1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harrastukset

Katja Holmström ajoi illassa jopa 200 kilometriä, kunnes nosti kädet pystyyn ja luovutti – perheenäidin 5 vinkkiä, joilla lasten harrastusrumban saa poikki

Katja Holmströmin illat kuluivat minuuttiaikataululla auton ratissa, kun hän kuskasi lapsia harrastuksiin. Viimein tilanteen oli pakko muuttua.

harrastukset
Harrastusrumba-äiti
Katja Holmström nauttii siitä, että voi istua rauhassa kahvikupin ääreen ilman aikatauluista johtuvaa kiirettä.Elise Tykkyläinen / Yle

Neljän lapsen äiti istui sunnuntaina keittiössä, kun epätoivo valtasi mielen ja kiire lamaannutti: ”minä en tule mitenkään selviämään ensi viikosta”. Katsellessaan käsiensä tärinää Katja Holmström heräsi todellisuuteen.

Hän laski käsistään kalenterin ja teki päätöksen. Lasten harrastuksia oli pakko vähentää.

Puolison ollessa reissutöissä neljän lapsen äiti oli joutunut koville. Kaikilla lapsilla oli useita eri harrastuksia, joihin oli pitkät välimatkat. Oman päivätyön lisäksi arki koostui minuuttiaikatauluista ja lukuisista ajokilometreistä.

– Töistä kotiin ajellessa soitin jo autosta lapsille, että tulevat pihalle valmiiksi ja sitten mentiin. Laskin, että yhden päivän aikana autoon saattoi tulla yli 200 kilometriä ajoa harrastuksien tähden.

Viimein rumballe oli pakko laittaa piste. Holmström istutti lapset pöydän ääreen ja kertoi, että jatkossa jokaisella lapsella saisi olla vain yksi autokyytiä vaativa harrastus. Siitä hetkestä alkoi uusi luku koko perheen arjessa.

Nyt Holmström on katsellut ihaillen omien lapsiensa aikuistumista, eikä kadu päätöstään. Hän toivoo toisten samanlaisessa tilanteessa olevien vanhempien saavan rohkeutta hänen kokemuksistaan. Tässä hänen vinkkinsä niille, jotka ovat väsyneet kuskaamiseen ja kaipaavat ulos harrastuspyörityksestä.

1. Ole terveellä tavalla itsekäs ja pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi

Pitkään Holmström rakensi perheen yhteiset hetket kiireen keskelle ja otti ilon irti pienistä asioista. Mielen täytti ajatus, että tämä nyt vain kuuluu tähän lasten ikävaiheeseen ja siitä on selvittävä.

– Välillä oikein odotin automatkoja harrastuksiin, koska se oli ainut hetki päivästä, kun perhe oli yhdessä ja pystyi juttelemaan. Fakta oli kuitenkin, että omaa aikaa minulla ei ollut tuolloin lainkaan.

Juuri se teki äidin heräämisestä aamuisin vaikeaa ja kiristi hermoja, vaikka arki näennäisesti rullasikin. Holmströmin mukaan hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos perheenjäsenillä ei ole lainkaan aikaa istua sohvalle ja vain olla yhdessä.

Jokainen tarvitsee arjessa hetken hengähtää, myös nelilapsisen perheen kiireinen äiti.

– Tämän ymmärsivät lopulta lapsetkin, sillä en ollut tuolloin kovin lempeä äiti. Kun omaa vapaa-aikaa alkoi järjestyä, se tuntui aivan uudelta elämänvaiheelta. Kun minulla oli asiat taas hyvin, koko perheen ilmapiiri muuttui paremmaksi.

Muutos ei tapahtunut sormia napsauttamalla ja keskusteluja lasten kanssa käytiin useita. Holmström muistelee huvittuneena, että yksi lapsista jopa ääneen aluksi hämmästeli, mihin hän omaa aikaa tarvitsi, koska hänhän oli äiti.

2. Katso tilannetta vain oman perheen näkökulmasta

Moneen perheeseen vaikuttaa paine sulautua joukkoon. Jos naapuri pystyy siihen, on meidänkin perheen onnistuttava. Tämä on ajatusmalli, josta Holmström sanoutui heti kättelyssä irti.

– Varsinkin jääkiekkopiireissä tällaista näkyi paljon. Itse kuitenkin ajattelin tilannetta vain ja ainoastaan meidän perheemme näkökulmasta. Pyöritin arkea käytännössä yksin, joten meille tällainen rytmi ja harrastemäärä ei sopinut. Aika ei vain yksinkertaisesti riittänyt siihen.

Sosiaalisen median aikakaudella myös vanhempiin kohdistuva arvostelu on välillä raakaa. Jättämällä muiden ihmisten ajatukset kodin seinien ulkopuolelle, Holmström pystyi olemaan sinut päätöksiensä kanssa.

– En koskaan ole kokenut olevani epäonnistunut äiti, vaikka en kyennytkään tukemaan kaikkia lasteni harrastuksia. On vain tiedostettava omat voimavarat ja hyväksyttävä, että samanlainen arki ei sovi kaikille.

Harrastusrumba-äiti
Ennen Katja Holmströmin päivät olivat täysin aikataulutettuja. Nykyään hän pyrkii elemään ilman kalenteria ja minuuttiaikataulua.Elise Tykkyläinen / Yle

3. Anna lapsen valita – älä mahdollista kaikkea

Harrastaminen ei kuitenkaan loppunut Holmströmin perheessä kokonaan. Nyt sitä vain tehtiin niin, että myös äiti pääsi harrastamaan. Kaikki valitsivat yhden pääharrastuksen, johon kyydittiin ja jos halusi harrastaa muutakin, piti sinne mennä omin neuvoin.

Lapselle ei ole välttämättä helppo sanoa ei, mutta aina ajoittain se kannattaa.

– Muutos sai lapset valitsemaan ne harrastukset, joiden eteen he olivat valmiita näkemään myös vaivaa. Samalla heidän oli itse järjesteltävä arjen aikataulujaan, mikä kasvatti heitä ihmisinä ja sai itsenäistymään.

Myöhemmin Holmströmin lapset ovat matkustelleet paljon itsenäisesti ja tehneet rohkeita valintoja elämässään. Hän näkeekin, että valintojen tekeminen kasvatti lapsia lopulta enemmän kuin lukuisat eri harrastukset olisivat tehneet.

– Toki olen joskus miettinyt, olisinko pystynyt jotenkin eri tavalla tukemaan heidän lahjakkuuksiaan vielä enemmän. Kaikkeen ei kuitenkaan mitenkään ole aikaa eikä rahaa.

4. Pidä kiinni päätöksistäsi

Kun Holmströmin vanhin tytär sitten sotki polkupyörällä talvipakkasessa 12 kilometriä hevostallille, alkoi äidin omatunto soimata. Lapsi itse kuitenkin kieltäytyi tarjotusta kyydistä, koska näin oli yhdessä perheen kanssa sovittu.

– Kyllä ne tilanteet välillä koville ottivat, mutta täytyi olla tasapuolinen kaikkia kohtaan. Kyyditysrumbaan myös lipsahtaa helposti uudestaan, jos ei ole tarkkana.

Päätöksissä pysyminen on välillä vaikeaa, kun muut vanhemmat toimivat ympärillä toisin. Holmström kannustaa kuitenkin seisomaan päätösten takana, koska se opettaa myös lapsille sinnikkyyttä.

– Tiedän kokemuksesta, että riipaisee sydämestä, kun lapsi valittaa, miksi en tule hakemaan kuten muut äidit. Omat lapset ovat kuitenkin aikuistuttuaan olleet itse tyytyväisiä siihen, että minä aikoinaan pysyin jämäkkänä.

5. Pysy positiivisena

Vaikka harrastusten rajoittaminen tuntuu kovalta ja itsekkäältä päätökseltä, kannattaa ajatella positiivisesti.

Jos kymmenien harrastusten pyörittäminen ei onnistu ilman, että joku on hermoloman tarpeessa, ikävä päätös hyödyttää koko perhettä.

– Vanhemman täytyy olla se, joka perheen arkea pyörittää. Arkeen täytyy kuulua myös lepohetkiä ja aikaa spontaaneille ideoille. Rajoittamalla harrastusmääriä, tarjoat lapselle jotain muuta arvokasta.

Holmström ei kadu päätöksiään ja uskoo tehneensä oikeita ratkaisuja. Hän muistuttaa kuitenkin myös, ettei samanlainen resepti sovi kaikille ja jokainen perhe on erilainen.

Hän toivoo vain, että jokainen perhe uskaltaa tehdä päätöksiä ollakseen onnellinen.

Lasten harrastuksista puhutaan lisää illalla Radio Suomessa klo 19 alkaen. Ajaako kilpailupainotteisuus lapset lopettamaan urheiluharrastukset? Jääkö treeneissä enää aikaa rentoon yhdessäoloon ja elämyksellisyyteen? Keskustelemassa Suomen Jääkiekkoliiton taitovalmentaja Kari "Kapa" Miettinen ja Voimistelu- ja urheiluseura Elisen valmennuspäällikkö Laura Ahonen.

Lue lisää:

Uhkaako harrastamisesi mennä överiksi? Asiantuntija antaa viisi vinkkiä, joiden avulla puntaroida varustelukierrettä

Jalkapallon harrastaminen voi maksaa tuhansia euroja vuodessa – muusikot ja urheilijat keräsivät rahaa vähävaraisten perheiden junioreille

Mikä on hyvän vanhemman rooli lapsen harrastamisessa? Psykologi: Ole aidosti läsnä ja muista, että se mikä kiinnostaa sinua, ei välttämättä kiinnosta lasta

Moni nuori lopettaa urheilun, koska harrastusporukasta ei löydy kavereita: "Valmentajien pitäisi osata kysyä nuorelta, miten menee"

Satoja ajokilometrejä, lyhennettyjä työpäiviä, huikeat kustannukset – taitoluisteluharrastus vaatii koko perheen täyden panostuksen

Lue seuraavaksi