Ruotsista löytyi uusi punkkilaji – voi paisua 3-senttiseksi ja juosta minuutteja uhrinsa perässä

Hyalomma-punkkeja tavataan useimmiten Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Euroopassa

punkit
Hyalomma marginatum -punkki euron kolikon päällä
Hyalomma marginatum -punkki euron kolikon päällä.AOP

Ruotsista on löydetty maassa aiemmin tuntematon punkkilaji. Löydön teki Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos SVA ja siitä uutisoi Ruotsin radion Ekot-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Hyalomma-punkkeja on tavattu aikaisemmin lähinnä Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Euroopassa. Tutkijat uskovat, että ne ovat voineet levitä Ruotsiin muuttolintujen välityksellä.

Hyalomma-punkit ovat tavallisia punkkeja suurempia. Verta imettyään ne voivat paisua jopa 3-senttisiksi, kertoo SVA:n tutkija Giulio Grandi.

Hyalomma-punkit ovat saalistajia, eivätkä ne tyydy odottamaan uhrejaan kasvien lehdillä, vaan ne ovat nopeita juoksijoita ja ne voivat ajaa uhriaan takaa jopa yli kymmenen minuuttia. Punkki voi tunnistaa uhrinsa yhdeksän metrin etäisyydeltä.

Otukset löytyivät, kun SVA pyysi yleisön edustajia lähettämään punkkeja laitokseen tutkittaviksi. Laitokseen saapui kolme sukukypsää Hyalomma-yksilöä, kaikki eri puolilta Ruotsia.

Hyalomma-punkit levittävät vaarallista verenvuototautia, mutta todennäköisyys sairastua siihen on Ruotsissa äärimmäisen pieni. Tutkijat pitävät myös epätodennäköisenä, että punkkilaji voisi selviytyä Ruotsin talvesta.

Ilmaston lämpeneminen saattaa muuttaa tilannetta. Lisäksi on teoriassa mahdollista, että otukset talvehtivat lämmitetyissä rakennuksissa.