Hyppää sisältöön

Hirvittääkö taloyhtiön remontin lasku? Neljä + yksi keinoa pienentää sitä

Putket, sähköt, julkisivu, parvekkeet, ikkunat, katto, piha… Taloyhtiöillä riittää remonttikohteita, eivätkä ne ole halpoja.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kiinteistöliiton mukaan alle puolet taloyhtiöistä on varautunut isoihin remontteihin etukäteen esimerkiksi keräämällä osakkailta varoja.

Kun esimerkiksi putkiremontin hinta kaikkien kustannuksineen voi olla yli tuhat euroa neliötä kohti (siirryt toiseen palveluun), korjaushankkeen kokonaishinta nousee äkkiä huimiin summiin.

Taloyhtiön osakkaiden kannattaa pohtia, voisiko taloyhtiön pääomaa hyödyntää korjauslaskun maksamisessa. Tässä neljä keinoa siihen.

1. Lisää tuloja autotalleista

Onko taloyhtiöllä autotalleja tai autopaikkoja? Niille voisi löytyä ostaja. Autotallista voi sijainnista riippuen saada jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Jos tallit ja autopaikat ovat taloyhtiön osakkaiden käytössä, niistä saa yleensä jonkin verran vuokratuloja. Vuokrataso kannattaa tarkistaa.

2. Lisää tuloja taloyhtiön omistamista asunnoista

Moni taloyhtiö omistaa asuntoja ja saa niistä vuokratuloja. Tästä arvokkaasta omaisuudesta ei kuitenkaan tule taloyhtiölle täyttä hyötyä, jos asunnoista perittävä vuokra on liian alhainen.

Asuntojen vuokrataso kannattaa tarkistaa ja pohtia, kannattaisiko taloyhtiön myydä asunto.

3. Lisää asuntoja taloyhtiöön

Taloyhtiöllä voi olla tiloja, joita voisi remontoida asunnoiksi. Joskus katolle on mahdollista rakentaa lisäkerros (siirryt toiseen palveluun) tai laajentaa taloa sivusuunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Yksi vaihtoehto on rakennuttaa esimerkiksi remontin yhteydessä ullakolle asuntoja (siirryt toiseen palveluun), joiden myynnistä taloyhtiö saa tuloja.

Lisäneliöitä ullakolle täytyy kuitenkin yleensä tulla vähintään tuhat, että rakennusyhtiön saa kiinnostumaan hankkeesta, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Lisäksi asunnoilla tulee olla kysyntää, jotta niiden rakentaminen kannattaa. Jos lähettyvillä on jo paljon tyhjiä asuntoja, uusien rakentaminen ei useinkaan ole järkevää.

4. Lisää taloja omalle tai vuokratontille

Onko taloyhtiön tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Jos tontti on oma, taloyhtiö voi lohkoa osan tontista ja myydä sen (siirryt toiseen palveluun).

Myös vuokratontilla oleva taloyhtiö voi saada rahallista hyötyä täydennysrakentamisesta. Tampereella taloyhtiö voi saada täydennysrakentamisen ansiosta alennusta tonttivuokrasta (siirryt toiseen palveluun).

Helsinki kannustaa taloyhtiöitä täydennysrakentamiseen kertakorvauksena maksettavalla summalla.

Kaupungin omistamalla tontilla oleva taloyhtiö voi saada niin sanotun täydennysrakennuskorvauksen (siirryt toiseen palveluun), jos se luovuttaa osan vuokratontistaan kaupungin hallintaan. Korvauksen suuruus riippuu siitä, miten paljon rakennusoikeutta kaupunki saa.

Täydennysrakennuskorvaus on yleensä kuusinumeroinen summa. Se vaatii kuitenkin sekä kaupungilta että taloyhtiöltä pitkän valmistelun, osakkaiden laajan hyväksynnän (siirryt toiseen palveluun) ja kaavamuutoksen.

Järjestelmää ollaan uudistamassa yksinkertaisempaan ja kannustavampaan suuntaan, Helsingin kaupungilta kerrotaan.

5. Kokonaan uusi talo

Jos taloyhtiö on huonossa kunnossa, purkaminen ja uuden rakentaminen voi joissain tapauksissa kannattaa. Kotien purkaminen ja uuden rakentaminen on vaativa projekti, johon tarvitaan talohtiön kaikkien osakkaiden suostumus.

Taloyhtiöllä voi olla myös tarpeettomia tiloja, joiden tilalle olisi mahdollista rakentaa asuntoja. Näin on tehty esimerkiksi Helsingin Kontulassa (siirryt toiseen palveluun).

Oikeusministeriö valmistelee (siirryt toiseen palveluun) asunto-osakeyhtiölain muuttamista siten, että purkava uusrakentaminen olisi vähemmän monimutkaista.

Lue lisää:

.
.