerkiksi uhkaukset vahingoittaa itseään kirjeessä tai sosiaalisessa mediassa, vakava masennus tai aiempi itsetuhoisuustausta ovat Markkulan mukaan poliisin toimintaa vauhdittavia tekijöitä.

Markkula kuitenkin painottaa, että kaikkiin ilmoituksiin suhtaudutaan vakavasti.

– Saman tien ryhdytään toimiin. Tehtävä on sen kaltainen, että se edellyttää välittömiä toimenpiteitä, kertoo Markkula.

Poliisi näkee positiivisena sen, että ihmiset raportoivat läheistensä itsetuhoisuudesta aiempaa herkemmin.

– Silloin ihminen saadaan hoidon piiriin ja tietoisuus asioista lisääntyy, Markkula sanoo.

Teknologia auttaa läheisten etsintätyötä

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula kertoo, että jokainen itsetuhoisuustehtävä on erilainen. Usein niihin kuitenkin liittyy ihmisen katoaminen.

Markkulan mukaan poliisi hyödyntää katoamistapauksissa usein hätäpaikannusta. Sen avulla voidaan katsoa, missä kadonneen henkilön kännykkä kullakin hetkellä on.

Ongelma on se, jos kännykkä ei ole kadonneella mukana. Silloin poliisi kääntyy yleisön avun puoleen.

Virallinen etsintäkuulutus tehdään Markkulan mukaan poliisihallituksen ohjeen mukaisesti silloin, kun aikuinen ihminen on ollut noin vuorokauden kateissa.

Matias Päiväniemi
Läheiset ovat auttaneet Matias Päiväniemeä selättämään elämän vaikeimmat ajat. Iloa elämään tuo oma perhe, johon kuuluu kaksi lasta.Matias Päiväniemen kotialbumi

Matias Päiväniemen tapauksessa löytäjä ei lopulta ollut poliisi, vaan sukulainen. Markkulan mukaan on tyypillistä, että läheiset etsivät kadonnutta poliisin apuna.

Nykyteknologia mahdollistaa myös erilaiset paikannukset älykännykän avulla. Markkula kertoo, että erityisesti vanhemmat hyödyntävät älypuhelimia lapsensa löytämiseksi.

Viimeistään kirjan kirjoittaminen paransi

Matias Päiväniemi oli viiden vuoden takaisten tapahtumien jälkeen useaan otteeseen hoidossa. Hän yritti itsemurhaa vielä kerran, mutta sai sen jälkeen peliriippuvuutensa kuriin. Itsetuhoiset ajatukset katosivat.

Päiväniemi olisi kaivannut vertaistukea oman peliriippuvuutensa ja itsetuhoisuutensa selättämiseen. Tästä syystä hän haluaa jakaa oman kokemuksensa.

En tiedä, olisinko tässä, jos minua ei olisi löydetty niin nopeasti.

Matias Päiväniemi

Mies alkoi kokemusasiantuntijaksi ja on käynyt puhumassa omasta tapauksestaan nuorille. Viimeistään kaksi hänen omakustannekirjaansa auttoivat käsittelemään oman menneisyyden.

Rahavelat ovat vielä maksamatta, mutta nekin Päiväniemi uskoo saavansa vielä joskus hyvitettyä.

Päiväniemi on ikuisesti kiitollinen läheisilleen siitä, että he ottivat hänen katoamisensa vakavasti.

– En tiedä, olisinko tässä, jos minua ei olisi löydetty niin nopeasti. On tosi vaikea selvitä, jos on yksin, mies pohtii.

Lue myös:

Luulitko, että Suomi on edelleen maailman synkimpiä itsemurhamaita? – Ei ole, vaan eurooppalaisen keskitason tuntumassa